Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 10.

Maria Damanaki biztos üdvözli a közös halászati politika reformjáról szóló megállapodást

Maria Damanaki, a közös halászati politikáért felelős tengerügyi és halászati biztos örömmel fogadta, hogy az Európai Parlament a mai plenáris ülésén véglegesen megszavazta az európai uniós halászati politika megújítását célzó reformot, amelyet 2011 júliusában kezdeményezett. A szavazással hivatalosan is lezárult a megújult közös halászati politika reformjának elfogadása. Az új szakpolitikát 2014. január 1-jétől az Európai Unió vizeinek teljes területén alkalmazni kell.

Az új közös halászati politika EU-szerte segíteni hivatott a part menti közösségeknek azáltal, hogy megteremti az előfeltételeket egy gazdaságilag életképes és fenntartható uniós halászati flotta létrehozásához. Célja az is, hogy biztosítsa a fenntartható erőforrás-gazdálkodást, egyúttal pedig lehetővé tegye a hozamok maximalizálását. Ennek a kettős célkitűzésnek az elérésére érdekében a reform előirányozza annak a pazarló gyakorlatnak a fokozatos kiiktatását, miszerint a feleslegesen kifogott és sokszor már nem is élő halat a halászok visszadobják a vízbe. Az a tény, hogy a kötelezettségek és a határidők egyértelműen meg lesznek határozva, lehetővé fogja tenni a halászok számára, hogy alkalmazkodjanak az új helyzethez. A szakpolitika reformja hangsúlyt fektet a fenntartható akvakultúra előmozdítására is.

Maria Damanaki biztos így nyilatkozott: „Az Európai Parlamentben ma született döntés eredményeképpen olyan szakpolitikai eszköz került a kezünkbe, amely gyökeresen meg fogja változtatni az európai halászatot, és meg fogja alapozni az európai halászok és a halászati erőforrások fenntartható jövőjét. Hálás vagyok mind a Parlamentnek, mind a Tanácsnak elkötelezett, távlati jövőképről tanúságot tevő közreműködésükért és általános támogatásukért. Ezzel elhárult az akadály az előtt, hogy helyreállítsuk a fenntartható halászatot, és véget vessünk a pazarló halászati módszereknek. Ma Európában arra van a legnagyobb szükség, hogy ismét növekedési pályára álljon a gazdaság, és fellendüljön a foglalkoztatás a tengerparti régiókban. Ebben segít majd az új halászati politika.”

A közös halászati politika reformja biztosítani fogja, hogy ugyanazok a fenntarthatósági elvek és normák vonatkozzanak az uniós és a nem uniós vizeken tevékenykedő európai halászokra, és lendületet ad annak az uniós törekvésnek, hogy a fenntarthatósági szempontokat a partnerországokkal kötött megállapodások is tükrözzék. Sokrétű reformról van szó: változni fog a szakpolitikai irányítás, a régiószintű kezdeményezések pedig lehetővé fogják tenni az ágazati szereplőknek és a tagállamoknak, hogy önállóan határozzák meg a halászati tevékenység napi szabályozásának számos részletét.

A mai parlamenti szavazás egy hosszú folyamat végére tett pontot. A kezdeményezés széles körű nyilvános konzultációval indult, melynek eredményeit alapul véve a Bizottság 2011-ben nagy ívű reformcsomagot terjesztett elő. Az idei év során a Bizottság, a Miniszterek Tanácsa és a Parlament által delegált szakértők konstruktív tárgyalásokat folytattak, melynek nyomán májusban politikai megállapodás született a tervezett reform ügyében. Októberben a Miniszterek Tanácsa egyhangú megállapodásra jutott a reformcsomagról, a Parlament pedig a mai plenáris ülésén megszavazta azt.

Háttér

A halászati politika reformjának alapvető célja az, hogy véget vessen a túlhalászás gyakorlatának, és környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fenntarthatóvá tegye a halászatot az Európai Unióban. A reform azt hivatott biztosítani, hogy – a halállományok fenntarthatósága, a halászok megélhetése és a tengeri környezet megőrzése tekintetében – a jövőben kedvezőbb feltételek érvényesüljenek. A szakpolitika fenntartható szintre kívánja csökkenteni a kifogott halak mennyiségét azáltal, hogy jobban hasznosítja a rendelkezésre álló tudományos és szakmai ismereteket. A reformcsomag révén az EU arra törekszik, hogy előmozdítsa a halászati és akvakultúra-ágazat fenntartható növekedését, fellendítse a foglalkoztatást a part menti területeken, és biztosítsa, hogy az európai piacon folyamatosan elegendő mennyiségű és jó minőségű halászati termék legyen kapható. A reform hozzájárul az Európa 2020 stratégia megvalósításához azáltal, hogy élénkíteni fogja a gazdaságot és növelni fogja a tengerparti térségek kohézióját.

Az első halászati intézkedéseket az Európai Közösség hat alapító tagállama hozta meg 1970-ben abból a célból, hogy strukturális támogatást biztosítsanak az ágazat számára, és megteremtsék a halászati termékek közös piacát. A közös halászati politika céljai és intézkedései azóta többször is módosultak. A szakpolitika legutóbbi reformjára 2002-ben került sor.

További információk

A közös halászati politika reformját ismertető webhely:

http://ec.europa.eu/fisheries/reform/proposals/index_en.htm

MEMO/13/1125

Kapcsolat:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar