Skip to main content
NextGenerationEU
NextGenerationEU

Κάν’ το πραγματικότητα

Το NextGenerationEU είναι κάτι παραπάνω από ένα σχέδιο ανάκαμψης — είναι μια μοναδική ευκαιρία να βγούμε ισχυρότεροι από την πανδημία, να μετασχηματίσουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και να σχεδιάσουμε μια Ευρώπη που λειτουργεί για όλους.

Έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε. Έχουμε ένα όραμα, έχουμε ένα σχέδιο και συμφωνήσαμε να επενδύσουμε από κοινού 750 δισ. ευρώ.

Μάθετε πώς η ΕΕ κάνει την Ευρώπη πιο υγιή, πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, καθώς και πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην αλλαγή. Όταν γίνει διαθέσιμη η χρηματοδότηση NextGenerationEU και ξεκινήσουν τα έργα, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ για τις πρωτοβουλίες στην περιοχή σας.

Μαζί, θα το κάνουμε πραγματικότητα.

Κάνε το μέλλον σου πράσινο

green future

Η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050 — δεν θα παράγουμε περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από όσα μπορούν φυσικά να απορροφήσουν τα οικοσυστήματά μας. Με το NextGenerationEU, θα επενδύσουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, θα αναπτύξουμε πιο οικολογικά οχήματα και δημόσιες μεταφορές και θα αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των δημόσιων χώρων μας.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον μας. Προς τον σκοπό αυτό:

 • θα βελτιώσουμε την ποιότητα των υδάτων στους ποταμούς και τις θάλασσές μας, θα μειώσουμε τα απόβλητα και τα πλαστικά απορρίμματα, θα φυτέψουμε δισεκατομμύρια δέντρα και θα κάνουμε τις μέλισσες να επιστρέψουν
 • θα δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου στις πόλεις μας και θα αυξήσουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
 • θα κάνουμε τη γεωργία φιλικότερη προς το περιβάλλον, ώστε τα τρόφιμά μας να είναι πιο υγιεινά.

Η ΕΕ θα πρωτοστατήσει στη δράση για το κλίμα, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί: χρησιμοποιώντας δημόσια μέσα μεταφοράς ή το ποδήλατο, καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας, αγοράζοντας μεταχειρισμένα προϊόντα, ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα.

Με το NextGenerationEU είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Ευρώπη πράσινη· είστε μαζί μας;

Κάνε το μέλλον σου ψηφιακό

Make it Digital

Το μέλλον θα βασίζεται στην τεχνολογία. Γιορτάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης! Με το NextGenerationEU:

 • θα μπορείτε να συνδέεστε παντού με δίκτυα 5G και υπερταχέα ευρυζωνικά δίκτυα σε ολόκληρη την ΕΕ
 • θα αποκτήσετε ψηφιακή ταυτότητα (eID), που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες και θα σας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο στα προσωπικά σας δεδομένα
 • οι πόλεις μας θα γίνουν πιο έξυπνες και πιο αποδοτικές
 • οι διαδικτυακές αγορές θα είναι ασφαλέστερες
 • η τεχνητή νοημοσύνη θα μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουμε την υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές και την εκπαίδευση.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί διαδικτυακά μαθήματα κατάρτισης, ώστε όλοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, να μπορούν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Βοηθάμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν διαδικτυακή παρουσία. Επιπλέον, κάνουμε την ηλεκτρονική εκπαίδευση πιο προσβάσιμη.

Ενδιαφέρεστε; Λάβετε μέρος σε πρόγραμμα κατάρτισης, βρείτε θέση μαθητείας στις ψηφιακές τεχνολογίες και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Με το NextGenerationEU είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Ευρώπη ψηφιακή· είστε μαζί μας;

Κάνε το μέλλον σου υγιές

make it healthy

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει όλους μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο — σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά. Τώρα θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ασφαλέστερη και υγιέστερη ΕΕ, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για κάθε μελλοντική κρίση.

