investEU
Partajați

Crescătoria de porci Mangalița a lui Zsóka Fekete

O tânără antreprenoare crește porci și fabrică produse din carnea lor

Despre acest proiect

După ce a obținut o diplomă în științe alimentare, Zsóka Fekete și-a înființat propria fermă în Ungaria, cu ajutorul fondurilor UE. Scopul său a fost să crească și să vândă animale, să cultive legume și să își fabrice propriile produse din carne de porc din rasa maghiară Mangalița. Produsele sale au fost recompensate cu numeroase premii.

Superstar pig breeder

Young Hungarian farmer’s products gain wide recognition
Mangalica pig breeder Zsóka Fekete

Zsóka Fekete’s story has attracted a lot of attention. At just 26, she decided to leave her life in Budapest, where she worked at a multinational company. A successful application for an EU young farmers grant enabled her to establish her own farm near her home town of Hajdúböszörmény in rural Hungary. She hasn’t looked back since.

She breeds mangalica pigs, a traditional Hungarian breed, and uses their meat to make award-winning food products. The pigs are fed with her home-made natural feed.

Zsóka’s dedication is helping to make her products – which she sells fortnightly at Budapest’s Lehel Market – more and more popular.

De la fermă la consumator – povestea unei crescătorii de porci

Zsóka Fekete, absolventă de științe alimentare, și-a împlinit un vis din copilărie înființându-și o fermă de porci din rasa Mangalița, cu ajutorul fondurilor UE. A pornit la drum cu 20 de scroafe de reproducție, iar acum are peste 40 de scroafe și 350 de porci din rasa Mangalița. Zsóka Fekete crește și vinde animale, cultivă legume și fabrică produse prelucrând carnea de porc din rasa Mangalița.

Ferma sa a devenit o afacere de familie. Tatăl lui Zsóka, de profesie agronom, are grijă de hrana animalelor, mama ei se ocupă de cererile de finanțare, iar frații o ajută cu vânzările.

Ferma a obținut numeroase distincții, iar Zsóka participă în fiecare an la festivalul Mangalița. Începând din 2013, ea a câștigat mai multe premii la categoria „Produse”.

Fapte și date
  • Înființarea unei exploatații agricole cu 40 de scroafe de reproducție și 350 de porci din rasa Mangalița
  • Crearea unui loc de muncă cu normă întreagă
  • Printre recompensele obținute se numără în special premiul pentru produse de înaltă calitate din județul Hajdú-Bihar și numeroase alte premii câștigate la festivalul maghiar Mangalița
Coordonator:
Zsóka Fekete, o tânără fermieră
Finanțare europeană:
EUR 68 590
Parteneri:
N/A
Loc:
Ungaria, Hajdúböszörmény
Interval de timp:
2011 - 2015
ECAS Login