Navigacijska pot

Druge igrice v Kotičku za otroke

EU:

kaj je to ?

Ko se je v prejšnjem stoletju končala druga svetovna vojna, so se evropski voditelji odločili, da bodo težave reševali z medsebojnim sodelovanjem. Enkrat za vselej so želeli narediti konec vojnam in ljudjem omogočiti, da zaživijo v miru ter ustvarijo nove možnosti za preživljanje in medsebojno trgovanje.

Po mnenju evropskih voditeljev je bilo to mogoče doseči tudi z nadzorom nad količino premoga in jekla, ki bi ju prejela posamezna država. Premog je bil pomemben, saj je dajal energijo tovarnam, ki so proizvajale vse, kar so ljudje potrebovali, tudi jeklo za stroje, hiše in ceste. Premog in jeklo so uporabljali tudi za izdelavo orožja, denimo pušk in tankov. Če bi torej države skupaj odločale o evropskem premogu in jeklu, nobena med njimi ne bi mogla izdelovati orožja, ne da bi za to vedele preostale.

Voditelji so tudi upali, da se države, ki bodo med seboj gospodarsko odvisne, ne bodo več želele spopadati, saj bo gospodarstvo celotne regije trdnejše, ljudje pa bodo imeli dobro službo, hrano in varnost. In glej,imeli so prav. Minilo je že več kot šestdeset let in o vojnah v Evropi beremo samo še v zgodovinskih knjigah.

Evropska unija je prehodila dolgo pot. Zdaj ima 28 držav članic. Nekako tako je kot v šolskem razredu. V vsaki dobri skupnosti močnejši pomagajo šibkejšim. In tako kot imajo nekateri otroci v razredu radi matematiko, drugi pa glasbo, tudi države EU zanimajo različne stvari. Če želimo v miru živeti skupaj, moramo sprejeti druge take, kot so. Vsaka država živi v skladu s svojimi tradicijami, jezikom in kulturo. Ta pristop lepo povzema moto EU: Združeni v različnosti.

Čeprav različne, imajo države EU skupne cilje:

  • Njihova skupna želja je, da bi se vse države EU uspešno razvijale in izboljšale svoje življenjske pogoje. EU se že zdaj ponaša z največjim gospodarskim območjem na svetu.
  • Želijo mir in varnost v Evropi in v svetu. Ne bojujejo se med sabo, temveč raje sedejo skupaj za mizo in se o stvareh pogovorijo.
  • Želijo, da bi vsi državljani uživali enake temeljne pravice in svoboščine, da bi živeli v svetu brez diskriminacije in imeli enake možnosti.

Kot verjetno veš, ima EU svoj parlament, v katerega ljudje izvolijo tiste, ki se jim zdijo najboljši. V televizijskih poročilih vidiš, kako se vaš predsednik vlade v Bruslju sestaja s predsedniki iz drugih držav. Skupaj tvorijo Evropski svet in sprejemajo pomembne odločitve.

Evropske zakone sprejemata Evropski parlament (751 neposredno izvoljenih poslancev) in Svet (ki ga sestavljajo ministri iz vseh držav EU). Evropska komisija predlaga nove zakone in skrbi, da se zakoni spoštujejo.

Številne države EU uporabljajo zdaj enak denar, evro, in potovanje po Evropi je postalo enostavnejše, saj ni treba več vsakič menjavati denarja iz ene valute v drugo. Podobno lahko državljani EU potujejo brez mejnih kontrol, študirajo in delajo v drugih državah EU ter kupujejo izdelke in storitve povsod v EU.

Vendar v Evropski uniji ne gre le za varnost, denar in gospodarstvo. Zavzema se tudi za varstvo okolja. Podpira raziskave in dejavnosti, ki lahko pripeljejo do novih odkritij v znanosti in tehnologiji. Predpisuje, kako morajo biti izdelki narejeni in pakirani. Tako vedno vemo, da so stvari, ki jih kupimo, kakovostne, ne glede na to, od kod prihajajo.

Evropska unija naredi veliko, da lahko ti in tvoja družina živite srečno, zdravo in varno.

Pet zanimivih dejstev

  • Evropska unija ima 28 držav članic, od katerih jih trenutno 19 uporablja evro.
  • Evrokovanci imajo eno stran enako, na drugi strani pa je značilen simbol države, ki je kovanec izdala.
  • EU praznuje svoj rojstni dan 9. maja. Na ta dan leta 1950 je francoski minister Robert Schuman predstavil zamisel, iz katere se je razvila sedanja EU.
  • Izraz enotni trg pomeni, da se ljudje, izdelki in storitve prosto gibljejo med državami EU.
  • Evropska unija ima svojo Listino temeljnih pravic.