Με το NextGenerationEU:

 • θα συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ για την προστασία από απειλές κατά της υγείας
 • θα επενδύσουμε περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, όχι μόνο για νέες νόσους όπως ο κορονοϊός, αλλά και για τον καρκίνο
 • θα εκσυγχρονίσουμε τα συστήματα υγείας μας, ώστε τα νοσοκομεία σε κάθε χώρα της ΕΕ να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στις ιατρικές προμήθειες
 • θα χρηματοδοτήσουμε την κατάρτιση για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας στην Ευρώπη.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη υγιέστερη. Ωστόσο, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί μόνο με μεγάλης κλίμακας δράσεις. Η καλή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας ευεξίας.

Με το NextGenerationEU είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Ευρώπη υγιή· είστε μαζί μας;

Κάνε το μέλλον σου ισχυρό

Make it Strong

Η πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας. Πολλοί έχουν αρρωστήσει ή έχουν πενθήσει κάποιον δικό τους άνθρωπο, άλλοι έχουν χάσει τις δουλειές ή το εισόδημά τους. Τώρα θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ευρώπη.

Με το NextGenerationEU:

 • ενθαρρύνουμε τους νέους να σπουδάσουν θετικές επιστήμες και τεχνολογία, τομείς που ανοίγουν προοπτικές για τις πράσινες και ψηφιακές θέσεις εργασίας του μέλλοντος
 • στηρίζουμε την περαιτέρω εκπαίδευση και τις θέσεις μαθητείας
 • προσφέρουμε δάνεια και επιχορηγήσεις σε νέους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, η ΕΕ βοηθά επίσης πολλούς τομείς να ανακάμψουν. Ενισχύουμε τη στήριξη του τουρισμού, του πολιτισμού και των τεχνών σε ολόκληρη την Ένωση, καθιστώντας τους τομείς αυτούς περισσότερο ψηφιακούς και βιώσιμους.

Δείτε πώς η στήριξη της ΕΕ μπορεί να σας βοηθήσει να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας ή να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας. Δείτε τις ευκαιρίες που παρέχουμε στο πλαίσιο του Erasmus+, καθώς και τις «Εγγυήσεις για τη νεολαία» της ΕΕ. Μάθετε τι είδους στήριξη είναι διαθέσιμη για να γίνει η επιχείρησή σας πιο πράσινη και ψηφιακή.

Με το NextGenerationEU είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρή· είστε μαζί μας;

Κάνε το μέλλον σου δίκαιο

Make it Equal

Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα λειτουργεί για όλους, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο και από την Ανατολή μέχρι τη Δύση. Θέλουμε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ίσες ευκαιρίες, όποιοι και αν είναι και όπου και αν ζουν. Και θέλουμε να γιορτάσουμε την πολυμορφία σε όλες τις μορφές της.

Με το NextGenerationEU:

 • καταπολεμάμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
 • προάγουμε την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών
 • προστατεύουμε τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και καταπολεμάμε τις διακρίσεις
 • ενισχύουμε τη νομοθεσία της ΕΕ ώστε να καλύπτει όλες τις μορφές ρητορικής μίσους και εγκλημάτων μίσους.

Ισότητα σημαίνει επίσης οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες για όλους. Με το NextGenerationEU, ενισχύουμε τις ευκαιρίες απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, καθώς και για τα άτομα που ζουν σε αγροτικές, απομακρυσμένες ή μειονεκτούσες περιοχές. Βοηθάμε περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν αξιοπρεπή και επαρκή στέγαση. Και επενδύουμε στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για τα παιδιά, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, την κατάσταση ή τις ειδικές ανάγκες τους.

Όλοι μπορούν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί — προάγοντας τις ίσες ευκαιρίες και καταγγέλλοντας τις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους, στην πραγματική ζωή και στο διαδίκτυο.

Με το NextGenerationEU είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την Ευρώπη ισότιμη για όλους· είστε μαζί μας;

Ιστορίες ανάκαμψης

Σύντομα θα μπορέσετε να βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το NextGenerationEU στην περιοχή σας. Εντωμεταξύ, εδώ υπάρχουν μόνο μερικές από τις 51 ιστορίες πραγματικών ανθρώπων και κοινοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι, με τη βοήθεια της ΕΕ, έχουν ξεπεράσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία.

Δείτε το εξής: Ανάκαμψη από τον κορονοϊό: επιτυχημένα παραδείγματα.