investEU

A projektek listája

Szűrés:

Segítségnyújtás demenciában szenvedő betegeknek

Németországban ma hozzávetőleg 1,6 millió ember szenved demenciában. Legtöbbjük a lehető legtovább saját otthonában szeretne élni. A Chemnitzi Műszaki Egyetem kutatói azon dolgoznak, hogy minél több beteg számára lehetővé egyék ezt. A kutatók uniós támogatással AUXILIA néven olyan rendszert fejlesztenek, amely a betegek, a hozzátartozók és a hivatásos gondozók számára egyaránt segítséget hivatott nyújtani a mindennapok során.

Read more about Segítségnyújtás demenciában szenvedő betegeknek Tovább >

Kultúrház időseknek és fiataloknak

A bajorországi Regensburghoz közeli Mallersdorf-Pfaffenberg településen található 19 ezer négyzetméteres gyárat 2002-ben helyezték használaton kívül, és az idő vasfoga alaposan kikezdte az épületet. Az önkormányzat nemrég felfigyelt az 1960-as években épült, elhanyagolt állapotban lévő csarnokra, és részben uniós forrásból művelődési és szabadidős központtá alakította át.

Read more about Kultúrház időseknek és fiataloknak Tovább >

Harc a gyermekkori rákbetegségek ellen

Az osztrák biotechnológiai vállalat, az Apeiron Biologics rákellenes gyógyszereket fejleszt ki. Tevékenységének homlokterében az olyan rákbetegségek állnak, amelyek elsősorban a gyerekeket sújtják. Az EU által nyújtott pénzügyi segítséggel a vállalat ki fogja tudni terjeszteni kutatómunkáját, és új módszereket fejleszthet ki a rák leküzdésére.

Read more about Harc a gyermekkori rákbetegségek ellen Tovább >

Jótékonykodás ételmentéssel

Miközben bizonyos emberek akár a jó minőségű élelmiszert is a kukába dobják, sokan azt sem engedhetik meg magunknak, hogy alapvető élelmiszereket vásároljanak. Magyarországon a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. partnereivel együtt irányítja azt az Európai Unió által támogatott kampányt, melynek célja az élelmiszerhulladék csökkentése és a hátrányos helyzetű polgárok megsegítése.

Read more about Jótékonykodás ételmentéssel Tovább >

Társadalmi befogadás a munka világán keresztül

A tanulás és a munka megnyitja az utat a bevándorlók előtt a beilleszkedéshez a finn társadalomba. A társadalmi kötvényekre épülő finnországi integrációs projekt célja, hogy a hároméves időtartama alatt 2500 bevándorlónak segítsen állást találni a munkaerőhiánnyal küszködő ágazatokban. A 2016 és 2019 között futó projekt a tervek szerint 28 millió euró megtakarítást fog eredményezni az államnak 2022 végéig. Hiszen kevesebbet kell költeni szociális és beilleszkedési célú juttatásokra, és növekednek a személyi...

Read more about Társadalmi befogadás a munka világán keresztül Tovább >

PLOCAN: az óceán vonzásában

A Kanári-szigeteki Óceáni Platform (Plataforma Oceánica de Canarias, PLOCAN) egy úszó laboratórium, amely fontos kutatói és fejlesztési tevékenységeknek ad helyet a tengertudomány és -technológia területén. A Gran Canaria keleti partjánál található létesítményben a tengerbiológiától kezdve a tengerijármű-tervezésig számos kutatási területen folynak projektek.

Read more about PLOCAN: az óceán vonzásában Tovább >

Turbinák nélkülözhetetlen kellékei

A 2008-ban alapított Turbocam România vállalat székhelye a Mureş (Maros) megyében található Sântana de Mureş (Marosszentanna) városában van. A cég csúcstechnológiás alkatrészeket gyárt a gépjárműiparban, az energiaszektorban és az aeronautikában használt generátorokhoz, turbinákhoz és kompresszorokhoz.

Az uniós finanszírozás lehetővé tette a vállalatnak, amely korábban csak alkatrészeket exportált, hogy integrált egységek értékesítésébe kezdjen a nemzetközi turbinapiacon.

Read more about Turbinák nélkülözhetetlen kellékei Tovább >

Fenntartható építkezés fával

Az Umbria Legno innovatív startup vállalkozás (székhely: Foligno, Umbria régió, Olaszország) faanyagot hasznosít építőanyagként. A fa nemcsak tartós és környezeti szempontból fenntartható, de egyúttal az épületek energiafogyasztását is csökkenti. Az Umbria Legno alapítói az uniós támogatásnak köszönhetően kedvező feltételek mellett jutottak vállalkozásindító finanszírozáshoz.

Read more about Fenntartható építkezés fával Tovább >

Egy trevisói kórház a korszerű betegellátást a környezeti fenntarthatósággal ötvözi

A környezeti fenntarthatóság ma már megkerülhetetlen szempont, és jelentős kötelezettségvállalást tesz szükségessé minden gazdasági ágazatban, így az egészségügyben is. Az olaszországi Trevisóban működő Ca’ Foncello kórház tisztában van ezzel, és jó példával jár elöl: Veneto régió és az EU támogatásával felújítja meglévő épületeit és újakat épít. Ezáltal növelni fogja a kórház működésének energiahatékonyságát, csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást, és lehetővé fogja tenni az intézmény számára, hogy 2024-re...

Read more about Egy trevisói kórház a korszerű betegellátást a környezeti fenntarthatósággal ötvözi Tovább >

Ugródeszka az Emilia Romagna régióban letelepedett, csúcstechnológiára szakosodott vállalkozások számára

Ipari kutatás, kísérleti fejlesztés és technológiatranszfer – hogy csak néhányat említsünk azon uniós finanszírozással megvalósuló projekt fő vonatkozásai közül, amely 10 technológiai központ (technopolisz) kiépüléséhez járult hozzá Olaszország Emilia Romagna régiójában. A beruházás eredményeként több mint 3000 szerződés jött létre vállalkozások és műhelyek között, aminek köszönhetően a régió az EU egyik legfontosabb innovációs csomópontjává vált.

Read more about Ugródeszka az Emilia Romagna régióban letelepedett, csúcstechnológiára szakosodott vállalkozások számára Tovább >

Pages