Sökväg

kids-corner

About the European Union

About the European Union

About the European Union

EU försöker att göra livet bättre för oss genom att skydda miljön, se till att maten är säker, göra det billigare att ringa och skicka sms, bekämpa brottslighet och mycket, mycket annat.

EU arbetar också för barnens rättigheter. Det är viktigt att du känner till dina rättigheter och vet vad du kan förvänta dig från din omgivning – och vad du inte ska acceptera.

Här kan du lära dig mer om EU och dina rättigheter genom att spela våra spel. Lycka till!

EU – vad är det egentligen?

Vad vet du om Europeiska unionen – EU?

Visste du att det bor mer än 500 miljoner människor i EU?

Eller att EU använder 24 olika officiella språk?

Eller att EU grundades för mer än 50 år sedan och har vuxit från 6 till 28 länder?

Du har kanske sett EU-flaggan med sina 12 guldstjärnor mot en blå bakgrund?

Nyfiken? Här får du veta mycket mer om EU!

Europa: en upptäcktsfärd

EU har 28 medlemsländer. Varje land har sin egen historia, geografi och kultur. Testa vad du kan i detta brädspel – spela ensam eller utmana dina kompisar.

LÄS12+

Tidsmaskinen

Gör frågesporten och kolla hur mycket du kan om EU:s historia. Styr rymdskeppet till rätt svar, men se upp för meteoriterna!

12+

NEURODYSSÉE

Bli en utomjording som besöker planeten jorden och testa dina kunskaper om EU och EU-länderna. Spela ensam eller utmana kompisar eller andra spelare – spelet är verkligen klurigt!

12+

Frågesport om språk

Tycker du att du vet ett och annat om olika språk? Testa dina kunskaper med våra kluriga frågor om europeiska språk.

12+

Kulturarvsdetektiverna

Nätspelet ”kulturarvsdetektiverna” vänder sig till elever i åldrarna 10–15 år och ingår i vårt material för lärare. Spelet ger eleverna en introduktion till Europas kulturarv och kan fungera som utgångspunkt för diskussioner. Man kan spela i par eller grupper med läraren som handledare.

READ9+

Hållbara Shaun

Hjälp till att bygga en ny miljövänlig stad för de herrelösa djuren när bonden är borta! Se till att djuren blir nöjda och glada genom att tillgodose deras behov och samtidigt skydda miljön.

9+

Euro Run

Hjälp Anna och Alex att samla sedlar och mynt i euro – EU:s valuta som används i 19 länder. Men se upp – skator och falskmyntare vill också ha dina pengar!

LÄS9+

LinguaGo!

EU har 24 officiella språk. Gissa rätt språk och samla poäng. Men akta dig för spindlarna – det gäller att vara snabb!

9+

Memory

Alla 28 EU-länder har sin egen flagga. Vänd upp korten och försök para ihop alla flaggor och länder. Ta reda på vad flaggornas färger betyder.

LÄS6+