Cale de navigare

Mai multe jocuri pe site-ul Colțul copiilor

UE:

despre ce este vorba ?

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii europeni au decis să colaboreze pentru a-şi rezolva problemele. Ei doreau să pună capăt războaielor o dată pentru totdeauna, ca oamenii să îşi poată lua viaţa de la capăt şi să inventeze modalităţi mai bune de a se ajuta şi de a face comerţ.

Liderii s-au gândit că o variantă ar fi fost să controleze ce cantitate de cărbune şi oţel putea primi fiecare ţară. Era un lucru important, deoarece fabricile, care produceau toate lucrurile de care oamenii aveau nevoie, inclusiv oţel pentru maşini, case, drumuri şi clădiri, funcţionau cu cărbune. De asemenea, cărbunele şi oţelul sunt necesare la fabricarea armelor (pistoale şi tancuri). Dar fiindcă toate ţările urmau să decidă împreună ce era de făcut cu cărbunele şi oţelul Europei, însemna că nicio naţiune nu mai putea produce aceste arme fără ca celelalte să afle.

Liderii mai sperau că astfel ţările lor, care depindeau acum unele de altele, nu ar mai fi avut motive să continue luptele, deoarece economia ar fi fost mai puternică în regiune, iar oamenii ar fi avut locuri de muncă bune, alimente suficiente şi s-ar fi simţit în siguranţă. Şi ştii ceva? Au avut dreptate. Au trecut peste 60 de ani şi despre războaiele din Europa citeşti acum doar în cărţile de istorie.

UE a avut un drum lung de parcurs. În Uniunea Europeană sunt acum 28 de state membre. Din anumite puncte de vedere, UE seamănă cu o clasă din şcoala ta. Ca în orice comunitate unită, cei puternici îi ajută pe cei mai slabi. Şi, aşa cum într-o clasă unor copii le place matematica, iar altora muzica, ţările UE pot avea interese diferite unele faţă de celelalte. Pentru a trăi împreună în pace, trebuie să îi acceptăm pe ceilalţi aşa cum sunt. Fiecare ţară se conduce după propriile sale tradiţii, propria limbă şi cultură. Această abordare este foarte frumos redată în mottoul UE: „Uniţi în diversitate”.

În ciuda diversităţii, ţările din UE au scopuri comune.

  • Doresc ca toate ţările UE să prospere şi să aibă condiţii mai bune de viaţă. UE dispune deja de cel mai mare spaţiu economic din lume.
  • Doresc pace şi securitate în Europa şi în lume. În loc să intre în conflicte armate, mai degrabă se aşează la o masă rotundă şi rezolvă problemele discutând.
  • Doresc ca toţi cetăţenii UE să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi fundamentale, să trăiască fără discriminare şi să se bucure de şanse egale.

În acest sens, poate ştiai deja că UE îşi are propriul parlament, ai cărui membri sunt aleşi, în mod democratic, de cetăţenii europeni. Şi poate că l-ai văzut pe primul ministru din ţara ta la ştiri, întâlnindu-se la Bruxelles cu colegii din alte ţări. Împreună, formează Consiliul European şi iau decizii importante.

Normele europene sunt elaborate de Parlamentul European (care are 751 de membri aleşi prin vot direct) şi de Consiliu (compus din miniştrii provenind din fiecare ţară membră). Comisia Europeană propune noi legi şi se asigură că acestea sunt respectate.

Multe ţări din UE folosesc aceeaşi monedă, euro. Ea ne ajută pe toţi să călătorim mai uşor în Europa, fără a trebui să trecem de la o monedă la alta. Cetăţenii UE pot să călătorească fără să fie controlaţi la frontieră, pot studia şi lucra în alte ţări şi pot cumpăra produse şi servicii peste tot în UE.

Însă UE nu înseamnă doar securitate, bani şi economie. Ea promovează şi moduri prin care putem ameliora mediul în care trăim. Uniunea sprijină cercetarea şi inovarea care pot conduce la mari descoperiri ştiinţifice şi tehnologice. De asemenea, stabileşte cum trebuie fabricate şi ambalate produsele, în aşa fel încât să ştim că lucrurile pe care le cumpărăm sunt întotdeauna de bună calitate, indiferent de unde provin.

UE face atât de multe lucruri pentru ca tu şi familia ta să fiţi fericiţi, sănătoşi şi protejaţi!

Cinci lucruri interesante de reţinut

  • În Uniunea Europeană există 28 de state membre, din care 19 folosesc euro ca monedă naţională.
  • Monedele euro au o faţă comună, iar cealaltă poartă o emblemă naţională a ţării care a emis moneda.
  • UE îşi sărbătoreşte ziua de naştere la 9 mai. La data respectivă, dar în 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus ideile care fac din UE ceea ce este astăzi.
  • Piaţa unică înseamnă că oamenii, produsele şi serviciile pot circula liber între ţările UE.
  • Uniunea are o Cartă a drepturilor fundamentale.