Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 26. junija 2014

Obnovitev staležev rib v Severovzhodnem Atlantiku, visoka raven prekomernega ribolova v Sredozemlju: Komisija predstavila načrt za ribolovne možnosti v letu 2015

Staleži rib se v severni in zahodni Evropi obnavljajo, prekomerni ribolov v Sredozemskem morju pa še vedno predstavlja velik problem. To je glavno sporočilo evropske komisarke za pomorske zadeve in ribištvo Marie Damanaki v letošnjem poročilu o stanju staležev rib in v zvezi z določanjem ribolovnih kvot za prihodnje leto. Preden bo Komisija jeseni vložila predlog za ribolovne možnosti v letu 2015, lahko deležniki svoje mnenje o dokumentu izrazijo preko spletnega javnega posvetovanja.

Komisija je lahko prvič upoštevala znanstvene nasvete glede stanja staležev v Sredozemskem in Črnem morju.

  • Podatki o staležih rib v Sredozemskem morju so zaskrbljujoči: prekomerni ribolov prizadene 96 % ali več sredozemskih pridnenih vrst, enako velja za 71 % ali več rib, ki živijo v srednjih globinah, kot so sardele ali sardoni. V Črnem morju se prekomerno lovijo vse pridnene vrste rib in 33 % pelagičnih staležev.

  • Hkrati pa dobre novice prihajajo iz drugih območij, na primer Severovzhodnega Atlantika, vključno z Baltskim in Severnim morjem, kjer je prekomerni ribolov s 86 % (30 prekomerno izlovljenih staležev od 35 ocenjenih) v letu 2009 padel na 41 % (19 od 46 staležev) v letu 2014.

„Zelo me skrbi slabo stanje v Sredozemskem morju,“ je dejala evropska komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki. „Znanstveniki so v zadnjih petih letih ocenili veliko več staležev rib, zato si ne moremo več zatiskati oči: stopnja prekomernega ribolova v Sredozemskem morju je izredno visoka. Pred nami je veliko naporov in trdega dela. Za zmanjšanje ribolova do trajnostnih stopenj moramo okrepiti znanstvena prizadevanja in sprejeti regionalne ribolovne načrte. Če ne bomo ukrepali takoj, bo ogromen potencial teh virov za prihodnje generacije izgubljen. Nova skupna ribiška politika nam ponuja možnost, ki jo moramo sprejeti, o čemer bom razpravljala tudi z ministri za ribištvo iz sredozemskih držav članic.“

Glede stanja v Severovzhodnem Atlantiku pa je komisarka Demanaki dejala: „Uspešna obnova staležev rib v Severovzhodnem Atlantiku je dokaz, da lahko s sprejetjem primernih pravil prekomerni ribolov ustavimo. Prepričana sem, da se lahko z zanesljivimi znanstvenimi podatki, določitvijo ulova na primerno raven in predvsem s sodelovanjem ribičev pri prizadevanjih za zaščito staležev stanje v prihodnosti še izboljša. Na teh načelih temelji prenovljena skupna ribiška politika.“

Ozadje

Evropska komisija v letnem posvetovalnem dokumentu predstavlja svoje poglede in načrte za določitev ribolovnih možnosti (tj. ravni celotnega dovoljenega ulova, kvot in ribolovnega napora) za leto 2015. Hkrati države članice, ribiško industrijo in nevladne organizacije v regionalnih svetovalnih svetih ter zainteresirane državljane in organizacije poziva, naj v okviru spletnega javnega posvetovanja izrazijo svoje mnenje.

Na podlagi tega bo Komisija jeseni podala svoje dokončne predloge za ribolovne možnosti za leto 2015.

To je prvi posvetovalni dokument o ribolovnih možnostih, odkar je prenovljena skupna ribiška politika 1. januarja 2014 stopila v veljavo. Glavni namen Komisije je v skladu z novo skupno ribiško politiko postopno odpraviti prekomerni ribolov in prakse metanja nezaželenih rib nazaj v morje ter odločanje vrniti v roke deležnikov na regionalni ravni.

Komisija se v veliki meri opira na znanstvene nasvete Mednarodnega sveta za raziskovanje morja (ICES), Znanstvenega, tehničnega in gospodarskega odbora za ribištvo (STECF) in drugih neodvisnih organov.

Več informacij

Vprašanja in odgovori o ribolovnih možnostih v EU za leto 2015: MEMO/14/442

Sporočilo najdete na: Link

Kontakti:

Helene Banner (+32 22952407)

Lone Mikkelsen (+32 22960567)

Za javnost: Europe Direct na telefonski številki 0080067891011 ali po e-­pošti


Side Bar