Kotiček za učenje
Kviz

Climate & Energy Quiz

Sodeluj v kvizu o podnebnih vprašanjih in postani podnebni junak!

9–12 let Okolje in podnebje
Videoposnetek

EU za Pariški sporazum

EU je podpisnica Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015, ki vključuje akcijski načrt za omejitev globalnega segrevanja na „precej pod“ 2 °C od leta 2020 naprej.

12–15 let 15 let in več Okolje in podnebje
Brošura

EU vlaga v planet

Deset pobud za sodobno in čisto gospodarstvo : prispevek Junckerjeve Komisije k vrhu En planet v Parizu, 12. decembra 2017


„Da bi lahko vzdrževali naš sedanji način življenja, proizvodnjo in potrošnjo, bi potrebovali vsaj štiri planete. Imamo pa samo enega. Zato je prišel čas, da stopimo skupaj ter ukrepamo in tako rešimo naš planet. Jutri bo prepozno.“ Jean-Claude Juncker, Predsednik Evropske komisije.

15 let in več Informacije o EU Okolje in podnebje
Spletišče

Evropski atlas morij

Proučujte, zbirajte podatke in ustvarite svoj zemljevid morja. Bolje spoznajte morja in obale Evrope, njihovo okolje, povezane človekove dejavnosti in evropske politike.

15 let in več Okolje in podnebje Države EU Hrana, kmetijstvo, ribištvo
Brošura

Naš planet, naša prihodnost

Naslov revije je Naš planet, naša prihodnost, v njej pa so članki o tem, kako se Evropska unija loteva enega največjih problemov, s katerimi se danes spopada človeštvo, in kako lahko s svojim ravnanjem vsi prispevamo k boju proti podnebnim spremembam. Revija vsebuje še stran o znanosti, intervjuje z dijaki in študenti ter informacije o ukrepih zmanjševanja toplogrednih emisij v Evropski uniji in prilagajanja spreminjajočemu se podnebju. Veliko zanimivega branja torej!

12–15 let Okolje in podnebje
Igra

Trajnostni Bacek Jon online hra

Dobrodošli v igri z Backom Jonom, v kateri se učimo, kako ustvariti čistejšo ter bolj zdravo in trajnostno prihodnost naših mest in planeta.
V tej igri morate pomagati zgraditi novo okolju prijazno mesto za potepuške živali Velikega mesta ter ob nadziranju virov, hrane, energije in prevoza in upoštevanju okoljskih vprašanj poskrbeti, da so vse zadovoljne.
Poskusite zgraditi svoje mesto v desetih dneh, ko kmeta ni doma! In če menite, da ste dovolj okoljsko ozaveščeni, se preizkusite še v Jonovih misijah! Vodite Jona in njegovo čredo ter tako odpravite težavo in rešite svoje mesto.

9–12 let Okolje in podnebje
Brošura

Let žerjavov

Publikacija vsebuje zanimiva dejstva o migraciji evropskih ptic in biotski raznovrstnosti ter predloge o tem, kako lahko otroci pomagajo pri varovanju naravnega okolja. V njej je tudi „knjižica zgodb“, ki vsebuje opažanja samih otrok in mlade bralce vabi, da tudi sami oddajo svoj prispevek.

9–12 let Okolje in podnebje
Spletišče

Tom in Lila

Popeljite učence na vznemirljive dogodivščine s Tomom in njegovo prijateljico, lisico Lilo, v tej zbirki knjig o okolju. Njune dogodivščine vključujejo recikliranje starih koles in izdelavo novega, prepričevanje župana, da ustvari pešcem bolj prijazno mesto, ter odkrivanje vplivov krčenja gozdov in podnebnih sprememb. Poleg knjig so na voljo tudi navodila za učitelje in knjižnica dejavnosti.

Do 9 let Okolje in podnebje