Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. szeptember 26.

Fogyasztók: a Bizottság még biztonságosabbá teszi a kozmetikai termékeket

A Bizottság a mai napon tovább erősítette a fogyasztók, különösen a csecsemők és kisgyermekek védelmét. Két olyan intézkedést fogadott el, amelyek korlátozzák három tartósítószer kozmetikai termékekben való felhasználását.

„Ismét megmutattuk, hogy a fogyasztók biztonsága valamennyi döntésünkben kiemelkedő jelentőségű tényező. A tartósítószerek fontos szerepet töltenek be a kozmetikai termékekben: biztosítják, hogy a naponta használt termékek kórokozóktól mentesek legyenek. Biztosítanunk kell azonban, hogy a tartósítószerek a legnagyobb mértékű védelmet garantálják. Ezen intézkedések nyomán a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy kozmetikai termékeik biztonságosak,” – mondta Neven Mimica, a fogyasztópolitikáért felelős európai biztos.

A Bizottság azt követően hozta meg határozatát, hogy a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB), egy független tanácsadó testület gondos kockázatértékelés után az anyagok korlátozására vagy betiltására tett javaslatot.

A ma elfogadott intézkedések révén a Bizottság két tartósítószer – a propil-parabén és a butil-parabén – legnagyobb koncentrációját szorítja vissza a jelenleg megengedett 0,4%-ról (önálló felhasználás), illetve 0,8%-ról (észterekkel keverve való felhasználás) egységesen 0,14%-ra (amely mind a külön-külön, mind az együttesen való felhasználásra vonatkozik). A három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő termékekben való használatuk pedig betiltásra kerül, mivel meglévő bőrirritáció és elzáródás esetén fokozottabban felszívódhat, mint ép bőrön át. Az új szabályokat a 2015. április 16. után forgalomba hozott termékekre kell alkalmazni.

Másrészt a Bizottság betiltja a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon keverékének használatát az olyan, leöblítésre nem kerülő termékekben, mint a testápoló krémek. Az intézkedés célja a bőrallergiák kockázatának és előfordulásának csökkentése. A tartósítószer továbbra is használható azonban olyan leöblítendő termékekben, mint a samponok és tusfürdők, a metil-klór-izotiazolinon és a metil-izotiazolinon 3:1 arányú, legfeljebb 0,0015%-os koncentrációjú keverékében. Az intézkedést a 2015. július 16. után forgalomba hozott termékekre kell alkalmazni.

Háttér-információk

A tartósítószerek fontos szerepet játszanak a kozmetikumokban, mivel ezek védik meg a fogyasztókat az ártalmas kórokozóktól, amelyek egyébként elárasztanák az emberek által naponta használt krémeket és termékeket. Tartósítószerek nélküli valamennyi kozmetikumnak nagyon rövid lenne az eltarthatósága, és a legtöbbet hűtőszekrényben kellene tartani.

A parabének néven ismert vegyi anyagok csoportja alkotja a kozmetikai termékekben felhasználható tartósítószerek jelentős részét. A propil-parabén és a butil-parabén mellett más parabének, mint például a metil-parabén és az etil-parabén is biztonságos, miként ezt többször is megerősítette a fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottság (FBTB). Többek között ezek a leghatékonyabb tartósítószerek.

A Bizottság az év elején, az újraértékeléshez szükséges adatok hiánya miatt megtiltotta öt másik parabén – az izopropil-parabén, az izobutil-parabén, a fenil-parabén, a benzil-parabén és a pentil-parabén – kozmetikai termékekben való használatát (lásd a 358/2014/EU bizottsági rendeletet). A 2014. október 30-át követően forgalomba hozott termékek nem tartalmazhatják ezeket az anyagokat.

A kozmetikai termékeket az Unió szintjén a kozmetikai termékekről szóló 1223/2009/EK rendelet szabályozza a fogyasztók biztonságának és a belső piac integritásának biztosítása érdekében. Az EU-ban forgalomba hozott kozmetikai termékeknek a gyártási folyamatoktól és az értékesítési láncoktól függetlenül biztonságosnak kell lenniük. A gyártó felelős a termékek biztonságáért, és neki kell biztosítania, hogy a forgalomba hozatalukat megelőzően tudományos biztonsági értékelésen essenek át.

További információk:

Az uniós piacon forgalomba hozott kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás: http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/cosmetics/index_hu.htm

Mimica biztos honlapja

Kövesse Neven Mimica biztos bejegyzéseit a Twitteren: @MimicaEU

Kövesse a fogyasztóvédelmi politikával kapcsolatos fejleményeket a Twitteren: @EU_consumer

Kapcsolattartás:

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Andreana Stankova (+32 2 295 78 57)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar