investEU

Pregled projektov

Filtriraj po:

Energetikum – Živ laboratorij

Stavba Energetikum na avstrijski univerzi uporabnih znanosti Burgenland je najmodernejši eksperimentalni objekt. Tu raziskovalci izvajajo študije o gradnji stavb, ki upoštevajo navade uporabnikov. Njihov cilj je poiskati načine za čim večje udobje pri čim manjši rabi energije.

Read more about Energetikum – Živ laboratorij Preberi več >

Sistemi za ravnanje s silikonskimi rezinami

Posojilo v okviru naložbenega načrta za Evropo omogoča nadaljnji razvoj podjetja mechatronic systemtechnik iz Beljaka na avstrijskem Koroškem. Podjetje že 20 let proizvaja specializirane sisteme za industrijo polprevodnikov. To mu daje posebno mesto na trgu, ki se hitro širi.

Read more about Sistemi za ravnanje s silikonskimi rezinami Preberi več >

Innovation för alla

Genom projektet InnoCámaras ger spanska handelskammare stöd till småföretag och egenföretagare som vill satsa mer på innovation. De får bidrag och råd och bjuds in till evenemang där de kan utbyta erfarenheter och lära sig mer.

Read more about Innovation för alla Preberi več >

Za boljšo kakovost življenja v soseskah

Sredstva EU in zasebne naložbe so občinskemu svetu v mestu Santa Coloma de Gramenet, Katalonija, omogočila obnovo sosesk na območju Serra d’en Mena. Izboljšave zajemajo gradnjo večnamenske stavbe s tržnico, knjižnico in otroškimi jaslimi. To je primer stanovalcem prijazne ter gospodarsko in okoljsko vzdržne soseske.

Read more about Za boljšo kakovost življenja v soseskah Preberi več >

Letalski muzej v Szolnoku

Interaktivni letalski muzej RepTár v Szolnoku na Madžarskem so odprli s finančnimi sredstvi EU, v njegovih razstavnih prostorih pa je našlo dom nekaj izjemnih primerkov iz zgodovine letalstva. Naložba je pripomogla k revitalizaciji nekoč zanemarjene soseske, saj so v bližini muzeja odprli nove trgovine in kavarnice.

Read more about Letalski muzej v Szolnoku Preberi več >

Zsóka Fekete in njena kmetija mangalic

Madžarka Zsóka Fekete se je po diplomi iz živilstva s pomočjo evropskih sredstev odločila za kmetijsko dejavnost. Redi in prodaja prašiče madžarske pasme mangalica, prideluje zelenjavo in poljščine ter izdeluje domače mesne izdelke. Njene mesnine so osvojile že več prestižnih nagrad.

Read more about Zsóka Fekete in njena kmetija mangalic Preberi več >

Novo alergološko testiranje

Podjetje SenzaGen je s finančno podporo EU razvilo alergološko testiranje. Sam preizkus ne zahteva testiranja na živalih in ugotavlja, ali so kemikalije, s katerimi prihajamo v stik v vsakodnevnem življenju, alergene. Doslej nismo poznali razpoložljivih metod testiranja, ali kemikalije povzročajo alergijo na dihalih. Alergija na dihalih je vse bolj razširjen pojav. Skoraj 10 % prebivalcev Švedske in 4 % evropskih državljanov ima astmo. To je delno posledica dejstva, da lahko nekatere kemikalije, s katerimi...

Read more about Novo alergološko testiranje Preberi več >

Najbolj zeleni akumulatorji na svetu

Proizvajalec akumulatorjev Northvolt želi razviti najbolj zelene akumulatorje na svetu z uporabo vodne energije s severne Švedske. Sredstva EU so podjetju Northvolt omogočila, da je vzpostavilo razvojno središče Northvolt Labs, namenjeno izdelavi in preizkušanju akumulatorjev, preden se začne proizvodnja v velikem obsegu v tovarni v mestu Skellefteå. Razvojno središče bo ustvarilo 400 delovnih mest.

Read more about Najbolj zeleni akumulatorji na svetu Preberi več >

Od otroške sobe do svetovnega trga

Árpád Vas, ustanovitelj podjetja Faktum Bútor, je postavil temelje svojega podjetja, ko je izdelal pohištvo za otroško sobo svojega novorojenega sina. Izdelke je nadalje razvil in jih dal na trg ter moderniziral delovno okolje z več finančnimi prispevki EU. 25 let pozneje podjetje zaposluje 45 delavcev in je med najpomembnejšimi izdelovalci otroškega pohištva. Izdelke prodaja na številnih novih trgih.

Read more about Od otroške sobe do svetovnega trga Preberi več >

Vključevanje z delom

Priseljenci se z izobraževanjem in delom vključujejo v finsko družbo. Cilj projekta Social Impact Bond (SIB) je 2 500 priseljencem pomagati poiskati zaposlitev ter izpolniti potrebe po delovni sili v določenih sektorjih.  Projekt bo potekal v obdobju 2016–2019. Do konca leta 2022 naj bi državni blagajni omogočil za 28 milijonov evrov prihrankov, in sicer z zmanjšanjem porabe za socialno varstvo in vključevanje ter višjimi davčnimi prihodki.

Read more about Vključevanje z delom Preberi več >

Pages