Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 26 maart 2013

EIT-stichting: jonge leiders stellen innovatieve oplossingen voor de toekomst van Europa voor

Op het jaarlijkse Innovatieforum van de Stichting van het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) in Brussel deelden dertig jonge leiders uit het bedrijfsleven, de universiteiten en de onderzoekswereld vandaag hun inspirerende ideeën met beleidsmakers en ondernemers. De jonge professionals, ondernemers en studenten stelden ideeën voor met commerciële mogelijkheden op gebieden die gaan van gezondheidszorg tot energieproductie en marktinformatie. Via het programma "jonge leiders" van de EIT-stichting wordt gezocht naar een nieuwe generatie van getalenteerde ondernemers die de ontwikkeling van duurzame innovatie in de EU kunnen sturen.

Het jaarlijkse Innovatieforum werd geopend door Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, die verantwoordelijk is voor het EIT. Zij zei: "Het beleid is te lang gericht geweest op het idee dat investeringen in onderzoek zouden leiden tot innovatie. Dit is weliswaar een noodzakelijke voorwaarde, maar het volstaat niet. Om het talent dat de hoeksteen vormt van innovatie boven te laten komen is onderwijs van hoge kwaliteit van cruciaal belang. Ik wil deze jonge leiders feliciteren: zij zijn het bewijs dat Europa talent in overvloed heeft, in universitaire en institutionele sectoren, in de wereld van het onderzoek en van het bedrijfsleven, en in de sectoren van de sociale wetenschappen, het recht, de ingenieurswetenschappen, chemie, fysica en de informatietechnologie. Wij kunnen en moeten innovatie stimuleren door steun te bieden aan ondernemingsgericht, op samenwerking gebaseerd en multidisciplinair onderwijs.”

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Commissie bevoegd voor de digitale agenda, die ook aanwezig was op het evenement, voegde daaraan toe: "We moeten luisteren naar onze jonge mensen. Zij hebben het enthousiasme en het talent om Europa van richting te doen veranderen en te zorgen voor een betere toekomst. Ik ben daarom verheugd dat de EIT-stichting deze uitmuntende mensen en hun ideeën een platform geeft".

Het hoofdthema van het jaarlijkse Innovatieforum is de manier waarop "gegevensgestuurde innovatie" de samenleving en de economie ten goede kan komen. In een notendop: er worden vandaag meer gegevens gegenereerd dan ooit tevoren, maar om de economische, ecologische en maatschappelijke uitdagingen van onze tijd aan te pakken moet Europa het potentieel van deze informatie ten volle benutten. Gegevensgestuurde innovatie wordt van cruciaal belang geacht voor de economische groei, gaande van een betere verlening van overheidsdiensten tot efficiënter energiegebruik.

De jonge leiders, die worden geselecteerd door de EIT-stichting, volgen een op innovatie en ondernemerschap gericht opleidingsprogramma, met onder meer seminars in het Verenigd Koninkrijk en België en onlinesessies met door het Imperial College London geleverde academische inhoud. Later dit jaar zal de stichting ook een programma starten waarbij stageplaatsen worden aangeboden bij de oprichtende organisaties om jongeren te helpen om hun ondernemers- en innovatievaardigheden te ontwikkelen.

Achtergrond

De EIT-stichting werd in 2010 opgericht door het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) als een onafhankelijke filantropische organisatie. Deze eerste door een orgaan van de Europese Unie opgerichte stichting bestaat uit gelijkgestemde organisaties en bedrijven die een cultuur van innovatie en ondernemerschap in Europa willen bevorderen. Zij hebben als doel om de impact van het EIT aan te vullen en te vergroten door enkele van de slimste mensen van Europa samen te brengen in op jong talent gerichte programma’s en soortgelijke initiatieven. De EIT-stichting is opgericht door tien toonaangevende ondernemingen: Agfa Gevaert, Akzo Nobel, Alcatel-Lucent, BNP Paribas, Ernst & Young, Google, Intel Labs Europe, MOL, Solvay en het Vodafone Institute for Society and Communications.

