Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/675

Brüsszel, 2007. május 16.

Válaszút előtt a GALILEO: az európai műholdas rádiónavigációs programok végrehajtása

Az Európai Bizottság a mai napon közleményt fogadott el a GALILEO program eddigi eredményeiről. A közlemény a Közlekedési Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament felkérésére készült. A Bizottság megállapította, hogy módosítani kell a Galileo ütemtervét annak érdekében, hogy 2012-ig a terveknek megfelelően teljes körűen működőképes legyen. A Galileo végrehajtására létrejött köz- és magánszféra közötti partnerséget át kell alakítani a Galileo 2012. évi működésbe lépése érdekében.

„Európának szüksége van egy európai műholdas rádiónavigációs rendszerre, amely a létfontosságú alkalmazások – határellenőrzés, közlekedési logisztika, pénzügyi műveletek vagy a létfontosságú energetikai és hírközlési infrastruktúrák felügyelete – alapvető infrastruktúrájaként szolgál. A Bizottság mindent megtesz a rendszer sikeréért – nyilatkozta Jacques Barrot, a Bizottság közlekedésügyi tevékenységekért felelős alelnöke. – A Galileo nagyban hozzájárul a közösségi politikákhoz, és előmozdítja Európa űrpolitikai, technológiai és innovációs törekvéseit.”

A műholdas rádiónavigációs technológia segítségével a felhasználók a világ bármely pontján, minden pillanatban meg tudják határozni a helyüket.

A GALILEO európai rádiónavigációs rendszer összesen 30 műholdból áll, amelyek 24 000 km magas pályán keringenek, és ötféle szolgáltatást látnak el.

A két európai műholdas rádiónavigációs program, a GALILEO és az EGNOS[1] munkálatai most válaszúthoz érkeztek, és a megvalósítás mikéntje politikai döntéshozatalt igényel.

A terv megvalósítását súlyosan veszélyezteti, ha elakadnak a koncessziós szerződésről folytatott tárgyalások, amely az infrastruktúra kifejlesztését és üzemeltetését a magánszektor kezébe helyezné. Ezért a Közlekedési Miniszterek Tanácsa 2007. március 22-i ülésén felkérte a Bizottságot, hogy a soron következő júniusi ülésre nyújtson be részletes jelentést a pályázó konzorciummal folytatott tárgyalások eredményeiről, továbbá készítsen alternatív forgatókönyveket arról, hogyan lehet mielőbb megvalósítani az űrbeli infrastruktúrát. A Bizottság megállapította, hogy a jelenlegi ütemterv – amely a kezdetektől bevonná a munkába a magánszektort – várhatóan nem hoz eredményt a tervezett határidőig, és fennáll a veszélye, hogy emiatt a közszektorra jelentős többletköltség hárul. A Bizottság javasolja az ütemterv módosítását a határidők pontosabb betartása és a költségek szigorúbb ellenőrzése érdekében, valamint azért, hogy a rádiónavigációt alkalmazó iparágak és a rádiónavigációs szolgáltatók nagyobb biztonsággal számíthassanak a Galileo-jelek tényleges rendelkezésre állására. A Bizottság szerint a legkedvezőbb, a legreálisabb és hosszú távon a legkevésbé költséges megoldás az lesz, ha a kezdeti infrastruktúra kialakítását teljes egészében a közszektor irányítja és finanszírozza. A rendszer üzemeltetését ugyanakkor koncesszió keretében magánüzemeltetőre bíznák.

A Bizottság felkéri az Európai Unió tagállamait, hozzák meg azokat a politikai, pénzügyi és programigazgatási döntéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a projekt a lehető legrövidebb időn belül megvalósuljon, és az EU minél előbb megfeleljen a műholdas navigációs piacok igényeinek.

A műholdas rádiónavigáció alkalmazása a mindennapi életben igen sokrétű: a járművek irányításától a közlekedésbiztonságon át a különféle kereskedelmi tevékenységekig (bankszektor, geológia, közművek, energia stb.) terjed. A műholdas rádiónavigáció hamarosan meghódítja a társadalom valamennyi szegmensét, így a GALILEO program a „polgári” célú felhasználást szolgálja majd.

További információk a GALILEO programról a következő internetes oldalakon találhatók:

http://ec.europa.eu/dgs/energy_transport/galileo/index_fr.htm

http://www.esa.int/export/esaSA/navigation.html


[1] Az EGNOS European Geostationary Navigation Overlay Service (európai geostacionárius navigációs átfedési szolgáltatás) jelenlegi szolgáltatásai megközelítik a GALILEO integrált üzenettovábbításon alapuló majdani szolgáltatásait. Ugyanakkor az EGNOS a GPS-rendszer alapján működik.


Side Bar