investEU

Преглед на проектите

Филтриране по:

Energetikum – жива лаборатория

Сградата за изследвания Energetikum в университета по приложни науки в Бургенланд е модерно експериментално съоръжение. Изследователите извършват проучвания във връзка с функционирането на сградите, като отчитат поведението на техните ползватели. Целта е да се намерят начини за оптимизиране на удобствата, като едновременно с това се сведат до минимум енергийните потребности на сградите.

Read more about Energetikum – жива лаборатория Прочетете повече >

Системи за обработка на силициеви пластини

Благодарение на заем в рамките на Плана за инвестиции за Европа, компанията mechatronic systemtechnik от Филах в австрийския регион Каринтия може да продължи да расте, като разработва нови машини. От близо 20 години компанията доставя специализирани системи на клиенти в сектора на производство на полупроводници. Това я откроява от останалите участници в този бързо развиващ се пазар.

Read more about Системи за обработка на силициеви пластини Прочетете повече >

Иновации за всички

В рамките на проекта InnoCámaras испанските търговски камари предоставят финансиране на МСП и самостоятелно заети лица, които искат да увеличат равнището на иновациите в своя бизнес. Бенефициерите получават безвъзмездни средства, съвети и покани за прояви, на които могат да обменят опит и научат нови неща.

Read more about Иновации за всички Прочетете повече >

Обновяване на жилищни райони

Финансиране от ЕС и частни инвестиции позволиха на съвета на Санта Колома де Граменет, Каталуня, да обнови жилищни райони в Сера д’ен Мена. Едно от подобренията е построяване на многофункционална сграда с магазини, библиотека и детска ясла. Това е пример как жилищните райони могат да станат по-приветливи и икономически и екологично устойчиви.

Read more about Обновяване на жилищни райони Прочетете повече >

Музей на авиацията в Солнок

Изграден с финансиране от ЕС, интерактивният музей на авиацията RepTár в унгарския град Солнок предлага на вниманието на посетителите някои уникални експонати, свързани с историята на авиацията. Инвестицията също така вдъхва нов живот на западналия квартал, в който е построен музеят, като там изникват нови магазини и кафенета.

Read more about Музей на авиацията в Солнок Прочетете повече >

Фермата на Жока Фекете за свине от породата Мангалица

След като завършва образованието си в областта на храненето, Жока Фекете създава своя собствена ферма в Унгария с помощта на финансиране от ЕС. Нейната цел е да отглежда и продава животни, зеленчуци и зърнени култури и да приготвя свои собствени продукти, като преработва месо от свине от унгарската порода Мангалица. Нейните продукти вече са спечелили множество престижни награди.

Read more about Фермата на Жока Фекете за свине от породата Мангалица Прочетете повече >

Нов вид тест за алергии

С финансиране от ЕС SenzaGen разработва тест за алергии. При него не се налага изпитване върху животни и се проучва дали химикалите, с които влизаме в контакт в ежедневието, причиняват алергии. Досега не съществуваха методи за тестване дали химикали причиняват алергии на дихателните пътища. Алергиите на дихателните пътища се превръщат във все по-голям проблем. Близо 10 % от населението на Швеция и 4 % от европейците страдат от астма. Това се дължи отчасти на факта, че някои химикали, с които влизаме в контакт,...

Read more about Нов вид тест за алергии Прочетете повече >

Най-екологичният акумулатор в света

Производителят на акумулатори Northvolt работи по създаването на най-екологосъобразния акумулатор в света, като използва водноелектрическа енергия от северна Швеция.

Благодарение на финансиране от ЕС Northvolt успява да изгради центъра за разработки Northvolt Labs, където ще бъдат разработвани и изпитвани акумулаторите преди пускането им в масово производство във фабрика в Скелефтео. В центъра за разработки ще бъдат създадени 400 работни места.

Read more about Най-екологичният акумулатор в света Прочетете повече >

Интеграция чрез заетост

Образованието и работата дават възможност на имигрантите да се интегрират във финландското общество. Проектът Social Impact Bond (SIB) има за цел да помогне на 2500 имигранти да си намерят работа и да предостави на секторите, в които има недостиг на работна ръка, необходимата им работна сила. Проектът SIB, който се изпълнява в периода 2016— 2019 г., ще допринесе за икономии на държавата в размер на 28 млн. евро до края на 2022 г. Те ще бъдат реализирани благодарение на намаляване на разходите за социалната система...

Read more about Интеграция чрез заетост Прочетете повече >

Инвестиция в бъдещето на хората

ЕС инвестира в асоциацията Comme Chez Nous, която предлага жилищно настаняване при извънредни ситуации, здравни грижи и обучение на нуждаещи се хора във Валония, Белгия. Това им дава възможност отново да стъпят на краката си и постепенно да се включат по-активно в обществения живот. През 2018 г. Comme Chez Nous е предоставила помощ и наставничество на 1037 души.

Read more about Инвестиция в бъдещето на хората Прочетете повече >

Pages