De EIT-stichting heeft de volgende prioriteiten:

  1. het ondernemingsgerichte onderwijs bevorderen en de kloof tussen de academische wereld en het bedrijfsleven overbruggen;

  2. een nieuwe generatie creëren met een ondernemersgeest, die klaar is om de ontwikkeling van duurzame innovatie te sturen;

  3. een internationaal netwerk ontwikkelen van getalenteerde professionals op het vlak van onderwijs, onderzoek, innovatie en het bedrijfsleven.

De dertig jonge leiders van de EIT-stichting concentreren zich op de volgende thema’s:

  1. Gezondheidszorg en omvangrijke data

Amitte Gulamhussen (Solvay, Portugal); Robert Hirt (Ernst & Young, VK); Mark Ruckebier (Vodafone, Duitsland); Jonathan Orban de Xivry (Katholieke Universiteit Leuven, België); Guillaume Marcerou (Ernst & Young, Frankrijk); Jeroen Melis (Agfa HealthCare, België).

  1. Hoger onderwijs en omvangrijke data

Halit Ünver (Universiteit van Ulm & Institut für anwendungsorientierte Wissensverarbeitung, Duitsland); Nadja Dokter (EIT, Oostenrijk); Kate Hofman (UrbanFarmers en GrowUp, VK); Julia Manske (Vodafone Institute, Duitsland); Richard Ramsden (Akzo Nobel, VK).

  1. Omvangrijke gegevens gebruiken voor sociale verandering — energiemarkt

Chris Woods (Intel Labs, Ierland); Tommaso Alderigi (Glint4Life, Italië); Niclas Ehn (Expektra AB, Zweden); Nina Gumzej (Universiteit van Zagreb, Kroatië); Pep Salas (ENERBYTE, Spanje); Hjalmar Nilsson (Black Silicon Solar, Zweden).

  1. Hoe omvangrijke gegevens gebruiken voor de ondersteuning van starters

Wouter Haerick (Universiteit van Gent, België); Sebastien Petillon (Solvay, Frankrijk); Jonas Vermeulen (Alcatel-Lucent, België).

  1. Omvangrijke gegevens en concepten voor een slimme stad

Guillaume Delalandre (BNP Paribas Fortis, Frankrijk); Jessica McCarthy (Intel Labs, Ierland); Peter Mechant (Universiteit Gent en iMinds, België); Romain Muller (EIT, Frankrijk); Geert Ysebaert (Alcatel-Lucent, België).

  1. Omvangrijke gegevens om kennis te verwerven en weer te geven

Paul Docherty (Akzo Nobel, VK); Katalin Babos (MOL Plc, Hongarije); Márta Dömök (MOL Plc, Hongarije); Sergi Figueres (Worldcoo, Spanje); Reka Tabajdai (Universiteit van Szeged, Hongarije).

Andere sprekers op het jaarlijkse Innovatieforum van vandaag zijn onder meer Alexander von Gabain, voorzitter bestuursraad EIT, Christian Jourquin, voorzitter EIT-stichting, Alfred Spector, vicevoorzitter Research and Special Initiatives van Google, Kenneth Cukier, dataredacteur van The Economist, Xavier Damman, medestichter en CEO van Storify, en Jake Porway, stichter en uitvoerend directeur van DataKind.

Voor meer informatie

SPEECH/13/260 Openingstoespraak van commissaris Vassiliou op het jaarlijkse Innovatieforum

SPEECH/13/261 Slottoespraak van commissaris Kroes op het jaarlijkse Innovatieforum

EIT stichting

Europese Commissie: onderwijs en opleiding

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Ryan Heath (+ 32 22961716)

Dina Avraam (+32 22959667); Linda Cain (+32 22999019)


Side Bar