Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/1352

Bruxelles, den 20. oktober 2010

Kommissionens praktikordning fejrer 50-års jubilæum

Hvad har Marokkos kong Mohammed VI, Mario Monti, Silvana Koch-Mehrin og Barack Obamas økonomiske rådgiver Michael Froman til fælles? De har alle været praktikanter i Europa-Kommissionen. Mere end 40 000 unge universitetsuddannede har deltaget i Kommissionens praktikordning, siden den blev lanceret i 1960. Det er den ældste praktikordning af sin art og den største i hele verden, hvad angår antallet af praktikanter, der rekrutteres hvert år. Praktikanterne, eller "stagiaires", som de bedre er kendt som, arbejder sammen med Kommissionens tjenestemænd på fuld tid og er med til at udføre en lang række opgaver i løbet af en periode på fem måneder. Nogle er efterfølgende blevet EU-kommissærer og medlemmer af Europa-Parlamentet, mens andre er blevet konger og journalister. Kommissionen afholder i dag en konference i Bruxelles for at markere 50-års jubilæet for praktikordningen, der også er kendt som "Le Stage".

Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, sagde: "I årenes løb har praktikanterne i høj grad bidraget til Kommissionen med deres dynamik og viden. Denne oplevelse har for mange været et afgørende skridt for deres fremtidige karriere og for et livslangt engagement i Den Europæiske Union."

I 1960, der var det første år praktikordningen, var der tre praktikanter. Omkring 1983 var dette tal steget til 500, og nu til dags er tallet omkring 1 200. I løbet af de 50 år, hvor ordningen har eksisteret, har Italien bidraget med det største antal praktikanter (næsten 4 500), og Malta har haft færrest praktikanter (omkring 50). Næsten 3 500 praktikanter har været fra lande uden for EU. I løbet af de seneste ti år har de kvindelige praktikanter oversteget antallet af de mandlige praktikanter, som er gået fra at udgøre 70 % til 30 %. I 2009 var praktikanternes gennemsnitlige alder 26, det gennemsnitlige antal sprog, som de kunne tale, var mere end fire, og det gennemsnitlige antal eksamensbeviser var næsten to pr. praktikant.

Ti tidligere praktikanter i Kommissionen

Nogle tidligere praktikanter i Kommissionen er:

Dacian Ciolos, kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter

Spaniens kronprins Felipe

Michael Froman, USA´s præsident Barack Obamas stedfortrædende assistent og stedfortrædende nationale sikkerhedsrådgiver vedrørende internationale økonomiske anliggender.

Silvana Koch-Mehrin, næstformand i Europa-Parlamentet og formand for Freie Demokratische Partei (FDP) i Europa-Parlamentet

Manuel Marín, tidligere næstformand i Kommissionen

Marokkos kong Mohammed VI

Mario Monti, tidligere EU-kommissær med ansvar for det indre marked og for konkurrence

Christine Ockrent, belgisk journalist, tidligere redaktionschef på magasinet l'Express, tv-vært på France 2 og France 3

Odile Quintin, tidligere generaldirektør for uddannelse og kultur i Europa-Kommissionen

Viviane Reding, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og EU-borgerskab

For at markere 50-års jubilæet vil Kommissionen afholde en konference i Bruxelles (Charlemagne-bygningen) og fokusere på den tidligere, nuværende og fremtidige udvikling for praktikordningen. Praktikanter fra forskellige årgange og nationaliteter vil fortælle deres historier, og repræsentanter fra Kommissionens tjenestegrene, navnlig fra Generaldirektoratet for Menneskelige Ressourcer, vil holde foredrag. Praktikkontoret vil vise en video om de sociale, kulturelle og faglige fordele ved praktikopholdet.

Hvordan bliver man praktikant i Kommissionen?

Universitetsuddannede fra hele verden kan deltage i praktikordningen. Omkring 90% af praktikanterne kommer fra EU-medlemsstaterne. Konkurrencen er hård med mere end 14 000 ansøgninger hvert år og 1 200 pladser, der skal besættes. Hvert år afholdes der to 5-måneders praktikophold, der starter den 1. marts og 1. oktober. Ansøgninger skal indsendes via praktikkontorets hjemmeside syv måneder, inden praktikperioden starter. De valgte praktikanter modtager et månedligt stipendium på 1067 EUR og en godtgørelse af deres rejseudgifter. Praktikkontoret har også et særligt program, der skal tiltrække romaer (10 praktikanter om året) og tolke fra Kina (10 om året).

Praktikkontoret administrerer ordningen og har et årligt budget på 7 millioner EUR (2009).

Kommissionens praktikordning er en del af Generaldirektoratet for Uddannelse og Kultur. Kommissionen planlægger at lave en forening for tidligere praktikanter, "goodwill-ambassadører", med henblik på at udbrede og fremme europæiske ideer og værdier.

Yderligere oplysninger:

Kommissionens praktikkontor: http://ec.europa.eu/stages/

Portrætter af tidligere praktikanter (1960-2010):

http://www.traineeship-anniversary.eu/en/testimonials

Konferencens websted: http://www.traineeship-anniversary.eu/.


Side Bar