Περισσότερες πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές σημαίες
European Union

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή σημαία αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο πάνω σε μπλε φόντο. Ο κύκλος των αστεριών συμβολίζει τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης. Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των χωρών μελών της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή σημαία δεν προσδιορίζει μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ευρώπη κατά μια ευρύτερη έννοια. Η ιστορία της σημαίας ξεκινάει από το 1955, όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης - υπερασπιζόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της ευρωπαϊκής κουλτούρας - ενέκρινε το σχέδιο για δική του χρήση. Στη διάρκεια των επόμενων ετών, το Συμβούλιο της Ευρώπης ενθάρρυνε τα αναδυόμενα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να υιοθετήσουν και αυτά τη σημαία. Το 1987, χρησιμοποιήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ ως το επίσημο έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκές Κοινότητες).

Austria

Αυστρία

Από τον 13ο αιώνα, η αυστριακή σημαία αναπαραστούσε μια κόκκινη ασπίδα σε μια λευκή οριζόντια λωρίδα. Οι λωρίδες κόκκινη-λευκή-κόκκινη μφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1787 στα εμβλήματα των εθνικών πολέμων.

Η σημερινή σημαία θεσμοθετήθηκε ως εθνική σημαία το 1918 και ως έμβλημα το 1921 και επανεισάχθηκε την 1η Μαΐου 1945 με το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Belgium

Βέλγιο

Η βελγική σημαία, εμπνεόμενη από την τρίχρωμη γαλλική σημαία, υπενθυμίζει τα όπλα του Δουκάτου του Brabant, που ανέρχονται στον 12ο αιώνα : ένα χρυσό λιοντάρι με κόκκινη γλώσσα και νύχια σε μαύρο φόντο.

Κατά την επανάσταση του Brabant το 1787, ο λαός των Βρυξελλών αντέταξε στα χρώματα του Ιωσήφ ΙΙ (κόκκινο, λευκό και κόκκινο) το τρίχρωμο εθνόσημο σε κόκκινο-κίτρινο και μαύρο χρώμα.

Όταν το Βέλγιο προσχώρησε στην επανάσταση του 1830, καθιερώθηκε επίσημα η σημερινή σημαία, αλλά οι λωρίδες ήταν τότε οριζόντιες. Το επόμενο έτος, ένα κυβερνητικό διάταγμα αποφάσισε να θεσμοθετηθεί η κάθετη διάταξη των λωρίδων.

Bulgaria

Βουλγαρία

Τα τρία εθνικά χρώματα – άσπρο, πράσινο και κόκκινο – παραπέμπουν στα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο παλαιός βουλγαρικός στρατός. Η αριστερή πτέρυγα του στρατού έφερε λόγχες διακοσμημένες με άσπρες λωρίδες και η δεξιά με κόκκινες. Το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα, παραταγμένο στο μέσον, έφερε πράσινες λωρίδες, που ήταν το παραδοσιακό χρώμα του τότε ηγέτη. Η τρίχρωμη σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την πρώτη βουλγαρική λεγεώνα του Γκεόρκι Ρακόβσκι (1861) και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως εθνική σημαία της Βουλγαρίας με το Σύνταγμα του Τιρνόβου (1879).

France

Γαλλία

Η γαλλική σημαία προέρχεται από τη γαλλική επανάσταση του 1789. Τα χρώματα κυανό-λευκό-κόκκινο εμφανίστηκαν από την αρχή της επανάστασης στα εθνόσημα της εθνοφυλακής.

Το λευκό ήταν το χρώμα της μοναρχίας, το κυανό και το κόκκινο τα χρώματα της πόλης του Παρισιού.

Κατά συνέπεια, το τρίχρωμο εθνόσημο έγινε έμβλημα του επαναστατικού πατριωτισμού· τα τρία χρώματα καθιερώθηκαν από το γαλλικό λαό και βρέθηκαν σύντομα στα λάβαρα και τις σημαίες.

