Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă al Comisiei Europene

Mediu: marea majoritate a cetățenilor UE sunt profund preocupați de problemele de mediu

Bruxelles, 20 iunie 2011 - Potrivit ultimului sondaj realizat de Comisia Europeană, peste 90% dintre respondenții din fiecare stat membru se declară profund preocupați de problemele de mediu. Marea majoritate a europenilor sunt de părere că utilizarea mai eficientă a resurselor naturale și protejarea mediului ar putea stimula creșterea economică în UE. Raportul conține, de asemenea, un apel la acțiune adresat Uniunii Europene: în pofida crizei economice, aproximativ 9 din 10 europeni consideră că fondurile UE ar trebui utilizate pentru sprijinirea activităților respectuoase față de mediu. De asemenea, foarte mulți se declară în favoarea unei legislații la nivelul UE: peste 8 din 10 europeni sunt de părere că legislația UE este necesară pentru protejarea mediului în țara lor.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Multe dintre aceste tendințe arată că europenii sunt mai preocupați ca niciodată de problemele care afectează mediul înconjurător. Mai mult, este vorba despre o implicare activă, nu doar despre bune intenții: 2 din 3 europeni afirmă că au triat deșeurile reciclabile în ultima lună, mai mult de jumătate dintre aceștia încearcă să reducă factura la energie, 4 din 10 încearcă să utilizeze mai puține produse de unică folosință și din ce în ce mai mulți europeni optează pentru moduri de transport mai ecologice. Concluziile acestui sondaj reprezintă o importantă confirmare a valabilității proiectului european și oferă un sprijin fără echivoc legislației UE în domeniul mediului.”

Resursele naturale: un subiect tot mai îngrijorător

Sondajul arată că europenii devin tot mai conștienți de presiunile exercitate asupra resurselor naturale. Chestionați în legătură cu posibilele soluții la această problemă, 8 din 10 respondenți ar dori ca întreprinderile să depună eforturi mai mari pentru a utiliza resursele naturale în mod mai eficient, peste 7 din 10 ar dori ca guvernele naționale să ia mai multe măsuri în acest sens și aproximativ 7 din 10 consideră că este necesară o implicare mai activă a cetățenilor înșiși.

Întrebați care sunt, pentru ei, cele mai importante cinci probleme de mediu, peste 3 din 10 europeni afirmă că sunt preocupați, în prezent, de diminuarea resurselor naturale (33%, față de 26% în 2007), 41% declară că sunt preocupați de poluarea apei, 33% de creșterea cantității de deșeuri (față de 24% în 2007), iar 19% de problema consumului (față de 11%). Prin contrast, preocuparea pentru pierderea biodiversității rămâne scăzută - numai 22% dintre respondenți sunt îngrijorați de dispariția speciilor și a habitatelor.

Mandate de acțiune

  • În ciuda crizei economice, 89% dintre europeni consideră că UE ar trebui să aloce mai multe fonduri pentru sprijinirea activităților de protecție a mediului.

  • 81% dintre respondenți (cu 1 punct procentual mai puțin decât în 2007) consideră că o legislație orientată către mediu la nivelul UE reprezintă un mijloc necesar de protejare a mediului.

  • Aproximativ 60% dintre europeni consideră că procedurile de achiziție publică respectuoase față de mediu reprezintă soluția cea mai eficace la problemele din acest domeniu, în timp ce partizanii unor soluții eficiente exclusiv din punctul de vedere al costurilor reprezintă mai puțin de 30%.

  • De un sprijin puternic se bucură și ideea de a lua măsuri și de a acorda sprijin financiar dincolo de granițele Uniunii, 79% dintre respondenți considerând că UE ar trebui să ajute țările terțe să protejeze mediul.

Mai multe informații, vă rog…

Deși majoritatea europenilor se consideră destul de bine informați în legătură cu mediul înconjurător (60%, față de 55% în 2007), s-a constatat că, în mai multe sectoare, informațiile disponibile sunt insuficiente. Aproximativ 50% dintre europeni consideră că actualele sisteme de etichetare nu le permit să identifice cu încredere produsele ecologice. De asemenea, cetățenii ar dori să fie mai bine informați în legătură cu impactul substanțelor chimice comune asupra sănătății lor (40%), cu utilizarea OMG-urilor în agricultură (37%), cu poluarea generată de pesticidele și îngrășămintele folosite în agricultură, precum și în legătură cu diminuarea resurselor naturale (27%).

Context

Acest sondaj a fost realizat în 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 13 aprilie - 8 mai 2011. Au fost intervievați în numele DG Mediu, în mod direct și în limba lor maternă, aproximativ 26 825 de respondenți aparținând unor grupuri sociale și demografice diferite.

Pentru mai multe informații:

http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm

http://ec.europa.eu/environment/working_en.htm

Persoane de contact :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 295 06 68)


Side Bar