investEU
Deli

Zsóka Fekete in njena kmetija mangalic

Mlada podjetnica redi prašiče in izdeluje domače mesnine

O tem projektu

Madžarka Zsóka Fekete se je po diplomi iz živilstva s pomočjo evropskih sredstev odločila za kmetijsko dejavnost. Redi in prodaja prašiče madžarske pasme mangalica, prideluje zelenjavo in poljščine ter izdeluje domače mesne izdelke. Njene mesnine so osvojile že več prestižnih nagrad.

Superstar pig breeder

Young Hungarian farmer’s products gain wide recognition
Mangalica pig breeder Zsóka Fekete

Zsóka Fekete’s story has attracted a lot of attention. At just 26, she decided to leave her life in Budapest, where she worked at a multinational company. A successful application for an EU young farmers grant enabled her to establish her own farm near her home town of Hajdúböszörmény in rural Hungary. She hasn’t looked back since.

She breeds mangalica pigs, a traditional Hungarian breed, and uses their meat to make award-winning food products. The pigs are fed with her home-made natural feed.

Zsóka’s dedication is helping to make her products – which she sells fortnightly at Budapest’s Lehel Market – more and more popular.

Od vil do vilic – pripoved mlade rejke prašičev

Zsóka Fekete z diplomo iz živilstva je uresničila svoje otroške sanje, ko je s sredstvi EU postavila na noge svojo kmetijo prašičev mangalica. Sprva je imela 20 plemenskih svinj, danes pa čreda šteje 40 svinj in skoraj 350 prašičev mangalica. Zsóka redi in prodaja mangalice, prideluje zelenjavo in poljščine ter izdeluje domače mesnine.

Kmetija je družinsko podjetje. Zsókin oče, ki je agronom, skrbi za krmo, mama piše prošnje za finančna sredstva, brat in sestre pomagajo pri prodaji.

Kmetija je osvojila številna priznanja. Zsóka se vsako leto udeleži tudi madžarskega praznika mangalic in je od leta 2013 v kategoriji Mesnine osvojila že več nagrad.

Dejstva in številke
  • Kmetija z lastno čredo prašičev mangalica: 40 plemenskih svinj in 350 prašičev
  • 1 delovno mesto za poln delovni čas
  • Med priznanji so nagrada za kakovostne mesnine okrožja Hajdú-Bihar in številne nagrade na madžarskem prazniku mangalic
Koordinator:
Zsóka Fekete, mlada kmetica
Finančna sredstva EU:
EUR 68 590
Partnerji:
N/A
Kraj:
Madžarska, Hajdúböszörmény
Časovni okvir:
2011 - 2015
ECAS Login