Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1352

Bryssel, 20. lokakuuta 2010

Komission harjoitteluohjelma täyttää 50 vuotta

Mitä yhteistä on Marokon kuninkaalla Mohammed VI:lla, Mario Montilla, Silvana Koch-Mehrinilla ja Barack Obaman taloudellisella neuvonantajalla Michael Fromanilla? He ovat kaikki olleet harjoittelijoina Euroopan komissiossa. Komission harjoitteluohjelma aloitettiin vuonna 1960, ja siihen on tähän mennessä osallistunut jo yli 40 000 korkeakoulututkinnon suorittanutta nuorta. Ohjelma on ollut toiminnassa kauemmin kuin mikään muu harjoitteluohjelma, ja se on myös maailman suurin harjoitteluohjelma vuosittaisten harjoittelijoiden määrässä mitattuna. Harjoittelijat työskentelevät viisi kuukautta komission vakituisten virkamiesten rinnalla hyvin erilaisten tehtävien parissa. Jotkut heistä ovat luoneet harjoittelunsa jälkeen uran Euroopan komission tai parlamentin jäseninä, toisista taas on tullut kuninkaita tai vaikkapa toimittajia. Komissio järjestää tänään Brysselissä konferenssin harjoitteluohjelman 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

"Dynaamiset ja fiksut harjoittelijat ovat tuoneet raikkaan tuulahduksen komissioon", toteaa Androulla Vassiliou, koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari. "Harjoittelukokemus on vaikuttanut ratkaisevalla tavalla harjoittelijoiden tulevaisuuteen ja uravalintoihin sekä luonut pohjan elinikäiselle kiinnostukselle EU-asioihin."

Kun harjoitteluohjelma käynnistettiin vuonna 1960, harjoittelijoita oli vain kolme. Vuonna 1983 harjoittelijoiden määrä oli kasvanut 500:aan, ja nykyään heitä on vuosittain noin 1 200. Ohjelman 50-vuotisen taipaleen aikana harjoittelijoita on ollut eniten Italiasta (melkein 4 500) ja vähiten Maltasta (noin 50). EU:n ulkopuolisista maista on tullut melkein 3 500 harjoittelijaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana naispuolisten harjoittelijoiden osuus on kasvanut 70 prosenttiin ja miesten vastaavasti vähentynyt 30 prosenttiin. Vuonna 2009 harjoittelijoiden keski-ikä oli 26 vuotta, he puhuivat keskimäärin yli neljää kieltä ja heillä oli keskimäärin lähes kaksi tutkintoa suoritettuna.

Kymmenen entistä komission harjoittelijaa

Komission harjoitteluohjelmaan ovat osallistuneet:

Dacian Ciolos, maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaava komissaari

Espanjan kruununprinssi Felipe

Michael Froman, Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman avustaja ja kansainvälisen talouden turvallisuusneuvonantaja

Silvana Koch-Mehrin, Euroopan parlamentin varapuhemies ja Saksan vapaan demokraattisen puolueen (FDP) puheenjohtaja parlamentissa

Manuel Marín, entinen komission varapuheenjohtaja

Marokon kuningas Mohammed VI

Mario Monti, entinen sisämarkkina- ja kilpailukomissaari

Christine Ockrent, belgialainen toimittaja, entinen l'Express-lehden päätoimittaja ja televisiokasvo

Odile Quintin, koulutuksen ja kulttuurin pääosaston entinen pääjohtaja Euroopan komissiossa

Viviane Reding, komission varapuheenjohtaja ja oikeus-, perusoikeus- ja kansalaisasioista vastaava komissaari

Komissio järjestää 50-vuotisjuhlan kunniaksi konferenssin Brysselissä. Konferenssissa keskitytään harjoitteluohjelman menneisiin vuosiin, nykyhetkeen ja tulevaisuuden näkymiin. Eri ikäluokkia ja kansallisuuksia edustavat entiset ja nykyiset harjoittelijat kertovat kokemuksistaan, ja komission yksiköiden edustajat erityisesti henkilöstöpuolelta kertovat myös omista näkökulmistaan. Harjoittelupaikoista vastaava toimisto valottaa harjoittelun sosiaalisia, kulttuurisia ja ammatillisia etuja videoesityksessään.

Kuinka harjoittelijaksi pääsee

Korkeakoulututkinnon suorittaneet nuoret ympäri maailman voivat hakea harjoitteluohjelmaan. Noin 90 prosenttia harjoittelijoista on EU-maista. Kilpailu on kovaa, koska hakemuksia saapuu vuosittain yli 14 000 kappaletta ja harjoittelupaikkoja on tarjolla vain 1 200. Viiden kuukauden mittaiset harjoittelujaksot käynnistyvät kaksi kertaa vuodessa, maaliskuun alussa ja lokakuun alussa. Hakemukset täytyy jättää seitsemän kuukautta ennen harjoittelujakson alkua harjoittelupaikoista vastaavan toimiston verkkosivujen kautta. Valituille harjoittelijoille maksetaan 1 067 euron kuukausittainen apuraha ja heidän matkakulunsa korvataan. Harjoittelupaikkatoimistolla on myös erikoisohjelmat romaneille ja kiinalaisille tulkeille (molempiin otetaan 10 harjoittelijaa vuodessa).

Harjoittelupaikkatoimistolla on 7 miljoonan euron budjetti ohjelmaa varten (2009).

Komission harjoitteluohjelma kuuluu koulutuksen ja kulttuurin pääosastoon. Komissio aikoo perustaa entisistä harjoittelijoistaan koostuvan "hyvän tahdon lähettiläiden" ryhmän, joka levittää tietoa EU:sta.

Lisätietoja:

Komission harjoittelupaikoista vastaava toimisto: http://ec.europa.eu/stages/

Konferenssin verkkosivut: http://www.traineeship-anniversary.eu/.

Entisten harjoittelijoiden kertomuksia:

http://www.traineeship-anniversary.eu/en/testimonials


Side Bar