Την 15η Φεβρουαρίου 1974 η τρίχρωμη έγινε η εθνική σημαία. ζωγράφος David τη ζωγράφισε με εντολή της Συνέλευσης. Η σημαία αυτή χρησιμοποιείται αδιάκοπα από το 1848.

Germany

Γερμανία

Η σημερινή γερμανική σημαία θεσμοθετήθηκε στις 23 Μαΐου 1949 κατά τη σύσταση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ), και παραπέμπει στη σημαία της Γερμανικής Ομοσπονδίας του 1848 καθώς και σε εκείνη της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (1919-1933).

Το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό είναι τα ιστορικά χρώματα της Γερμανίας που επαναλαμβάνονται τόσο στις στολές των «Freikorps» του βαρόνου von Lützow κατά τους ναπολεόντειους πολέμους όσο και στις σημαίες της Πρωσίας.

Επίσης είναι τα χρώματα της Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας : το μαύρο αντιπροσωπεύει τον αετό, το κόκκινο το ράμφος και τα νύχια του και το κίτρινο τη χρυσή ασπίδα.

Denmark

Δανία

Η δανική σημαία ή «Dannebrog», είναι προφανώς η αρχαιότερη του κόσμου. Σύμφωνα με θρύλο, η προέλευσή της ανέρχεται στο 1219 όταν ο Valdemar II, που ηγείτο στις δανικές σταυροφορίες, είδε στο σκοτεινό ουρανό ένα λευκό σταυρό. Αναγνώρισε στο σταυρό αυτό ένα θεϊκό μήνυμα που τον διάταζε να επιτεθεί στους Εσθονούς. Το κόκκινο χρώμα της σημαίας αντιπροσώπευε είτε τον σκοτεινό ουρανό στον οποίο είδε ο μονάρχης τον σταυρό είτε το αίμα που χύθηκε στη μάχη αυτή.

Greece

Ελλάδα

Όταν το 1822 η κυβέρνηση καθιέρωσε τις ελληνικές σημαίες του στρατού ξηράς και του ναυτικού, και οι δύο είχαν τον ίδιο λευκό σταυρό, σύμβολο χριστιανικής πίστης.

Το κυανό και το λευκό επιλέχθηκαν επίσημα ως έμβλημα κατά τον αγώνα της ανεξαρτησίας. Το κυανό αντιπροσωπεύει τον ουρανό και τη θάλασσα και το λευκό την αγνότητα των αγωνιστών για την ελευθερία.

Οι εννέα οριζόντιες λωρίδες υπενθυμίζουν τις εννέα συλλαβές του εμβλήματος «Ελευθερία ή Θάνατος».

Η σημαία αυτή επανεισάχθηκε το 1978.

Estonia

Εσθονία

Η τρίχρωμη σημαία με οριζόντιες λωρίδες σε κυανό, μαύρο και λευκό χρώμα καθιερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1881 από τον φοιτητικό σύνδεσμο της Εσθονίας «Virona». καθιερώθηκε ως εθνική σημαία από τον λαό κατά τις επαναστάσεις του 1905 και του 1917, και θεσμοθετήθηκε ως εσθονική σημαία κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 24 Φεβρουαρίου 1918. Επανακαθιερώθηκε το 1990 κατά την ανακήρυξη της κυριαρχίας της Εσθονίας.

Στα παραδοσιακά εσθονικά τραγούδια, το κυανό αντιπροσωπεύει τον ουρανό, το μαύρο τη γη και το λευκό την επιθυμία για ελευθερία και την ελπίδα στο μέλλον.

Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, το κυανό συμβολίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και πίστη, το μαύρο τους προγόνους των Εσθονών (ο Ηρόδοτος στις «Ιστορίες» αναφέρει ένα λαό ντυμένο στα μαύρα) και το λευκό του χιονιού που καλύπτει τη χώρα έξι μήνες το χρόνο.

