Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 14 octombrie 2014

Pescuitul ilegal: cartonașe verzi pentru cinci țări, dar cartonaș roșu pentru Sri Lanka

În lupta sa împotriva activităților de pescuit ilegal la nivel mondial, Comisia Europeană a propus astăzi interzicerea importurilor de produse pescărești provenind din Sri Lanka pentru a combate problema beneficiilor comerciale care decurg din pescuitul ilegal. Această decizie a fost luată după patru ani de dialog intens cu țara respectivă, care nu a putut demonstra că a depus suficiente eforturi pentru combaterea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN). În schimb, Comisia a confirmat astăzi că Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu, care primiseră avertismente în același timp cu Sri Lanka, au adoptat măsuri eficiente pentru combaterea pescuitului ilegal. În consecință, Comisia propune eliminarea măsurilor comerciale instituite împotriva statului Belize în luna martie a acestui an.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, a declarat: „Politica noastră fermă în materie de cooperare produce rezultate pozitive. Cinci țări primesc astăzi recunoașterea noastră pentru abordarea cu seriozitate a problemei pescuitului ilegal. Din păcate, nu putem afirma același lucru despre Sri Lanka. Sper că mesajul pe care îl transmitem astăzi va reprezenta un semnal de alarmă pentru această țară.”

Sri Lanka trebuie să abordeze problema pescuitului ilegal

Potrivit evaluării Comisiei, Sri Lanka nu a abordat suficient deficiențele identificate în noiembrie 2012 în sistemul său de control al pescuitului. Principalele puncte slabe includ deficiențe în privința punerii în aplicare a măsurilor de control, lipsa unor sancțiuni disuasive pentru flota de pescuit în marea liberă, precum și lipsa conformității cu normele internaționale și regionale din domeniul pescuitului.

Prin urmare, Comisia propune interzicerea importului în UE de produse pescărești capturate de navele din Sri Lanka. Pentru a nu perturba contractele comerciale în curs, măsurile comerciale vor intra în vigoare în totalitate abia la jumătatea lunii ianuarie 2015, respectiv la trei luni de la data publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Progrese confirmate pentru Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu

Comisia a propus astăzi, de asemenea, eliminarea statului Belize de pe lista țărilor terțe necooperante în lupta împotriva pescuitului ilegal și anularea măsurilor comerciale instituite împotriva acestei țări în martie 2014. Belize și-a demonstrat angajamentul privind reformarea cadrului său juridic și adoptarea unui nou set de norme pentru inspecția, controlul și monitorizarea navelor. Consiliul va lua o decizie în această privință.

În mod similar, Comisia a anunțat, de asemenea, încetarea măsurilor împotriva statelor Belize, Fiji, Panama, Togo și Vanuatu, care primiseră un avertisment formal în noiembrie 2012. Aceste țări au adoptat măsuri concrete pentru abordarea deficiențelor constatate și și-au demonstrat angajamentul pentru finalizarea reformelor structurale în vederea combaterii pescuitului ilegal.

Comisia a prelungit cooperarea cu Coreea, Curaçao și Ghana până în ianuarie 2015. În pofida anumitor progrese înregistrate în aceste țări, care au primit avertismente formale în noiembrie 2013, este nevoie de mai mult timp pentru ca ele să poată efectua schimbări.

Comisarul Damanaki a declarat: „Progresele realizate de Belize în privința sistemului său de control al pescuitului de la primirea „cartonașului roșu” arată că acțiunile întreprinse de UE pentru combaterea pescuitului ilegal funcționează. Cooperarea formalizată cu UE a permis acestei țări să se orienteze către un pescuit durabil. Același lucru este valabil pentru Fiji, Panama, Togo și Vanuatu. Atitudinea pozitivă a acestor țări ar trebui să servească drept model pentru alte țări aflate în situații similare.”

Pentru mai multe informații:

NOTĂ DE INFORMARE: Întrebări și răspunsuri privind lupta UE împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN) (MEMO/14/584)

Declarația dnei Maria Damanaki, comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, 14 octombrie 2014 (STATEMENT/14/314)

Comunicat de presă: Comisia avertizează țările terțe asupra insuficienței eforturilor pentru combaterea pescuitului ilegal, 15 noiembrie 2012 (IP/12/1215)

Comunicat de presă: Comisia Europeană intensifică lupta împotriva pescuitului ilegal, 26 noiembrie 2013 (IP/13/1162)

Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. Acest instrument esențial pentru combaterea pescuitului ilegal urmărește să permită accesul pe piața UE doar a produselor pescărești certificate ca fiind legale de către statul de pavilion sau statul exportator implicat.

Contact:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

Pentru public: Europe Direct prin telefon, 00 800 6 7 8 9 10 11, sau prin e­mail


Side Bar