Научи повече за знамената на Европа
European Union

Европейски съюз и Европа

Европейското знаме се състои от 12 златни звезди в кръг на син фон. Кръгът от звезди символизира идеала за единство, солидарност и хармония между народите на Европа. Броят на звездите не е свързан с броя на държавите, членки на ЕС.

Европейското знаме е символ не само на Европейския съюз, но и на Европа в по-широк смисъл. Историята на флага започва през 1955 г., когато Съветът на Европа — защитавайки правата на човека и популяризирайки европейската култура — приема проекта за собствено ползване. През следващите години Съветът на Европа насърчава нововъзникващите европейски институции също да приемат флага. През 1985 г. той е одобрен от лидерите на ЕС като официална емблема на Европейския съюз (който по това време се нарича Европейска общност).

Austria

Австрия

Още от ХІІІ в. австрийският флаг се състои от червен щит на хоризонтална бяла ивица. Ивиците червено-бяло-червено се появяват за първи път през 1787 г. на пагоните на националната армия.

Днешното знаме на Австрия е обявено за национално през 1918 г. и е прието за граждански символ през 1921 г. Утвърдено е отново на 1 май 1945 г., след края на немската окупация.

Belgium

Белгия

Белгийското знаме е вариация на френския трикольор и пресъздава герба на Херцогство Брабант от ХІІ в.: позлатен лъв с червени нокти на черен фон.

Когато през 1787 г. избухва Брабантското въстание, жителите на Брюксел възприемат трицветна кокарда в червено, златно и черно, в знак на съпротива срещу Джозеф ІІ (червено, бяло и червено).

Настоящият флаг е приет за официален през 1830 г., когато Белгия извоюва своята независимост, но по това време ивиците са хоризонтални. На следващата година правителството приема закон, с който утвърждава вертикалното разположение на ивиците.

Bulgaria

България

Трите национални цвята – бяло, зелено и червено – са взети от цветовете, използвани от прабългарска армия. Лявото крило на армията се е отличавало по белите ивици на копията, а дясното крило се познавало по червените. Елитните войски, които се движели в средата, носели зелена лента – традиционният цвят на монарха по онова време. Трицветният флаг е използван за първи път от Първия български легион на Георги Раковски (1861 г.), а по-късно Търновската конституция (1879 г.) го утвърждава като национално знаме на България.

Germany

Германия

Днешното знаме на Германия е утвърдено на 23 май 1949 г., датата, на в която е основана Федерална република Германия. То е наследник на знамената на Германската федерация от 1848 г. и Ваймарската република (1919-33).

Черно, червено и златно са историческите цветове на Германия, присъстват в униформите на доброволческата армия на Барон фон Лютцов по време на Наполеоновите войни и в знамената на Прусия.

Това са цветовете и на Свещената Римска империя: с черен цвят е изобразяван орелът, с червен – неговият клюн и нокти, а със златен – позлатеният щит.

Greece

Гърция

Когато правителството одобрява знамената на гръцката армия и флот през 1822 г., на всички тях е изобразен един и същ бял кръст, олицетворяващ християнската вяра.

Синьото и бялото са избрани за официални символи по време на войната за независимост. Синият цвят символизира небето, а белият чистотата на борците за свобода.

Деветте хоризонтални ленти представляват деветте срички в гръцката фраза: Eleftheria i Thanatos (Свобода или смърт).

Флагът е утвърден отново през 1978 г.

Denmark

Дания

Датският флаг, или Данебруг , е навярно най-старият флаг в света. Според легендата той е създаден през 1219 г., когато датският крал Валдемар ІІ, повеждайки кръстоносците в битка, видял очертанията на бял кръст в тъмното небе и изтълкувал това видение като заповед от Бог да атакува естонците. Смята се, че червеният фон символизира или мрачното небе, в което кралят видял кръста, или кръвта, пролята в битката.

Estonia

Естония

Хоризонталният трикольор в синьо, черно и бяло е възприет на 29 септември 1881 г. от естонската студентска организация Вирона. По време на революциите през 1905 г. и 1917 г. е възприет от естонския народ за национално знаме и се превръща в национален символ след обявяването на независимостта на 24 февруари 1918 г.. Утвърден е отново като официален флаг, когато Естония получава своята независимост през 1990 г.

В естонските народни песни синият цвят символизира небето, черният – земята, а белият – стремежа към свобода и надеждата за бъдещето.

Според друга интерпретация, синьото символизира взаимното доверие и преданост, черното – предполагаемите прадеди на естонците (народ, облечен в черно и описан от Херодот в неговата История), а бялото – снега, който покрива страната през половината време от годината.

Ireland

Ирландия

Ирландският трикольор, утвърден през 1830 г., е създаден по подобие на френския флаг. Разположението на цветовете (зелен, бял и оранжев) е променяно няколко пъти, а окончателното решение е взето едва през 1920 г. Флагът е одобрен официално през 1937 г.