United Kingdom

Ηνωμένο Βασίλειο

Η σημερινή βρετανική σημαία, που επονομάζεται «Union jack» (σημαία της Ένωσης), σχηματίζεται από τον τριπλό σταυρό :

- του Αγίου Γεωργίου

- του Αγίου Ανδρέα

- του Αγίου Πατρικίου

αντίστοιχους προστάτες της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ιρλανδίας. Θεσμοθετήθηκε το 1917.

Η ενοποίηση των βασιλείων της Αγγλίας και της Σκοτίας κατά το 17ο αιώνα καθόρισε την πρώτη παραλλαγή της σημαίας· στη συνέχεια, το 1801, προστέθηκε ο σταυρός του Αγίου Πατρικίου, κατά την ένταξη της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ireland

Ιρλανδία

Η επιλογή της τρίχρωμης σημαίας, από το 1830, ήταν εμπνευσμένη από τη γαλλική σημαία. Η διάταξη των χρωμάτων (πράσινο, λευκό, πορτοκαλί) τροποποιήθηκε πολλές φορές και δεν καθιερώθηκε οριστικά παρά κατά τη δεκαετία του 1920, προτού θεσμοθετηθεί επίσημα το 1937.

Το πράσινο αντιπροσωπεύει την καθολική κίνηση εθνικής απελευθέρωσης και το πορτοκαλί (χρώμα του οίκου της Οράγγης) τους Προτεστάντες. Το λευκό, στο κέντρο, είναι σύμβολο ειρήνης μεταξύ των δύο τμημάτων του πληθυσμού.

Spain

Ισπανία

Το κόκκινο και το χρυσό επιλέχθηκαν ως εθνικό έμβλημα το 1785, αλλά η σημερινή ισπανική σημαία θεσμοθετήθηκε μόλις το 1981.

Οι θυρεοί του Βασιλείου της Ισπανίας περιλαμβάνουν μια ασπίδα στην οποία αναφαίνονται τα οικόσημα των παλαιών Βασιλείων της Καστίλης (ο πύργος), του Λέοντα (ο έρπων λέοντας), της Αραγονίας (τέσσερις κόκκινες κάθετες λωρίδες σε χρυσό φόντο) και της Ναβάρα (χρυσή αλυσίδα σε κόκκινο φόντο), και κάτω το ρόδι, σύμβολο του βασιλείου της Γρενάδας.

Οι στήλες του Ηρακλή, αντιπροσωπεύουν τα στενά του Γιβραλτάρ, και προστέθηκαν από τον Κάρολο V για να θυμίζουν την υπερπόντια επέκταση της αυτοκρατορίας του. Πάνω από τη στήλη που φέρει τη λέξη «plus» υπάρχει αυτοκρατορικό στέμμα· η άλλη στήλη, έχει βασιλικό στέμμα. Οι σημερινοί θυρεοί του κράτους είναι εκείνοι της ισπανικής μοναρχίας, που τη συμβολίζουν τα τρία χρυσά κρίνα σε γαλάζιο φόντο των Βουρβόνων, που βασιλεύουν εκ νέου από το 1975.

Italy

Ιταλία

Αρχικά, η σημαία αυτή ήταν η σημαία της εντεύθεν των Άλπεων Δημοκρατίας που ιδρύθηκε από το Ναπολέοντα. Επηρεάστηκε από την τρίχρωμη γαλλική σημαία και χρησιμοποιήθηκε από το 1798 έως 1802.

Επανεισάχθηκε το 1848 από το βασιλέα της Σαρδηνίας ο οποίος πρόσθεσε στη λευκή λωρίδα τα οικόσημα του οίκου της Σαβοΐας και κατέστη η σημαία ολόκληρου του Βασιλείου της Ιταλίας από το 1861. Με την πτώση της μοναρχίας το 1946, τα εθνόσημα αποσύρθηκαν από τη σημαία.

