Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 13. maja 2014

Evropski dan pomorstva 2014: inovacije za trajnostno rabo oceanov

Inovacije in raziskave v pomorskem gospodarstvu so lahko gonilo evropske rasti in ustvarjanja novih delovnih mest ter hkrati zagotavljajo trajnostno prihodnost za evropska morja, oceane in vse tiste, ki jim ti zagotavljajo preživetje. To bo osrednja tema letošnjega evropskega dne pomorstva v nemškem Bremnu, kjer bodo 19. in 20. maja potekale razprave med strokovnjaki, deležniki iz vseh sektorjev pomorstva in oblikovalci politik iz celotne Unije.

Evropska komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki, ki je ena izmed gostiteljic dogodka, je dejala: „Stanje evropskega gospodarstvo je še vedno negotovo in naša dolžnost je, da izkoristimo vse možnosti za njegovo oživitev. Naša morja in oceani ponujajo neštete možnosti, zato nameravamo poiskati najboljše načine za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, ne da bi pri tem škodovali našim ekosistemom. Na evropski dan pomorstva lahko pomorska skupnost izmenja mnenja o tem, kako v modrem gospodarstvu upoštevati tako rast kot trajnost.“

Cilj programa Evropske komisije za „modro rast“ je, da bi trajnost postala temelj za rast na področju pomorstva, zato bo v Bremnu prav to glavna tema pogovorov. Dogodek bo na podlagi nedavnih napovedi Unije o modrih inovacijah (IP/14/536), pomorskem prostorskem načrtovanju (IP/14/459), obalnem in pomorskem turizmu (IP/14/171) ter energiji oceanov (IP/14/36) povezal sektorje na področju pomorskega gospodarstva in spodbudil razprave o načinih sodelovanja, izmenjave mnenj in uresničevanja trajnostne rasti.

Komisarki Marii Damanaki se bodo na dvodnevni konferenci v Bremnu pridružili Alexander Dobrindt, nemški zvezni minister za promet in digitalno infrastrukturo, Jens Böhrnsen, predsednik senata Svobodnega hanzeatskega mesta Bremen, Martin Günthner, senator za gospodarske zadeve, delo in pristanišča Svobodnega hanzeatskega mesta Bremen, ter drugi evropski ministri in osebnosti.

Konferenca bo z 21 delavnicami, ki jih bodo organizirali deležniki, dvema plenarnima zasedanjema z osrednjimi govorniki, sestanki na visoki ravni, posebno razstavo o pomorstvu, javnimi dogodki in inovativnim dogodkom za navezovanje stikov dva dneva središče razprav in izmenjav najboljših praks.

V Bremnu se bo evropski dan pomorstva začel 18. maja s slovesnostmi na obrežju reke Weser, in sicer z glasbenimi prireditvami, razstavami raziskovalnih ustanov, obiskom raziskovalnih ladij, dogodki za družine in drugimi prireditvami. Vsi javni dogodki ter konferenca ob evropskem dnevu pomorstva so brezplačni in odprti za javnost.

Ozadje

Sedmo konferenco ob evropskem dnevu pomorstva organizira Evropska komisija v partnerstvu z nemškim zveznim ministrstvom za promet, gradnjo in razvoj mest ter ministrstvom za gospodarske zadeve, delo in pristanišča Svobodnega hanzeatskega mesta Bremen. Tematika letošnje konference je „inovativnost za modro rast“.

Evropski dan pomorstva je bil ustanovljen 20. maja 2008 s tristransko izjavo predsednikov Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Sveta EU. Praznujemo ga vsako leto v dneh okrog 20. maja, njegov cilj pa je povečati prepoznavnost pomorske Evrope. V preteklih letih je evropski dan pomorstva potekal v Bruslju (2008), Rimu (2009), Gijonu (2010), Gdansku (2011), Göteborgu (2013) in Valletti (2013).

Več informacij

Vse podrobnosti o konferenci in celoten program najdete na spletni strani: http://ec.europa.eu/maritimeday

Glej tudi govor komisarke o spodbujanju modre inovativnosti z odpravo ovir za trajnostne naložbe v evropska morja (8. maj 2014): SPEECH/14/362

Kontakti:

Helene Banner (+32 22952407)

Lone Mikkelsen (+32 22960567)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali na e-naslovu


Side Bar