Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1352

Βρυξέλλες, 20 Οκτωβρίου 2010

Μια σημαντική στιγμή: το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Επιτροπής κλείνει 50 χρόνια

Τι κοινό έχουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο έκτος του Μαρόκου, ο Mario Monti, η Silvana Koch-Mehrin και ο Michael Froman, οικονομικός σύμβουλος του Barack Obama; Όλοι εργάστηκαν κάποτε ως ασκούμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περισσότεροι από 40 000 νέοι, απόφοιτοι πανεπιστημίου, έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Επιτροπής από την θέσπισή του το 1960. Πρόκειται για το μακροβιότερο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο είδος του και το μεγαλύτερο παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό των ασκουμένων που επιλέγονται κάθε έτος. Οι ασκούμενοι, ή «stagiaires» όπως συνήθως αποκαλούνται, εργάζονται δίπλα στους μόνιμους υπαλλήλους της Επιτροπής, για περίοδο πέντε μηνών, εκτελώντας μεγάλο φάσμα καθηκόντων. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν στη συνέχεια ευρωπαίοι επίτροποι ή ευρωβουλευτές, ενώ άλλοι βασιλείς και δημοσιογράφοι. Η Επιτροπή διοργανώνει σήμερα ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες για τον εορτασμό της 50ης επετείου του προγράμματος πρακτικής άσκησης, γνωστού και με την ονομασία «Le Stage».

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Κατά τα πενήντα χρόνια που πέρασαν, οι ασκούμενοι προσέφεραν τεράστια υπηρεσία στην Επιτροπή με το δυναμισμό και τις γνώσεις τους. Για πολλούς η εμπειρία αυτή αποτέλεσε εφαλτήριο για την μελλοντική τους σταδιοδρομία και για τη διά βίου δέσμευσή τους υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Το 1960, το πρώτο έτος του προγράμματος, υπήρχαν τρεις ασκούμενοι. Έως το 1983 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στους 500 και σήμερα ανέρχεται στους 1200. Κατά τα 50 έτη λειτουργίας του προγράμματος, ο μεγαλύτερος αριθμός ασκουμένων προήλθε από την Ιταλία (περίπου 4500) και ο μικρότερος από τη Μάλτα (περίπου 50). Περίπου 3500 ασκούμενοι προέρχονται από τρίτες χώρες. Κατά την τελευταία δεκαετία οι γυναίκες ασκούμενες ξεπέρασαν σε αριθμό τους άνδρες, με αναλογία 70% προς 30%. Το 2009 η μέση ηλικία ενός ασκουμένου ήταν τα 26 έτη, ο μέσος αριθμός των γλωσσών που μιλούσε ήταν περισσότερες από τέσσερις και ο μέσος αριθμός διπλωμάτων ήταν περίπου δύο ανά ασκούμενο.

Δέκα πρώην ασκούμενοι της Επιτροπής

Στους πρώην ασκουμένους της Επιτροπής συγκαταλέγονται και οι ακόλουθοι:

Dacian Ciolos, επίτροπος γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου

Πρίγκιπας Φίλιππος της Ισπανίας, διάδοχος του ισπανικού θρόνου

Michael Froman, αναπληρωτής βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για διεθνείς οικονομικές υποθέσεις

Silvana Koch-Mehrin, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των φιλελεύθερων δημοκρατών (FDP) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Manuel Marín, πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Βασιλιάς Μοχάμεντ ο έκτος του Μαρόκου

Mario Monti, πρώην ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τον ανταγωνισμό

Christine Ockrent, βελγίδα δημοσιογράφος, πρώην αρχισυντάκτρια του περιοδικού Express, παρουσιάστρια στα τηλεοπτικά κανάλια France 2 και France 3

Odile Quintin, πρώην γενική διευθύντρια εκπαίδευσης και πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Viviane Reding, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ιθαγένεια

Η Επιτροπή, με την ευκαιρία της 50ης επετείου του θεσμού, διοργανώνει συνέδριο στις Βρυξέλλες (κτίριο Charlemagne) το οποίο θα επικεντρωθεί στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του προγράμματος πρακτικής άσκησης. Ασκούμενοι από διαφορετικές γενιές και εθνικότητες θα αφηγηθούν την ιστορία τους και θα γίνουν παρουσιάσεις από αντιπροσώπους των υπηρεσιών της Επιτροπής, κυρίως υπεύθυνοι για τους ανθρώπινους πόρους. Το γραφείο πρακτικής άσκησης θα παρουσιάσει ένα βίντεο σχετικά με τα κοινωνικά, πολιτιστικά και επαγγελματικά πλεονεκτήματα της πρακτικής άσκησης.

Πώς να γίνεται ασκούμενος στην Επιτροπή

Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης είναι ανοικτό σε αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Το 90% περίπου των ασκούμενων προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, καθώς κάθε χρόνο υποβάλλονται περισσότερες από 14 000 αιτήσεις για 1 200 διαθέσιμες θέσεις. Κάθε χρόνο διοργανώνονται δυο πεντάμηνες περίοδοι πρακτικής άσκησης, που ξεκινούν την 1η Μαρτίου και την 1η Οκτωβρίου. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται επτά μήνες πριν από την έναρξη της περιόδου μέσω του δικτυακού τόπου του γραφείου πρακτικής άσκησης. Οι ασκούμενοι που επιλέγονται λαμβάνουν μηνιαία υποτροφία 1067 ευρώ και αποζημίωση των εξόδων ταξιδιού. Το γραφείο πρακτικής άσκησης εφαρμόζει επίσης ένα ειδικό πρόγραμμα για να προσελκύσει υποψηφίους μεταξύ των Ρομ (10 ασκούμενοι ετησίως) καθώς και διερμηνείς από την Κίνα (10 ετησίως).

Το πρόγραμμα διαχειρίζεται η υπηρεσία πρακτικής άσκησης, η οποία διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 7 εκατ. ευρώ (2009).

Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Επιτροπής εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Η Επιτροπή σχεδιάζει να δημιουργήσει μία κοινότητα πρώην ασκούμενων που θα λειτουργούν ως «πρέσβεις καλής θέλησης» για τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών και αξιών.

Περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο πρακτικής άσκησης της Επιτροπής: http://ec.europa.eu/stages/

Παρουσίαση προηγούμενων ασκουμένων (1960-2010):

http://www.traineeship-anniversary.eu/en/testimonials

Δικτυακός τόπος του συνεδρίου: http://www.traineeship-anniversary.eu/.


Side Bar