Netherlands

Κάτω Χώρες

Η ολλανδική σημαία πρωτοεμφανίστηκε το 1579, κατά τη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Κάτω Χωρών. Τότε έφερε τα χρώματα της δυναστείας του Γουλιέλμου Ι, το πορτοκαλί, το λευκό και το κυανό.

Το πορτοκαλί χρώμα αντικαταστάθηκε από το κόκκινο κατά τη διάρκεια του XVIIου αιώνα, αλλά το πορτοκαλί εξακολουθεί να θεωρείται το εθνικό χρώμα και κατά τις ημέρες αργίας ή τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, η εθνική σημαία συνοδεύεται πάντα από ένα πορτοκαλί έμβλημα.

Η σημαία αυτή θεσμοθετήθηκε το 1796 και επικυρώθηκε ως εθνικό έμβλημα το 1937.

Διακρίνεται από τη σημαία του Λουξεμβούργου από τις ελαφρά διαφορετικές της αναλογίες και το περισσότερο έντονο κυανό χρώμα.

Croatia

Κροατία

Η Κροατική σημαία αποτελείται από τρεις οριζόντιες λουρίδες σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα. Το εθνόσημο της Κροατίας είναι τοποθετημένο στο κέντρο της σημαίας. Απεικονίζει μια κόκκινη και άσπρη σκακιέρα, η οποία αποτελεί και τη βάση για τις εντυπωσιακές φανέλες των εθνικών αθλητικών ομάδων της Κροατίας, για παράδειγμα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Επιπλέον, η κύρια ασπίδα στέφεται από πέντε μικρότερες ιστορικές ασπίδες.

Η τρίχρωμη κόκκινη, λευκή, μπλε σημαία έχει χρησιμοποιηθεί από τον 19ο αιώνα, αρχικά από τους επαναστάτες το 1848. Ωστόσο, από τότε, το κεντρικό έμβλημα έχει αλλάξει αρκετές φορές. Η παρούσα σημαία με το εθνόσημο στο κέντρο υιοθετήθηκε επισήμως τον Δεκέμβριο του 1990.

Cyprus

Κύπρος

Η κυπριακή σημαία, που καθιερώθηκε κατά την επανάσταση του 1960, αναπαριστά τη νήσο και δύο κλάδους ελιάς σε λευκό φόντο, που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κοινότητας. Πάντως, συναντάται συχνότερα η ελληνική σημαία στο νότιο τμήμα της νήσου και η τουρκική στο βόρειο.

Το κίτρινο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε για την αναπαράσταση της νήσου αναφέρεται στα μεταλλεία χαλκού που υπήρχαν στην Κύπρο από την 3η χιλιετία προ Χριστού. Εξάλλου, η γαλλική λέξη «cuivre» (χαλκός) προέρχεται από την ελληνική ονομασία του νησιού Κύπρος.

Latvia

Λετονία

Το έμβλημα κόκκινο-λευκό-κόκκινο χρησιμοποιήθηκε από το λαό της Λετονίας από το 1279.

Το 1917, οι Λετονοί καλλιτέχνες αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το κόκκινο με βαθυκόκκινο χρώμα και να μειώσουν το πλάτος της λευκής λωρίδας. Η σημαία, που απαγορεύθηκε κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής, αναγνωρίστηκε ως πολιτική σημαία το 1988 και επαναθεσμοθετήθηκε ως εθνική σημαία το 1990.

Lithuania

Λιθουανία

Το 1918, το Συμβούλιο διόρισε μια ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το σχεδιασμό της εθνικής σημαίας και στις 19 Απριλίου του ιδίου έτους θεσμοθετήθηκε μια τρίχρωμη οριζόντια σημαία με τα λαϊκά χρώματα της παραδοσιακής λιθουανικής φορεσιάς.

Το κίτρινο αντιπροσωπεύει τον ήλιο, σύμβολο φωτός. Το πράσινο παραπέμπει στη βλάστηση, αντιπροσωπεύοντας τη φύση και τη ζωή. Το κόκκινο θυμίζει το χρώμα της αγάπης και του αίματος που χύθηκε για την πατρίδα.

