investEU
Megosztás

Fekete Zsóka mangalicafarmja

A fiatal vállalkozó mangalicákat tenyészt, amelyeket feldolgozva saját termékeket állít elő

A projektről

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai elvégzése után uniós támogatással saját vállalkozásba kezdett, és egy mangalicafarmot hozott létre. A fiatal gazda célja egy komplex gazdaság kialakítása volt, ahol nem csupán állatokat tenyészt és értékesít, de zöldséget és növényt is termel, a mangalicákat pedig feldolgozza, és azokból saját termékeket állít elő. Termékei több rangos díjat is elnyertek. 

Szupersztár mangalicatenyésztő

A fiatal gazda egyre több elismerést gyűjt be prémium minőségű termékeinek köszönhetően
Fekete Zsóka mangalicatenyésztő

Fekete Zsóka inspiráló története sokakat elért már. A fiatal vállalkozó 26 évesen hagyta hátra budapesti állását egy multinacionális cégnél, hogy gyerekkori vágyát beteljesítve mangalicafarmot alapítson szülővárosa, Hajdúböszörmény közelében. Zsóka a Fiatal Gazda Programnak köszönhetően hozta létre gazdaságát, és azóta sorra gyűjti be az elismeréseket. Nem csupán tenyészti a mangalicákat - ami egy hagyományos magyar fajta -, hanem fel is dolgozza őket, az állatok húsából pedig díjnyertes termékeket állít elő. A malacokat ráadásul a saját földjén megtermelt takarmányokkal eteti.

Zsóka egyre nagyobb ismertségnek örvend, hála szorgalmának és kézműves termékeinek, amelyeket kéthetente árul a budapesti Lehel piacon.

A farmtól az asztalig - egy fiatal állattenyésztő története

Fekete Zsóka élelmiszermérnöki tanulmányai befejeztével gyermekkori álmait megvalósítva saját vállalkozásba kezdett. Az európai uniós támogatással létrehozott mangalicafarmjának állománya kezdetben 20 tenyészkocából állt, míg mára több mint 40 anyakoca része a gazdaságnak, ami így közel 350 mangalicát számlál. A fiatal gazda nem csupán állatot tenyészt és értékesít, de zöldséget és növényt is termel, a mangalicákat pedig feldolgozza, és saját termékeket állít elő belőlük.

A mangalicafarm igazi családi vállalkozássá nőtte ki magát. Zsóka édesapja agrármérnöki végzettségének köszönhetően az állatok takarmányának előállításával foglalkozik, míg édesanyja a pályázatírásban jártas. Testvérei a termékek értékesítésében segítenek. 

A gazdaságba fektetett munkát több elismeréssel is jutalmazták. Zsóka elnyerte a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díjat, 2013 óta pedig az Országos Mangalicafesztivál állandó résztvevője, ahol szintén számos díjat nyert már „Termék” kategóriában.  

Részletek és adatok
  • Saját mangalicaállomány kialakítása
  • 40 anyakocából és 350 mangalicából álló gazdaság
  • 1 teljes állású munkahely létrehozása
  • Többszörösen díjazott gazda: a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék díj nyertese, valamint számos elismerésben részesült az Országos Mangalicafesztiválon)
Koordinátor:
Fekete Zsóka, fiatal agrárvállalkozó
Uniós finanszírozás:
EUR 68 590
Partnerek:
N/A
Helyszín:
Magyarország, Hajdúböszörmény
Időtartam:
2011 - 2015
ECAS Login