Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

EUROSUR: javaslat a határőrizet közös koordinálására

Brüsszel, 2011. december 12. – Az Európai Bizottság ma javaslatot tett az európai határőrizeti rendszer (EUROSUR) létrehozására, amelynek célja, hogy erősítse a tagállamokon belüli és tagállamok közötti együttműködést, hogy megakadályozza és kezelje az olyan súlyos bűncselekményeket, mint a kábítószer-kereskedelem és az emberkereskedelem, és hogy jelentősen csökkentse a halálesetek elfogadhatatlanul magas számát a tengeren érkező bevándorlók esetében.

Az EUROSUR keretében a tagállamok határőrizeti hatóságai (határőrség, parti őrség, rendőrség, vámhatóság, tengerészet) operatív információkat cserélhetnek, valamint együttműködhetnek egymással, a Frontexszel és a szomszédos országokkal. Az EUROSUR által bevezetett fokozott információcsere és modern megfigyelési technológia alkalmazása elengedhetetlen a tengeren érkező bevándorlók életének megmentéséhez, akik az EU tagállamainak partjait kisméretű, tengerre alkalmatlan és nehezen követhető hajókban kísérlik meg elérni.

Az EUROSUR hozzájárul a bűnszövetkezetek felkutatásához és legyőzéséhez, valamint az EU partjait életük kockáztatásával elérni próbáló bevándorlók megmentésének fontos eszköze lesz – nyilatkozta Cecilia Malmström, uniós belügyekért felelős biztos. – Az új rendszer integrált határigazgatást tesz lehetővé, egyben biztosítja az alapvető jogok, az adatvédelem és a visszaküldés tilalmának tiszteletben tartását.

Az EUROSUR keretein belül az információcsere „helyzetképek” segítségével történik, amelyek adatokat, információkat és hírszerzési adatokat tartalmazó grafikus felületek. A helyzetképeket nemzeti és európai szinten az információfolyam felgyorsítása érdekében hasonló felépítéssel készítik el. A kisméretű hajók könnyebb felkutatása érdekében a Frontex a határok megfigyelésére használt eszközök közös használatát célzó szolgáltatást is bevezet, amelynek keretében többek között műholdas képeket köt össze a hajóforgalmi jelentési rendszerekből szerzett információkkal.

Ez növelni fogja a bűnszövetkezetek által használt útvonalak azonosításának és nyomon követésének esélyeit. Az embercsempészek által az emberek és tiltott kábítószerek csempészésére jelenleg használt kisméretű fából készült vagy üvegszálas hajók nagy kihívás elé állítják a bűnüldöző hatóságokat, mivel az ilyen kisméretű hajókat nagyon nehéz észrevenni, azonosítani és követni a nyílt tengeren.

Előzmények

Néhány tagállamban jelenleg az egymással való együttműködés és az egymás közötti információcserére vonatkozó egyértelmű szabályok vagy munkafolyamatok hiányában akár hat különböző, bizonyos esetekben párhuzamos megfigyelési rendszereket működtető hatóság is részt vehet a tengeri határok ellenőrzésében. Továbbá a határőrizet területén nemcsak egyes tagállamokon belül, hanem a tagállamok között sincs koordináció, mivel nem léteznek az információcserét elősegítő megfelelő eljárások, hálózatok vagy kommunikációs csatornák.

Az EUROSUR támogatni fogja az információcserét a tagállamok határellenőrző hatóságaival, valamint a Frontexszel. Ebből a célból minden külső szárazföldi vagy tengeri határral rendelkező tagállamban határőrizeti koordinációs központot kell létrehozni, amely védett kommunikációs hálózatokon keresztül lehetőséget nyújt más nemzeti koordinációs központokkal és a Frontexszel való információcserére.

A Bizottság 2008-ban kiadott közleményében megvizsgálta egy európai határőrizeti rendszer (EUROSUR) létrehozásának lehetőségét, és meghatározta a rendszer kidolgozásának, kipróbálásának és végrehajtásának ütemtervét (MEMO/08/06).

Ennek megfelelően jelenleg a tagállamok nemzeti határőrizeti koordinációs központokat hoznak létre, amelyek egyetlen kapcsolati pontként szolgálnak majd valós idejű adatok, információk és hírszerzési adatok cseréjére a határőrség, a parti őrség, a rendőrség és más nemzeti hatóságok, valamint a Frontex és más nemzeti koordinációs központok között.

2011 novemberében a Frontex védett kommunikációs hálózaton keresztül kísérleti jelleggel összekapcsolta a hat elsőként létrehozott nemzeti koordinációs központot1. A többi tagállami nemzeti koordinációs központot 2012 és 2013 között kapcsolják össze.

A Frontex a tagállamokkal és más uniós ügynökségekkel együttműködve jelenleg az EUROSUR további elemeinek kidolgozásán munkálkodik, amelyek elsősorban az emberek és kábítószerek csempészésére használt kisméretű hajók könnyebb felderítésére koncentrálnak.

A Bizottság mai javaslatát az Európai Parlament és a Tanács azzal a céllal vitatja meg, hogy az EUROSUR 2013 végére működőképes lehessen.

2011 júniusában az Európai Tanács megerősítette az EUROSUR elsődlegességét, és kérte, hogy a rendszer további fejlesztését prioritásként kezeljék annak érdekében, hogy az EUROSUR 2013-ra működőképes lehessen (IP/11/781).

A rendelet része a külső határok integrált határigazgatásának és az EU belső biztonsági stratégiájának (IP/10/1535 és MEMO/10/598).

A külső határok ellenőrzésének javítása érdekében a Bizottság korábban már javaslatot tett a schengeni térség feletti irányítás általános megerősítésére (lásd „schengeni csomag” IP/11/1036 és MEMO/11/606) és a külső határokon átmenő utasforgalom modernebb és hatékonyabb kezelésére (lásd az „intelligens határellenőrzésről” szóló kezdeményezést IP/11/1234 és MEMO/11/728).

További információk

Cecilia Malmström, belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Az EUROSUR-ral kapcsolatos további információk:

http://ec.europa.eu/home-affairs/policies/borders/borders_crossing_eurosur_c_en.htm

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)

1 :

Finnország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia és Spanyolország.


Side Bar