Η σημαία επανακαθιερώθηκε το 1989.

Luxemburg

Λουξεμβούργο

Τα χρώματα της λουξεμβουργιανής σημαίας είναι εκείνα των εθνοσήμων του Λουξεμβούργου. Εμπνεόμενη από τη γαλλική σημαία μετά την επανάσταση, διακρίνεται από εκείνη των Κάτω Χωρών με τις ελαφρά διαφορετικές αναλογίες της και ένα ανοικτότερο κυανό.

Παρότι χρησιμοποιήθηκε ως εθνικό έμβλημα ήδη από τον 19ο αιώνα, δεν θεσμοθετήθηκε παρά το 1972.

Malta

Μάλτα

Τα δύο χρώματα της σημαίας είναι εκείνα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ.

Ο σταυρός του Αγίου Γεωργίου προστέθηκε το 1942, όταν ο βασιλέας Γεώργιος VI της Αγγλίας την απένειμε στους κατοίκους της νήσου ως ανταμοιβή για τον ηρωισμό τους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Στο σταυρό αναγράφεται το έμβλημα «Για τους γενναίους».

Η σημαία αυτή δεν θεσμοθετήθηκε ως εθνικό έμβλημα παρά το 1964 κατά τη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μάλτας.

Hungary

Ουγγαρία

Ήδη από τον 17ο αιώνα, το κόκκινο, το λευκό και το πράσινο γίνονται σημαντικό διακοσμητικό στοιχείο κατά τις τελετές στέψης.

Κατά τη δεκαετία του 1830, πατριωτικά στοιχεία αρχίζουν να προστίθενται στα χρώματα αυτά και κατά την επανάσταση του 1848, η τρίχρωμη ουγγρική σημαία ανακηρύχθηκε εθνική σημαία. Επανεισάχθηκε επίσημα το 1957.

Τα χρώματα είναι εκείνα των ουγγρικών εθνοσήμων: η κόκκινη ασπίδα, οι λευκές λωρίδες και η πατριαρχική ράβδος, το τριπλό πράσινο βουνό.

Poland

Πολωνία

Η Πολωνική σημαία αποτελείται από δύο οριζόντιες λουρίδες, η πάνω λευκή και η κάτω κόκκινη. Αυτά τα δύο χρώματα είναι τα εθνικά χρώματα της Πολωνίας. Το λευκό αντιπροσωπεύει τον λευκό αετό, ο οποίος είναι το σύμβολο της Πολωνίας από τον 13ο αιώνα. Σε συνδυασμό με κόκκινο φόντο, εμφανιζόταν σε πολλά λάβαρα, σημαίες και εθνόσημα της Πολωνίας στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, η δίχρωμη, σε λευκό και κόκκινο, σημαία θεσμοθετήθηκε ως εθνικό έμβλημα το 1919, ένα έτος μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Πολωνίας.

Portugal

Πορτογαλία

Το 1910, με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, η βασιλική σημαία σε λευκό και κυανό χρώμα αντικαταστάθηκε από τη σημερινή πράσινη και κόκκινη σημαία· το κόκκινο αντιπροσωπεύει την επανάσταση και το πράσινο την ελπίδα.

Οι θυρεοί του κράτους έχουν τοποθετηθεί σε ένα σφαιρικό εθνόσημο που συμβολίζει τις μεγάλες ανακαλύψεις των Πορτογάλων θαλασσοπόρων.

Η σημαία αυτή θεσμοθετήθηκε το 1911.

