Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

V Bruslju, 14. junija 2013

Komisar Hahn pozdravlja odprtje „Mostu nove Evrope“ kot močnega simbola evropskega sodelovanja

Evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn se bo danes udeležil slovesnega odprtja mostu, ki povezuje Bolgarijo in Romunijo. Most, ki je bil nedavno poimenovan Most nove Evrope, pomeni zgodovinski dogodek za obe državi ter sosednji regiji Vidin in Calafat. Komisarja Hahna bosta spremljala bolgarski predsednik države Plevneljev in predsednik vlade Orešarski ter predsednik romunske vlade Ponta. EU je v izgradnjo tega projekta vložila 106 milijonov EUR. Most nove Evrope je šele drugi most vzdolž 630 km dolge meje med državama. Je izrednega strateškega pomena za EU, saj bi lahko bil ključni vezni člen na poti iz Severne Evrope prek baltskih držav, Srednje Evrope, Romunije in Bolgarije vse do Grčije.

Gradnja mostu se je začela leta 2007, vendar so bili načrti v pripravi že 15 let prej. Z edinstveno metodo sodelovanja v okviru strategije EU za Podonavje in ob posredovanju komisarja Hahna je projekt končno postal realnost.

Komisar je glede odprtja mostu povedal: „Ta most je močan simbol regionalne politike EU, saj povezuje skupnosti in ustvarja bistvene poslovne vezi. Danes Mostu nove Evrope ne odpiramo le za promet, ampak odpiramo tudi vrata številnim priložnostim za poslovno sodelovanje in raziskave na obeh bregovih Donave, ki se bodo nedvomno razširile tudi v notranjost.“

Dodal je še: „Verjamem, da bo sodelovanje med Romunijo in Bolgarijo, ki smo ga pomagali vzpostaviti s strategijo za Podonavje in ki je omogočilo izvedbo tega projekta, spodbudilo nadaljnje povezovanje ter bo obema državama zelo koristilo.“

Most nove Evrope, uradno znan kot most Calafat-Vidin, je pomemben odsek prednostnih cestnih in železniških koridorjev EU ter naj bi bistveno skrajšal čas potovanja za potnike in tovor med Jugovzhodno Evropo in Turčijo ter Srednjo Evropo. Most bo v celoti služil svojemu namenu, ko bo popolnoma povezan s posodobljenimi železniškimi in cestnimi mrežami na obeh straneh. Romunija in Bolgarija sta te pomembne povezave že začeli graditi.

Ozadje

Komisija je pozorno spremljala gradnjo mostu in pomagala zagotoviti njegovo hitro izvedbo. Celotni stroški projekta so znašali 282 milijonov EUR. Projekt se je delno financiral iz skladov EU (106 milijonov EUR), preostanek pa so v obliki nepovratnih sredstev in posojil prispevali obe državi in zasebna podjetja. Most je zgrajen na območju, kjer je Donava široka približno 1 300 metrov. Dolg je približno 1,8 km in ima štiri vozne pasove, enotirno železniško progo ter stezi za pešce in kolesarje.

Več informacij

New Europe Bridge

www.danube-region.eu

Twitter: @EU_Regional @JHahnEU

Kontakti:

Shirin Wheeler (+32 22966565)

Annemarie Huber (+32 22993310)


Side Bar