Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Menținerea siguranței consumatorilor: aproape 2 500 de produse periculoase retrase de pe piața UE în 2014

Bruxelles, 23 martie 2015

Comisia Europeană a publicat astăzi noi date, care arată că, în 2014, în cazul a aproape 2 500 de produse, de la jucării la autovehicule, fie a fost interzisă introducerea acestora în UE, fie au fost eliminate de pe piețe, deoarece erau periculoase pentru consumatorii din UE. Comisia Europeană și statele membre ale UE conlucrează de 12 ani pentru a garanta că bunurile de consum comercializate pe piețele europene sunt sigure. În acest scop, se utilizează Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

 

„Fiecare produs din Europa trebuie să fie sigur pentru cetățenii noștri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie să fie retrase de pe piață cât mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alertă rapidă. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient în menținerea siguranței consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperării UE în beneficiul cetățenilor noștri”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Sistemul de alertă rapidă garantează faptul că informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa circulă rapid între statele membre și Comisia Europeană. În acest fel, se iau ulterior măsuri adecvate peste tot în UE (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale), iar consumatorii sunt informați. În 2014, s-au înregistrat în sistem 2 755 de astfel de măsuri.

Site-ul internet al Sistemului de alertă rapidă a atras aproximativ 2 milioane de vizitatori în 2014, iar noile instrumente de căutare permit consumatorilor și întreprinderilor să fie mai bine informați cu privire la detectarea produselor periculoase și la rechemarea de produse.

Treizeci și una de țări (UE, împreună cu Islanda, Liechtenstein și Norvegia) sunt în prezent în sistem.

 

Care sunt produsele ce prezintă riscuri?

În 2014, cele două categorii principale de produse pentru care s-au luat măsuri corective au fost jucăriile (28%) și articolele vestimentare, produsele textile și articolele de modă (23%). Printre riscurile cel mai frecvent notificate, cauzate de aceste produse, se numără riscul de rănire, riscurile legate de substanțe chimice și riscurile de asfixiere.

Cele mai frecvente riscuri privind substanțele chimice notificate în 2014 au vizat produsele de încălțăminte și articolele din piele [de exemplu, crom (VI), o substanță care sensibilizează pielea], jucăriile și articolele pentru îngrijirea copilului (de exemplu, agenți de dedurizare a materialelor plastice, care pot provoca probleme de fertilitate) și bijuteriile-fantezii (de exemplu, metale grele cu efect nociv).

De unde provin aceste produse?

China rămâne principala țară de origine a produselor semnalate în sistemul de alertă. Anul trecut, 64% din numărul total de notificări privind produsele periculoase au fost legate de produse provenite din China, la fel ca în 2013. Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu China prin intermediul programului „Sistemul de alertă rapidă-CHINA” pentru a se asigura că autoritățile chineze răspund la fața locului tuturor problemelor privind siguranța produselor.

 

Sistemul de alertă rapidă în cifre

 

2 435 - Numărul total de notificări efectuate în 2014

Acest număr reprezintă o creștere de 3% în comparație cu anul precedent, ceea ce înseamnă că, oprind mai multe produse periculoase, consumatorii sunt mai bine protejați.

2 755 - Numărul de măsuri luate în 2014 ca urmare a problemelor constatate

Când statele membre depistează un produs care nu este sigur, vor trimite o notificare în Sistemul de alertă rapidă. Toate celelalte țări vor căuta respectivul produs pe piețele lor, iar țările care îl vor găsi, vor indica ce măsuri au luat (interzicerea/oprirea vânzărilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de către autoritățile vamale).

 

 

Cele 5 categorii de produse cel mai frecvent notificate în 2014:

 


Notificările în funcție de țara de origine a produsului notificat în 2014:

 

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați:

 

Statistici complete: http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/index_en.htm

Questions and answers

Factsheet

Product Safety page

Search tool for the alert system

 

Pagina de internet a doamnei Věra Jourová, comisar UE pentru justiție: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/jourova_en

Urmăriți activitatea comisarului pe Twitter: @VeraJourova

Urmăriți politica UE în materie de justiție pe Twitter: @EU_Justice

IP/15/4627

Persoane de contact pentru presă

Întrebări din partea publicului larg:


Side Bar