Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/09/232

Bryssel den 10 februari 2009

[Graphic in PDF & Word format]

Nätmötesplatser: Kommissionen förmedlar avtal mellan stora webbplatser

17 ledande webbplatser har för första gången undertecknat ett europeiskt avtal för att förbättra säkerheten för personer under 18 år som är aktiva på nätmötesplatser. Det rör sig om Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, och Zap.lu. Nätmötesplatser är ett växande socialt och ekonomiskt fenomen, med 41,7 miljoner regelbundna besökare i Europa, som ändrar interaktionssätten på Internet. Besöken på nätmötesplatser har under de senaste åren ökat med 35 % i Europa och väntas mer än fördubblas och uppgå till 107,4 miljoner användare 2012. För att se till att nätmötesplatserna fortsätter att växa måste unga användare känna sig säkra när de utvidgar sina nätverk eller delar med sig av sina personliga uppgifter. Avtalet, som undertecknades i Luxemburg i dag på Europeiska kommissionens Safer Internet Day, kommer att ge tonåringar större möjligheter att hantera de potentiella riskerna på Internet, t.ex. mobbning på nätet eller avslöjande av personliga uppgifter.

Viviane Reding, EU-kommissionär med ansvar för informationssamhället och medierna, säger följande: Kommissionen välkomnar detta första europeiska avtal om nätmötesplatser. Det är ett viktigt steg i rätt riktning för att se till att våra barns aktiviteter på nätmötesplatser i Europa blir säkrare. Nätmötesplatser har en enorm potential att växa i Europa, bidra till vår ekonomi och göra vårt samhälle mer attraktivt, förutsatt att barn och tonåringar litar på dem och kan känna sig säkra när de skaffar sig nya vänner och delar med sig av personliga uppgifter på nätet. Jag kommer att följa genomförandet av dagens avtal och kommissionen kommer att ta upp denna fråga på nytt om ett år.

I dag har Europas största nätmötesplatser för första gången samlats på årets Safer Internet Day. De är medvetna om sitt ansvar och har identifierat potentiella risker för personer under 18 år. Det rör sig om trakasserier av barn på webbplatser eller via SMS, vuxna som söker kontakt med barn i syfte att begå sexuella övergrepp (gromning) och riskbeteenden, såsom att avslöja personliga uppgifter. Man vill begränsa dessa risker på följande sätt:

 • Se till att det finns en rapportfunktion, som är lättillgänglig och lätt att använda, för att med ett enda klick rapportera missbruk i form av otillbörliga kontaktförsök eller beteenden.
 • Se till att standardinställningen är ”privat” för onlineprofiler och kontaktlistor för personer som är registrerade som minderåriga (under 18 år). På så vis kommer det att bli svårare för personer med ont uppsåt att få kontakt med yngre personer.
 • Se till att personliga profiler för användare under 18 år inte är sökbara (på webbplatserna eller via sökmotorer).
 • Garantera att alternativen för att skydda uppgifter alltid är tydliga och lättillgängliga, så att användarna lätt kan avgöra om det bara är deras vänner som kan se deras meddelanden online eller om de är allmänt tillgängliga.
 • Hindra underåriga från att använda deras tjänster. Om en nätmötesplats riktar sig till tonåringar över 13 år, bör det vara svårt för personer som är under 13 år att registrera sig.

Senast i april 2009 kommer nätmötesplatserna att informera kommissionen om sina säkerhetsstrategier och om hur de i praktiken kommer att tillämpa dessa principer.

Bakgrund:

Dagens avtal är ett resultat av diskussionerna i Social Networking Task Force, som kommissionen inrättade i april 2008. I den här gruppen ingår representanter för nätmötesplatser, icke-statliga organisationer och forskare. Det är ett bra exempel på självreglering, vilket är något som kommissionen är positiv till om det genomförs på ett effektivt sätt.

Liknande initiativ på detta område är t.ex. brittiska inrikesministeriets vägledning om nätmötesplatser från april 2008, och avtal som MySpace och Facebook ingått med 49 statsåklagare i USA.

Safer Internet Day har arrangerats varje år sedan 2004 och omfattar evenemang i mer än 50 länder i Europa och övriga delar av världen.

Safer Internet Day 2007, som arrangerades på Viviane Redings initiativ, resulterade i ett avtal för att göra yngre tonåringars mobilanvändning säkrare. Avtalet undertecknades av alla större mobiloperatörer (IP/07/139).

På nedanstående webbsida finns ett presspaket med det slutliga avtalet, ett meddelande och en video om nätmobbning som kommer att visas i TV-kanaler i EU, Norge och Island och på Internet:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4672

MEMO/08/58

Mer information:

www.keepcontrol.eu

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/index_en.htm

Annex

List of signatories of the Safer Social Networking Principles

Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves,

Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock,

StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, and Zap.lu.

Safer Internet Day around Europe and worldwide

Today's signing ceremony in Luxembourg is a key event, amongst the many others taking place worldwide to mark "Safer Internet Day", and which include:

 • In Austria parents and educators will discuss computers games with experts and will have the possibility to test games with the support of youths.

 • In Finland a rock concert is organised culture center Gloria in central Helsinki featuring Finnish groups such as by Happoradio, Phoenix Effect and Pin Ion. The video clip on cyber bullying and other clips will be shown.

 • In Denmark children will create artwork at the Science Museum in Copenhagen based on their views of the internet.

 • In France the singer for children Henri Dès will take part in Safer Internet Day

 • In Italy youths will express their opinions to social networking sites presenting the work that in the last months has involved about 1000 children

 • In Egypt and Norway the local versions of the INSAFE family toolkit will be launched.

The European internet safety network INSAFE organised a online competition. 6000 participants took part and the 6 winners have been awarded their prize today in Luxembourg.

For the full calendar of events see http://www.saferinternet.org.

The Safer Internet Day is an annual event (see IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171) organised by INSAFE, and co-funded by the Commission’s Safer Internet Programme (IP/08/1899).


Side Bar