Зеленото символизира преобладаващото ирландско националистическо движение, а оранжевото (цветът на Оранската династия) олицетворява протестантската общност. Белият цвят в средата символизира мирното съжителство на двете общности.

Spain

Испания

Червеното и златното са избрани за национални символи през 1785 г., но настоящото знаме на Испания е прието през 1981 г.

Гербът на Кралство Испания се състои от щит, на който са изобразени гербовете на бившите кралства Кастилия (замък), Леон (лъв, изправен на задните си крака), Арагон (четири вертикални червени ивици на златен фон) и Навара (златна верига на червен фон), а в дъното е изобразен нар, емблемата на Кралство Гранада. Колоните на Херкулес, символизиращи протока Гибралтар, са добавени от Карлос V в памет на презокеанската експанзия на империята. Колоната, на която е изписана думата PLVS е увенчана с императорска корона, а върху другата колона е изобразена кралска корона. В центъра на настоящия държавен герб стои емблемата на Испанската монархия, символизирана от знака на Бурбонската монархия, възстановена през 1975 г.: три златни лилии на син фон.

Italy

Италия

Първоначално това е било знамето на Цизалпинската република, основана от Наполеон. Повлияно е от френския трикольор и е използвано от 1798 до 1802 г.

Флагът е въведен отново през 1848 г. от краля на Сардиния, който добавя герба на Савойската династия върху бялата лента, а през 1861 г. е възприет като официален флаг на цялото Кралство Италия. Когато монархията пада през 1946 г., гербът е премахнат.

Cyprus

Кипър

На кипърския флаг, утвърден през 1960 г., когато Кипър става независима държава, на бял фон са изобразени островът и две маслинови клонки, символ на мира между гръцката и турската общност. Въпреки това, гръцкото знаме се вее по-често в южната част на острова, също както и турското в северната.

Жълтият цвят, с който е изобразен островът, е символ на медта, добивана в Кипър още от третото хилядолетие преди Христа. В действителност, думата мед произлиза от гръцкото име на Кипър: Kypros.

Latvia

Латвия

Знамето с червена, бяла и червена ивица е използвано за първи път от латвийския народ през 1279 г.

През 1917 г. латвийски художници решават да заменят червения цвят с пурпурен и да стеснят бялата ивица. Забранено по време на съветската окупация, знамето е признато за национален символ през 1988 г., а през 1990 г. отново е прието за национален флаг.

Lithuania

Литва

През 1918 г. Съветът на Литва назначава специален комитет, който да проектира националния флаг. На 19 април същата година е одобрен хоризонталния трикольор с цветовете на традиционната литовска носия.

Жълтото символизира слънцето, източник на светлина, а белият цвят олицетворява природата и живота. Червеното е цветът на любовта и кръвта, пролята за родината.

Литовският флаг е утвърден отново като официален през 1989 г.

Luxemburg

Люксембург

Цветовете на люксембургския флаг са цветовете и на люксембургския герб. Вдъхновен е от френското знаме след революцията. Пропорциите му леко се различават от тези на холандския флаг, а синият цвят е с по-светъл оттенък.

Въпреки че е бил използван като национален символ още от ХVІ в., официално е приет едва през 1972 г.

Malta

Малта

Двата цвята на флага се цветовете на Рицарите от ордена на Св. Йоан Йерусалимски.

Кръстът на Св. Георги е добавен през 1942 г., когато английският Крал Джордж VІ го присъжда на жителите на острова в знак на признателност към тяхната героична съпротива по време на войната. Кръстът носи надписа „За храброст”.

Знамето е прието официално за национален символ през 1964 г., когато Малта обявява своята независимост.

Netherlands

Нидерландия

Холандското знаме датира още от 1579 г., когато Нидерландия обявява своята независимост. По онова време флагът бил в оранжево, бяло и синьо – цветовете на Вилем ІІІ Орански.

Оранжевото е заменено с червено през ХVІІ в., но остава национален цвят, затова на официални празници или при дипломатически посещения в чужбина националният флаг винаги е придружен от оранжеви знаменца.

Флагът е приет официално през 1796 г. и утвърден като национален символ през 1937 г.

Пропорциите му леко се различават от тези на люксембургския флаг, а синьото е в по-тъмен нюанс.

United Kingdom

Обединеното Кралство

Настоящият флаг на Обединеното Кралство, известен като Юниън Флаг или Юниън Джак, комбинация от кръстовете на:

- Свети Георги

- Свети Андрей

- Свети Патрик

светците покровители на Англия, Шотландия и Ирландия. Официално е утвърден през 1917 г.

Първият вариант на знамето е създаден при обединяването на кралствата на Англия и Шотландия през ХVІІ век. Кръстът на Свети Патрик е добавен през 1801 г., когато Ирландия става част от Обединеното Кралство.

Poland

Полша

Полското знаме се състои от две хоризонтални ивици, горната в бяло, а долната в червено. Тези два цвята са националните цветове на Полша. Бялото представлява белият орел, който е символ на Полша от 13-и век. Той присъства на червен фон в много полски знамена, флагове и гербове в миналото.

