Kutak za učenje
Interaktivna knjiga
Internetske stranice

EU & ja

Ova je publikacija namijenjena vama ako imate izmedu 14 i 18 godina ili ste nastavnik u srednjoj školi, a želite saznati više o Europskoj uniji i svemu što ona cini za vas. 

Zato je pravo vrijeme da oblikujete vlastito mišljenje o EU-u. Ova publikacija i zadaci u njoj trebali bi vas potaknuti na razmišljanje i razgovor o Europi s prijateljima i obitelji.

Dodatak je ovoj publikaciji i internetski kviz koji će vam pomoći na zabavan način prisjetiti se obrađenih tema.

Više od 15+ godina Pravo i institucije EU-a Povijest EU-a Zemlje EU-a O EU-u
Igra
Kviz

EU & ja

Ovaj internetski kviz napravljen je kako bi učenicima srednjih škola olakšao razumijevanje osnovnih podataka o EU-u. Može ga se koristiti  kao dio lekcije ili za domaću zadaću. Radi na računalima, tabletima i pametnim telefonima.

Više od 15+ godina Pravo i institucije EU-a Povijest EU-a Zemlje EU-a O EU-u
Prezentacija

EU kroz dijapozitive

Učitelji mogu upotrijebiti ove dijapozitive za izradu prezentacije o EU u programu Powerpoint. Svaki dijapozitiv sadrži jednostavne činjenice i ključne riječi napisane na razumljiv način publici koja nema nikakvog prethodnog znanja o EU. Objašnjavaju važne brojke, politike i način na koji funkcionira EU te pružaju osnovne informacije o pitanjima poput proširenja, sporazuma i simbola EU-a.

Više od 15+ godina Pravo i institucije EU-a Povijest EU-a Zemlje EU-a O EU-u
Brošura

Europska unija: Što je išto čini

Ova je publikacija vodič o Europskoj uniji (EU) i njezinim aktivnostima. U prvom se dijelu ukratko objašnjava što je Europska unija. U drugom dijelu, pod naslovom „Što Europska unija čini”, opisuje se što EU radi u 35 različitih područja da bi se unaprijedili životi ljudi u Europi, ali i šire. U trećem dijelu, pod naslovom „Kako Europska unija odlučuje i kako djeluje”, opisuju se institucije koje su u središtu procesa odlučivanja u EU-u i načini na koje njihove odluke prelaze u djela.

Više od 15+ godina O EU-u Zemlje EU-a Povijest EU-a Pravo i institucije EU-a
Igra

Vremenski stroj

Odigraj ovaj kviz i otkrij koliko znaš o europskoj povijesti. Odleti svemirskim brodom do točnog odgovora, pazeći da pritom izbjegavaš meteorite!

 

Od 12 do 15 godina Više od 15+ godina Povijest EU-a
Informativni članak

Djelovanje EU-a za žene

Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije sadržanih u Ugovoru iz Rima iz 1957., u kojem je utvrđeno načelo jednake plaće za jednaki rad. EU se odonda bori protiv diskriminacije na temelju spola i Europa je danas jedno od najsigurnijih i najpravednijih mjesta za žene u svijetu.

Više od 15+ godina Prava potrošača O EU-u
Brošura

Europska unija Činjenice i brojke

Koliko Italija ima stanovnika? Koji je politički sustav Litve? A kako se zove glavni grad Cipra? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u ažuriranoj verziji izdanja „Europska unija – činjenice i brojke”. Brošura je praktičnog malog formata i pruža osnovne informacije o Europskoj uniji, njezinim institucijama, državama članicama i zemljama kandidatkinjama. Sadrži informacije o službenim jezicima, internetskim stranicama vlada te druge korisne podatke o svakoj pojedinačnoj zemlji. Publikacija je dostupna na 24 jezika EU-a.

Od 9 do 12 godina Od 12 do 15 godina Više od 15+ godina Zemlje EU-a
Alat za poučavanje
Videozapis

#EUANDME

Iz sedam kratkih filmova saznaj kako ti EU može pomoći. Na primjeru brata i sestre koji pozivaju cijelu Europu u svoje selo ili pak plesača koji pokreće posao na mjestu gdje bi se to najmanje očekivalo otkrij kako EU svakome može omogućiti da radi ono što voli.

Više od 15+ godina O EU-u
Euro at 20
Videozapis
Internetske stranice

#EuroAt20

Na internetskoj stranici nalazi se nekoliko videozapisa s pojašnjenjima o euru.

Više od 15+ godina Gospodarstvo Povijest EU-a
Kviz

#EuroAt20

Koliko zaista znate o euru? Riješite ovaj kviz i saznajte!

Više od 15+ godina Gospodarstvo
Videozapis

25 godina jedinstvenog tržišta

Jedinstveno tržište više od 25 godina olakšava život europskim građanima i poduzećima poticanjem rasta i stvaranjem radnih mjesta.

Od 12 do 15 godina Više od 15+ godina Prava građana Prava potrošača
Brošura

52 koraka – prema zelenijem gradu

Gradovi obiluju bioraznolikošću. Trebamo ju zaštititi jer je važna za kvalitetu našeg života, čistoću zraka, hranu i vodu te naše mentalno zdravlje. Ostavimo prostora prirodi! U ovoj knjižici pronaći ćete 52 prijedloga o tome kako tijekom cijele godine možete podupirati bioraznolikost u svojem gradu.

Od 12 do 15 godina Više od 15+ godina Okoliš i klima