Spațiul învățării

EU Timeline Overview

CRONOLOGIA UE

UE DE-A LUNGUL TIMPULUI

Fă o călătorie în trecut și descoperă momente importante din istorie, invenții, evenimente majore din sport și societate și multe, multe alte lucruri care au format UE, așa cum este ea astăzi. Fii și tu o parte a acestei cronologii! Adaugă-ți propriile date și povești și tipărește-ți cronologia personală!

CUM POȚI FOLOSI CRONOLOGIA UE

EU Timeline FAQs accordions

Glosar

 

Comisia Europeană: Răspunde de garantarea respectării tratatelor UE. Una dintre principalele sarcini ale Comisiei este să se asigure că legislația UE se aplică în toate statele membre. Comisia poate lua măsuri împotriva țărilor membre sau a întreprinderilor care nu respectă legislația europeană. De asemenea, ea propune noi acte legislative și programe în interesul general al UE. Acestea sunt examinate în detaliu de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, care adoptă decizia finală cu privire la toate actele legislative ale UE. Aceste instituții pot modifica propunerile sau le pot respinge în întregime. În plus, Comisia gestionează bugetul UE și reprezintă Uniunea pe scena internațională.

Consiliul European: Este alcătuit din președinții și prim-miniștrii statelor membre. Consiliul European îi reunește pe liderii UE de cel puțin patru ori pe an. El stabilește principalele priorități ale UE și direcțiile politice generale, dar nu adoptă legislație. Aceasta este responsabilitatea Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene.

Consiliul Uniunii Europene: Este Consiliul de miniștri. La nivelul Consiliului, miniștri din fiecare stat membru se reunesc pentru a discuta, modifica și adopta acte legislative. Ei sunt abilitați să angajeze guvernele lor în îndeplinirea acțiunilor asupra cărora au convenit în cadrul reuniunilor. Împreună cu Parlamentul European, Consiliul este principalul organism cu putere decizională al UE.

Parlamentul European: Este vocea cetățenilor. Îi reprezintă pe cetățenii țărilor UE, iar membrii săi sunt aleși în mod direct de către acești cetățeni, o dată la cinci ani.

Tratatele UE: Uniunea Europeană se bazează pe statul de drept. Aceasta înseamnă că orice măsură luată de UE derivă din acorduri obligatorii (tratate) care au fost aprobate în mod voluntar și democratic de toate țările membre. Tratatele sunt modificate pentru a permite creșterea eficienței și transparenței UE, pentru a pregăti extinderile viitoare și pentru a introduce noi domenii de cooperare -  – cum ar fi moneda unică a UE, euro.

Alte instituții și organisme ale UE: Lista completă a instituțiilor și organismelor UE, precum și a agențiilor și altor organisme ale UE, este disponibilă pe site-ul Europa.

Despre cronologie

Uniunea Europeană există de-abia de o jumătate de secol, dar istoria care a dus la crearea sa este mult mai îndelungată. Astăzi suntem uniți în diversitate, dar proiectul nostru european comun a fost posibil doar datorită acelor înaintași ai noștri – femei și bărbați – care au crezut în el din tot sufletul. Uniunea Europeană a fost creată pentru a pune capăt războiului o dată pentru totdeauna și pentru a edifica o Europă unită, pașnică și prosperă: o Europă în care oamenii să poată găsi modalități mai eficiente de a se întreține și de a face comerț. În ultimii 60 de ani, mulți europeni au muncit neobosit pentru a construi un viitor mai bun. Eforturile lor continuă și astăzi.

Ce-ar fi să urmărești această cronologie pentru a descoperi fascinanta poveste a UE? În plus, vei afla mai multe despre:

  • descoperiri și invenții importante;
  • evenimente majore din sport și societate;
  • progresele din tehnologia comunicațiilor;
  • evoluțiile cu impact semnificativ asupra mediului;
  • evenimente politice și globale majore.

De asemenea, poți să adaugi propriile date și momente și să îți tipărești cronologia personală.