investEU

Pregled projekata

Filtrirati prema:

Belvue: hotel s niskom energetskom potrošnjom

Hotel Belvue na području nekadašnje pivovare Belle-Vue inovativni je projekt uz podršku briselske općine Molenbeek-Saint-Jean. U njemu se stapaju industrijsko naslijeđe, urbana obnova, energetska učinkovitost i stvaranje radnih mjesta te stvara idealna turistička atrakcija u Bruxellesu.

Read more about Belvue: hotel s niskom energetskom potrošnjom Pročitajte više >

Energetikum – živi laboratorij

Laboratorij Energetikum pri austrijskom Sveučilištu primijenjenih znanosti u Gradišću istraživački je objekt najsuvremenije vrste. Ondje se provode istraživanja funkcioniranja zgrada kako bi se u izgradnju uključilo ponašanje korisnika zgrada. Cilj je tih istraživanja postići što veću udobnost zgrada uz što manju potrošnju energije.

Read more about Energetikum – živi laboratorij Pročitajte više >

Sustavi za rukovanje silicijskim supstratima

Zahvaljujući zajmu u okviru EU-ove inicijative Plan ulaganja za Europu poduzeće Mechatronic Systemtechnik iz Villacha u austrijskoj regiji Koruškoj može nastaviti rasti razvijajući nove strojeve. To poduzeće već gotovo 20 godina opskrbljuje korisnike u industriji poluvodiča specijaliziranim sustavima. Po tome su prepoznatljivi na tržištu koje brzo raste.

Read more about Sustavi za rukovanje silicijskim supstratima Pročitajte više >

Inovacije za sve

U okviru projekta InnoCámaras španjolske gospodarske komore pružaju financiranje MSP-ovima i samozaposlenim osobama koji u svojem poduzeću žele povećati razinu inovacija. Korisnici dobivaju bespovratna sredstva, savjete i pozivnice na događanja na kojima mogu podijeliti iskustvo i produbiti znanje.

Read more about Inovacije za sve Pročitajte više >

Modernizacija četvrti

Uz pomoć sredstava EU-a i privatnih ulaganja vijeće grada Santa Colome de Grameneta u Kataloniji provelo je obnovu četvrti u dijelu Serri d’en Meni. Modernizacija uključuje izgradnju višenamjenske zgrade s tržnicom, knjižnicom i jaslicama. Na tom primjeru vidimo kako četvrti mogu postati privlačnije te gospodarski i ekološki održivije.

Read more about Modernizacija četvrti Pročitajte više >

Muzej zrakoplovstva u Szolnoku

Dovršen sredstvima EU-a, interaktivni muzej zrakoplovstva RepTár u Szolnoku u Mađarskoj izložbeni je prostor s jedinstvenim predmetima iz povijesti zrakoplovstva. Ulaganjem se revitalizirala i prethodno zapuštena četvrt u kojoj sada niču nove trgovine i kafići.

Read more about Muzej zrakoplovstva u Szolnoku Pročitajte više >

Poljoprivredno gospodarstvo Zsóke Fekete za uzgoj svinja pasmine mangalica

Nakon diplome iz znanosti o hrani Zsóka Fekete osnovala je uz potporu iz fondova EU-a svoje poljoprivredno gospodarstvo u Mađarskoj. Željela je uzgajati i prodavati stoku, uzgajati povrće i poljoprivredne kulture te raditi vlastite proizvode od mesa mangalice, mađarske pasmine svinja. Njezini su proizvodi u međuvremenu osvojili brojne prestižne nagrade.

Read more about Poljoprivredno gospodarstvo Zsóke Fekete za uzgoj svinja pasmine mangalica Pročitajte više >

Novi oblik alergološkog testiranja

Uz financijska sredstva EU-a, SenzaGen je razvio novi alergološki test. Ne uključuje testiranje na životinjama i otkriva uzrokuju li kemikalije s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt alergije. Dosad nisu postajale metode za testiranje uzrokuju li kemikalije alergije dišnih putova. Alergije dišnih putova sve su veći problem. Gotovo 10 % stanovnika Švedske i 4 % Europljana boluje od astme. To je djelomično uzrokovano nekim kemikalijama s kojima dolazimo u kontakt, a koje mogu uzrokovati alergije i astmu.

Read more about Novi oblik alergološkog testiranja Pročitajte više >

Najzelenija baterija na svijetu

Proizvođač baterija Northvolt želi proizvesti najzeleniju bateriju na svijetu uz pomoć hidroelektrične energije iz sjeverne Švedske.

Zahvaljujući sredstvima EU-a Northvolt će izgraditi razvojni centar Northvolt Labs u kojem će razvijati i testirati baterije prije masovne proizvodnje u tvornici u Skellefteåu. Otvaranjem tog razvojnog centra otvorit će se i 400 radnih mjesta.

Read more about Najzelenija baterija na svijetu Pročitajte više >

Od dječje sobe do svjetskog tržišta

Árpád Vas, osnivač poduzeća Faktum Bútor, utemeljio je svoje poduzeće tijekom izrade namještaja za sobu svojeg sina. Uslijedio je razvoj i stavljanje proizvoda na tržište, a uz financijsku pomoć EU-a kupljena je oprema i modernizirano radno okruženje. Faktum Bútor sad, 25 godina kasnije, ima 45 zaposlenika i jedan je od najvažnijih proizvođača namještaja za djecu na mnogim novim tržištima.

Read more about Od dječje sobe do svjetskog tržišta Pročitajte više >

Pages