Romania

Ρουμανία

Αν και τα τρία τόσο προσφιλή για τους Ρουμάνους χρώματα χρονολογούνται από την εποχή του Μιχαήλ του Γενναίου (1593-1601), η τρίχρωμη σημαία είναι αρκετά πρόσφατη. Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα και καθιερώθηκε επίσημα ως εθνική σημαία της Ρουμανίας το 1859, όταν εξελέγη ηγεμόνας ο Αλέξανδρος Ιωάννης Κούζα ο οποίος επανένωσε τις δύο επαρχίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

Slovakia

Σλοβακία

Η τρίχρωμη οριζόντια σλοβακική σημαία, σε λευκό, κυανό και κόκκινο χρώμα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1848, αλλά χωρίς θυρεό. Ο θυρεός, που αναπαριστούσε το τριπλό κυανό βουνό και τη λευκή πατριαρχική ράβδο σε κόκκινο φόντο, δεν προστέθηκε στη σημαία παρά το 1992, κατά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σλοβακίας.

Slovenia

Σλοβενία

Η Σλοβενική σημαία, που επίσης είναι λευκή, μπλε και κόκκινη, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Σλοβένους πατριώτες το 1848.

Το 1991, προστέθηκαν στη σημαία τα νέα εθνόσημα της Σλοβενίας. Αναπαριστούν το όρος Triglav, που είναι το υψηλότερο των σλοβενικών Άλπεων· τα τρία κίτρινα αστέρια σε κυανό φόντο είναι τα εθνόσημα του παλαιού Δουκάτου του Celje. Όσο για τα μικρά κύματα, συμβολίζουν τους ποταμούς και την Αδριατική θάλασσα.

Sweden

Σουηδία

Παρότι η προέλευση της σουηδικής σημαίας ανέρχεται στο 16ο αιώνα, οι σημερινές της αναλογίες και χρώματα καθορίστηκαν το 1982.

Στο βασιλιάς διάταγμα το 1569, ο βασιλέας Ιωάννης ΙΙΙ αποφάσισε ότι όλα τα πλοία του σουηδικού στόλου έπρεπε να φέρουν το έμβλημα του χρυσού σταυρού.

Η σημαία αυτή, εμπνεόμενη από τη δανική «Dannebrog» επαναλαμβάνει τα χρώματα των θυρεών της Σουηδίας του XIVου αιώνα και αναπαριστά τρία χρυσά στέμματα σε κυανό φόντο.

Czech Republic

Τσεχική Δημοκρατία

Το κόκκινο και το λευκό είναι τα παραδοσιακά χρώματα της Βοημίας· υπήρχαν στα εθνόσημα (που αναπαριστούσαν ένα λευκό λιοντάρι σε κόκκινο φόντο) από το 1192.

Η πρώτη τσεχική σημαία, σε κόκκινο και λευκό χρώμα, εμφανίστηκε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και κατέστη εθνική σημαία της Τσεχοσλοβακίας το 1918.

Όπως δεν έφερε παρά τα χρώματα της Βοημίας, το κυανό των εθνοσήμων της Μολδαβίας και της Σλοβακίας προστέθηκε το 1920.

Η ίδια αυτή σημαία ανακηρύχθηκε σημαία της Τσεχικής Δημοκρατίας το 1992.

Finland

Φινλανδία

Από το 12ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, η Φινλανδία υπαγόταν στη Σουηδία· αφού απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1917, καθιέρωσε μια εθνική σημαία με τον σκανδιναβικό σταυρό, με πρότυπο τη σουηδική σημαία.

Οι φινλανδικοί ναυτικοί όμιλοι χρησιμοποιούσαν αντίστοιχες σημαίες μισό αιώνα νωρίτερα, όταν η Φινλανδία ήταν ακόμα υπό ρωσική κυριαρχία.

Ο πρώτος που πρότεινε το κυανό και το λευκό ως εθνικά χρώματα ήταν ο ποιητής Zachris Topelius το 1862. Το επόμενο έτος, η εφημερίδα Helsinfors Dagblat πρότεινε μια λευκή σημαία με έναν κυανό σταυρό.

Το κυανό αντιπροσωπεύει τις λίμνες και τον ουρανό και το λευκό τη χιονισμένη γη.


Κλείσιμο παραθύρου και επιστροφή στο παιχνίδι