Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1352

Bruselj, 20. oktobra 2010

50. obletnica programa pripravništva na Komisiji

Kaj imajo skupnega maroški kralj Mohamed VI., Mario Monti, Silvana Koch-Mehrin in Michael Froman, gospodarski svetovalec Baracka Obame? Vsi so bili nekoč pripravniki na Evropski komisiji. Od začetka leta 1960 je v programu pripravništva na Komisiji sodelovalo več kot 40 000 mladih z univerzitetno izobrazbo. Gre za najdaljši program pripravništva te vrste in je tudi najobsežnejši na svetu glede števila pripravnikov vsako leto. Pripravniki ali „stažisti“, kot se jim pogosto reče, 5 mesecev skupaj s polno zaposlenimi uradniki Komisije opravljajo naloge z različnih področij. Nekateri od njih so postali evropski komisarji ali poslanci Evropskega parlamenta, spet drugi pa kralji ali novinarji. Komisija danes v Bruslju organizira konferenco za obeležitev 50. obletnice programa pripravništva, ki je znan tudi pod francoskim izrazom „Le stage“.

Evropska komisarka Androulla Vassiliou, pristojna za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade, je povedala: „Pripravniki so vsa ta leta s svojo dinamiko in znanjem znatno prispevali k delu Komisije. Za mnoge je bila ta izkušnja mejnik v njihovi karieri in vseživljenjski predanosti Evropski uniji.“

V prvem letu programa, tj. leta 1960, so bili trije pripravniki. Do leta 1983 je ta številka narasla na 500, danes pa znaša okoli 1 200. V 50 letih obstoja programa je bilo največ pripravnikov iz Italije (skoraj 4 500), najmanj pa z Malte (okoli 50). Skoraj 3 500 pripravnikov je bilo iz držav, ki niso članice EU. V zadnjih desetih letih pripravnice številčno prekašajo pripravnike, razmerje med njimi je namreč 70 % proti 30 %. Leta 2009 je bila povprečna starost pripravnikov 26 let, povprečno število jezikov, ki so jih govorili, je bilo več kot štiri, povprečno število diplom na pripravnika pa je bilo skoraj dve.

Deset nekdanjih pripravnikov na Komisiji

Mednje sodijo:

Dacian Ciolos, komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja;

Princ Felipe, španski prestolonaslednik;

Michael Froman, namestnik pomočnika predsednika ZDA Baracka Obame in namestnik svetovalca za nacionalno varnost za mednarodne gospodarske zadeve;

Silvana Koch-Mehrin, podpredsednica Evropskega parlamenta in vodja nemške liberalne stranke FDP v Evropskem parlamentu;

Manuel Marín, nekdanji podpredsednik Komisije;

maroški kralj Mohamed VI.;

Mario Monti, nekdanji evropski komisar, pristojen za notranji trg in konkurenco;

Christine Ockrent, belgijski novinar, nekdanji vodja uredništva časnika l'Express, televizijski napovedovalec na kanalih France 2 in France 3;

Odile Quintin, nekdanji generalni direktor za izobraževanje in kulturo pri Evropski komisiji;

Viviane Reding, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo.

Za obeležitev 50. obletnice Komisija v Bruslju (v stavbi Charlemagne) organizira konferenco s poudarkom na nekdanjem, sedanjem in prihodnjem razvoju programa pripravništva. Pripravniki različnih generacij in nacionalnosti bodo govorili o svojih izkušnjah, predstavniki služb Komisije, zlasti službe za človeške vire, pa bodo imeli predstavitve. Urad za pripravništvo bo predstavil video o socialnih, kulturnih in poklicnih prednostih pripravništva.

Kako postati pripravnik na Komisiji

Program pripravništva je namenjen univerzitetnim diplomantom s celega sveta. Približno 90 % pripravnikov je državljanov EU. Konkurenca je močna, saj je vlog vsako leto več kot 14 000, prostih mest pa le 1 200. Vsako leto ima dve 5-mesečni obdobji pripravništva, ki se začneta 1. marca in 1. oktobra. Vloge je treba vložiti sedem mesecev pred začetkom pripravništva prek spletne strani Urada za pripravništvo. Izbrani pripravniki prejmejo mesečno plačo v višini 1 067 EUR in povrnjene potne stroške. Urad za pripravništvo izvaja tudi poseben program za pritegnitev romskih kandidatov (10 pripravnikov na leto) in tolmačev iz Kitajske (10 na leto).

Urad za pripravništvo upravlja program pripravništva, katerega letni proračun je v letu 2009 znašal 7 milijonov EUR.

Program pripravništva na Komisiji je del Generalnega direktorata za izobraževanje in kulturo. Komisija namerava ustanoviti skupnost nekdanjih pripravnikov „ambasadorji dobre volje“, da bi spodbujala evropske ideje in vrednote.

Več informacij:

Urad za pripravništvo Komisije: http://ec.europa.eu/stages/

Predstavitev nekdanjih pripravnikov (1960–2010):

http://www.traineeship-anniversary.eu/en/testimonials

Spletna stran konference: http://www.traineeship-anniversary.eu/


Side Bar