investEU

Pregled projektov

Filtriraj po:

Dominó: keramika prihodnosti

Dominó je družinsko podjetje iz portugalske regije Coimbra, ki že tri generacije proizvaja keramične izdelke. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1988, proizvaja stenske in talne ter dekorativne ploščice. Leta 2009 ga je močno prizadela gospodarska kriza. Podjetje je ostalo uspešno, ne da bi zmanjšalo plače ali odpustilo delavce, temveč se je osredotočilo na izvoz ter kvalificirano delovno silo.

Read more about Dominó: keramika prihodnosti Preberi več >

Izjemen kraj učenja

Novi kampus fakultete za podjetništvo in ekonomijo Nova SBE v Carcavelosu blizu Lizbone meri 84 000 m². V celoti bo dokončan za študijsko leto 2018–2019. Zgradili so ga s finančno podporo EU, v njem bo prostora za 3 200 študentov, kar je 700 mest več kot v sedanjem kampusu v Campolidu. 

Read more about Izjemen kraj učenja Preberi več >

Trajnostna gradnja z lesom

Podjetje Umbria Legno s sedežem v Folignu v italijanski deželi Umbrii je inovativno zagonsko podjetje, ki za gradnjo uporablja les. Les ni samo trajen in ekološki material, zmanjša tudi porabo energije v stavbah.  Finančna sredstva EU so ustanoviteljem podjetja omogočila pridobiti posojilo po ugodnih pogojih in začeti poslovanje.

Read more about Trajnostna gradnja z lesom Preberi več >

Ohranjanje Pompejev

Pompeji so eno od najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. S projektom Grande Progetto Pompei je bilo v njegovo ohranjanje in obnovo vloženih 105 milijonov evrov, od tega 78 milijonov evrov sredstev EU. Projekt naj bi oživil gospodarstvo s spodbujanjem turizma in z njim povezanih lokalnih panog. Prva faza je bila zaključena decembra 2015, preostalo delo pa naj bi bilo končano do konca leta 2018.

Read more about Ohranjanje Pompejev Preberi več >

PLOCAN: raziskovanje oceana

Oceanska platforma Kanarskih otokov (PLOCAN) je plavajoči laboratorij, v katerem razvijajo napredne pomorske tehnologije.  Nahaja se na vzhodni obali otoka Gran Canaria in je središče številnih raziskovalnih projektov, ki segajo od morske biologije do projektiranja plovil.

Read more about PLOCAN: raziskovanje oceana Preberi več >

Inovativno odvajanje padavinske vode v mestih

V okviru projekta LIFE CERSUDS, ki ga financira EU, je bil razvit inovativen in trajnosten sistem za odvajanje padavinske vode v mestih, ki omogoča filtriranje vode z uporabo cenenih keramičnih ploščic. Sistem mestom omogoča prilagajanje na podnebne spremembe, tako da zmanjšuje vpliv poplav in omogoča ponovno uporabo shranjene vode.

Read more about Inovativno odvajanje padavinske vode v mestih Preberi več >

Čebelarstvo Eberlin se širi

Krists Ēberliņš pri svojih 27 letih in z magisterijem iz novih medijev v žepu ni ravno običajen čebelar, vendar zdaj že pet let vodi družinsko čebelarsko podjetje v kraju Nīgrande v Latviji. Z opremo, ki jo je kupil s finančno podporo EU, danes skrbi za 350 čebeljih družin, razvija nove izdelke in jih čedalje več tudi izvaža. Zdaj razmišlja tudi o posodobitvi proizvodnih obratov in zaposlitvi novih sodelavcev.

Read more about Čebelarstvo Eberlin se širi Preberi več >

EU vlaga v čisto energijo

Izgradnjo vetrne elektrarne Långmarken so skupaj financirale Evropska investicijska banka, investicijska družba Mirova in podjetje za vetrno energijo Eolus. Sestavlja jo osem turbin, ki bodo v prihodnjih letih proizvajale energijo iz obnovljivih virov za 40 000 oseb, kar bo prispevalo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, hkrati pa bodo ustvarjena delovna mesta.

Read more about EU vlaga v čisto energijo Preberi več >

Novi trgi za bolgarsko rožno olje

Malo podjetje Ina EOOD, proizvajalec eteričnega rožnega olja iz Panagjurišta v Bolgariji, je s sredstvi EU kupilo moderno opremo za distilacijo rožnega olja. Uvedlo je novo proizvodno linijo ekoloških izdelkov, s čimer lahko zadovolji vedno večje povpraševanje po naravnih oljih v Bolgariji in v Evropi.

Read more about Novi trgi za bolgarsko rožno olje Preberi več >

Belvue: nizkoenergijski hotel

Hotel Belvue stoji na mestu nekdanje pivovarne Belle-Vue. Ta inovativen projekt je podprla bruseljska občina Molenbeek-Saint-Jean. Projekt je namenjen zaščiti industrijske dediščine, oživitvi mesta, povečanju energijske učinkovitosti in ustvarjanju novih delovnih mest. Lokacija hotela je tudi odlična izhodiščna točka za obisk turističnih znamenitosti Bruslja.

Read more about Belvue: nizkoenergijski hotel Preberi več >

Pages