Затова двуцветният флаг в бяло и червено е официално приет за национален символ през 1919 г., една година след обявяването на независимостта на Полша.

Portugal

Португалия

През 1910, когато е основана републиката, кралският бяло-син флаг е заменен от днешното знаме в зелено и червено. Червеното символизира революцията, а зеленото – надеждата.

Португалският герб е изобразен върху сфера, символизираща големите открития на португалските мореплаватели.

Знамето е официално прието през 1911 г.

Czech Republic

Република Чехия

Червеното и бялото са традиционните цветове на Бохемия и се изобразяват на гербовете още от 1192 г. (бял лъв на червен фон).

Първото чешко знаме в бяло и червено се появява през Първата световна война и става национален флаг на Чехословакия през 1918 г.

Тъй като той изобразява само цветовете на Бохемия, през 1920 г. е добавено и синьото на Моравия и Словакия.

Същото знаме е обявено за национален символ на Република Чехия през 1992 г.

Romania

Румъния

Въпреки че трите толкова скъпи на румънците цветове се използват в знамената още от времето на Михаил Смелия (1593-1601), трицветният флаг е въведен неотдавна. Той се появява за първи път през първата половина на ХІХ в. и е приет официално за румънски национален флаг през 1859 г., когато Александру Йоан Куза е избран за единствен владетел и обединил двете провинции Влахия и Молдавия.

Slovakia

Словакия

Хоризонталният трикольор на Словакия – бяло, синьо и червено се появява за първи път през 1848 г., но без гербовия щит. Щитът, изобразяващ три сини планини и бял патриаршески кръст на червен фон, е добавен през 1992 г., когато Словакия става самостоятелна държава.

Slovenia

Словения

Словенското знаме, което също представлява трикольор в бяло, синьо и червено, е използвано за първи път от словенските патриоти през 1848 г.

През 1991 г. новият герб на Словения е добавен към знамето. На него е изобразен вр. Триглав, най-високият връх в словенските Алпи. Трите жълти звезди на син фон идват от герба на бившото херцогство Целе. Малките вълнички символизират реките на Словения и Адриатика.

Hungary

Унгария

Още през ХVІІ в. цветовете червено, бяло и зелено са важен символ в церемониите при коронация на кралете.

През тридесетте години на ХІХ в. патриотичните граждани започват да приемат тези цветове, а по време на революцията от 1848 г. трикольорът е възприет като национален флаг. Утвърден е отново като официален символ през 1957 г.

Цветовете са същите като в унгарския герб: червен щит, бели ивици, патриаршески кръст и три зелени хълма.

Finland

Финландия

От ХІІ в. до началото на ХІХ в. Финландия принадлежи към Швеция. След като извоюва своята независимост през 1917 г., възприема национален флаг със скандинавски кръст по подобие на шведския.

Финландските кораби са плавали под същия флаг един век по-рано, когато Финландия все още е била под руско господство.

През 1862 г. поетът Закрис Топелиус първи предлага синьото и бялото да станат национални цветове. На следващата година ежедневникът Helsingfors Dagblad предлага бял флаг със син кръст.

Синият цвят символизира езерата и синьото небе, а белият – заснежената земя.

France

Франция

Френският флаг датира още от Френската революция от 1789 г. Националната гвардия носи червено-бели-сини кокарди от самото начало на революцията.

Белият цвят бил цветът на монархията, а синьото и червеното - цветовете на Париж.

И така трицветната кокарда станала символ на революционния патриотизъм. Червеното, бялото и синьото били приети от френския народ и скоро започнали да се появяват на знамената и флаговете.

На 15 февруари 1794 г. трикольорът е приет за национално знаме. Флагът е проектиран от художника Давид по поръчение на Националното събрание.

Croatia

Хърватия

Хърватското знаме се състои от три хоризонтални ивици в червено, бяло и синьо. Гербът на Хърватия е разположен в центъра на флага. Той съдържа шахматно поле в червено и бяло, което е основен елемент и на атрактивните фланелки на хърватските национални спортни отбори, например на националния отбор по футбол. Освен това над разположения в центъра щит са изобразени пет по-малки исторически щита.

Трикольорът в червено, бяло и синьо се използва от 19-и век, първоначално от революционери през 1848 г. Оттогава обаче емблемата в центъра е променяна няколко пъти. Сегашното знаме с герба в центъра е официално прието през декември 1990 г.

Sweden

Швеция

Въпреки че шведският флаг датира още от ХVІ в., настоящите му цветове и пропорции са утвърдени през 1982 г.

С кралски указ от 1569 г. Крал Йоан ІІІ наредил всички кораби на шведската флота да плават под флага на златния кръст.

Флагът, създаден по подобие на датския Данебруг , е съставен от цветовете на шведския герб, който е създаден през ХІV в. и се състои от три златни корони на небесносин фон.


Затваряне на прозореца и връщане към играта