Διαδρομή πλοήγησης

Περισσότερα παιχνίδια στη Γωνιά του παιδιού

Η ΕΕ:

Τι ακριβώς είναι ;

Τον περασμένο αιώνα, όταν τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Ήθελαν να βάλουν μια και καλή τέλος στον πόλεμο, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να βρουν νέους και καλύτερους τρόπους να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν εμπορικές σχέσεις.

Οι ηγέτες σκέφτηκαν ότι ένας τρόπος γι’ αυτό ήταν να ελέγχουν πόσο άνθρακα και χάλυβα έχει κάθε χώρα. Αυτό το βήμα ήταν σημαντικό γιατί τα εργοστάσια χρειάζονταν άνθρακα για να φτιάξουν όλα όσα έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, όπως χάλυβα για τις μηχανές, τα σπίτια, τους δρόμους και τα κτίρια. Ο άνθρακας και ο χάλυβας ήταν επίσης απαραίτητα υλικά για την κατασκευή πολεμοφοδίων, όπως όπλων ή τανκς. Έτσι, αφού οι χώρες αυτές θα αποφάσιζαν μαζί για τον άνθρακα και τον χάλυβα στην Ευρώπη, καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να κατασκευάζει τέτοια όπλα χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλες.

Ακόμη, οι ηγέτες είχαν την ελπίδα ότι, επειδή οι χώρες εξαρτιόνταν η μια από την άλλη, δεν θα υπήρχε λόγος για πόλεμο, γιατί η οικονομία στην περιοχή θα ήταν δυνατότερη και οι άνθρωποι θα είχαν καλές δουλειές, τροφή και ασφάλεια. Και πράγματι είχαν δίκιο. Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια και πλέον μόνο στα βιβλία ιστορίας διαβάζουμε για πολέμους της Ευρώπης.

Η ΕΕ έχει εξελιχθεί. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 28 κράτη μέλη. Είναι κάπως σαν μια σχολική τάξη. Όπως συμβαίνει σε μια καλή κοινότητα, οι δυνατοί βοηθούν τους αδύναμους. Και όπως σε μερικά παιδιά στην τάξη αρέσουν τα μαθηματικά ενώ σε κάποια άλλα η μουσική, κάθε χώρα της ΕΕ έχει διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αν θέλουμε να ζούμε μαζί ειρηνικά, πρέπει να αποδεχόμαστε τους άλλους όπως είναι. Κάθε χώρα ζει σύμφωνα με τις παραδόσεις της, τη γλώσσα της και την κουλτούρα της. Αυτός ο τρόπος σκέψης περιγράφεται με τρεις λέξεις στο μότο της ΕΕ: «Ενωμένοι στην πολυμορφία».

Παρότι είναι διαφορετικές, οι χώρες τις ΕΕ έχουν κοινούς στόχους:

  • Θέλουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ να ευημερούν και να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών τους. Η ΕΕ μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός χώρος στον κόσμο.
  • Θέλουν ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αντί να πολεμούν με όπλα μεταξύ τους, προτιμούν να μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι και να συζητούν.
  • Θέλουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ να απολαμβάνουν τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες, να ζουν χωρίς διακρίσεις και να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Μπορεί να γνωρίζεις ήδη ότι η ΕΕ έχει το δικό της Κοινοβούλιο. Οι πολίτες μπορούν να εκλέγουν δημοκρατικά τον ευρωβουλευτή της προτίμησής τους. Μπορεί μάλιστα να έχεις δει στις ειδήσεις τον πρωθυπουργό της χώρας σου να συναντά τους συναδέλφους του από τις άλλες χώρες στις Βρυξέλλες. Όλοι μαζί συγκροτούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παίρνουν σημαντικές αποφάσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποτελείται από 751 άμεσα εκλεγμένα μέλη, και το Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από υπουργούς όλων των χωρών της ΕΕ, θεσπίζουν τους νόμους της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους νόμους και φροντίζει για την τήρησή τους.

Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν πλέον το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Χάρη σ’ αυτό είναι πιο εύκολο για όλους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να αλλάζουν χρήματα σε συνάλλαγμα. Με τον ίδιο τρόπο, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς συνοριακούς ελέγχους, να σπουδάζουν και να εργάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, και να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες σ’ ολόκληρη την ΕΕ.

Η ΕΕ, όμως, δεν ασχολείται μόνο με την ασφάλεια, το νόμισμα και την οικονομία. Εργάζεται επίσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Στηρίζει την έρευνα και τα έργα που μπορεί να οδηγήσουν σε επαναστατικά επιτεύγματα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ακόμη, η ΕΕ ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο παράγονται και συσκευάζονται τα προϊόντα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως ό,τι αγοράζουμε είναι πάντα καλής ποιότητας, ανεξαρτήτως του τόπου προέλευσης.

Η ΕΕ κάνει πάρα πολλά για να είναι η οικογένειά σου ευτυχισμένη, υγιής και ασφαλής.

Πέντε ενδιαφέροντα στοιχεία

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 28 κράτη-μέλη και σε 19 από αυτά το νόμισμα πλέον είναι το ευρώ.
  • Στα κέρματα του ευρώ, η μία πλευρά είναι κοινή για όλες τις χώρες και η άλλη πλευρά διαφέρει ανάλογα με το εθνικό έμβλημα της χώρας που εξέδωσε το κέρμα.
  • Η ΕΕ γιορτάζει τα γενέθλιά της στις 9 Μαΐου. Στις 9 Μαΐου του 1950 ο Γάλλος υπουργός Ρομπέρτ Σουμάν πρότεινε τις ιδέες που θεμελίωσαν τη σημερινή ΕΕ.
  • Χάρη στην ενιαία αγορά, υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
  • Η ΕΕ έχει τον δικό της Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.