investEU
Deli

Najbolj zeleni akumulatorji na svetu

S pomočjo vodne energije podjetje Northvolt razvija akumulatorje za električne avtomobile

O tem projektu

Proizvajalec akumulatorjev Northvolt želi razviti najbolj zelene akumulatorje na svetu z uporabo vodne energije s severne Švedske. Sredstva EU so podjetju Northvolt omogočila, da je vzpostavilo razvojno središče Northvolt Labs, namenjeno izdelavi in preizkušanju akumulatorjev, preden se začne proizvodnja v velikem obsegu v tovarni v mestu Skellefteå. Razvojno središče bo ustvarilo 400 delovnih mest.

Okolju prijaznejši promet za bolj zdravo prihodnost

Leta 2015 je po ocenah zaradi onesnaženja zraka predčasno umrlo 400 000 Evropejcev in Evropejk, od katerih 7 000 na Švedskem. Ker so za onesnaženost krivi zlasti avtomobili, naj bi do okolja prijaznejši prevoz bistveno izboljšal stanje.

Evropski prometni sektor prehaja k elektrifikaciji in povpraševanje po električnih avtomobilih narašča. EU s podporo podjetju Northvolt, ki si prizadeva za razvoj najbolj zelenega avtomobilskega električnega akumulatorja do leta 2020, podjetju pomaga pri doseganju tega cilja.

S pomočjo posojila EU v višini 52,5 milijona evra lahko podjetje Northvolt proizvaja najbolj zelene avtomobilske akumulatorje na svetu. Podjetje bo ravno tako proizvajalo baterije za industrijo, hrambo energije in prenosne proizvode.

Proizvodnja bo trajnostna z najmanjšim možnim ogljičnim odtisom. Tovarna v mestu Skellefteå bo uporabljala električno energijo iz hidroelektrarn, presežna toplota pa se bo uporabljala za lokalno električno omrežje. Surovine za akumulatorje bodo prihajale iz zanesljivih in varnih virov.

Cilj podjetja Northvolt je proizvesti več kot 400 000 avtomobilskih akumulatorjev letno od leta 2024. Podpora EU bo pospešila prehod s fosilnih goriv na obnovljive vire energije, pomagala ustvariti delovna mesta in izboljšati konkurenčnost Evrope na tem področju.

Izvršni direktor podjetja Northvolt Peter Carlsson je dejal: „Evropa ima možnost, da vodi prehod k elektromobilnosti, saj si bolj kot katera koli regija prizadeva za usmeritev svoje politike v razvoj brezogljične družbe.ˮ

Dejstva in številke
  • ustvarilo 400 delovnih mest
  • tovarna v mestu Skellefteå bo ustvarila približno 2 500 delovnih mest
  • proizvodnja akumulatorjev v podjetju Northvolt povzroča minimalne emisije ogljikovega dioksida, presežna toplotna energija iz tovarne pa se bo hranila in uporabljala v električnem omrežju mesta Skellefteå od leta 2024
  • tovarna v mestu Skellefteå bo proizvedla približno 400 000 akumulatorjev letno za električne avtromobile
  • prav tako bo proizvajala baterije za industrijo, hrambo energije in prenosne proizvode
Koordinator:
Peter Carlsson, izvršni direktor
Partnerji:
ABB, Scania, Stena, BMW, Skellefteå Kraft
Kraj:
Švedska , Stockholm, Västerås in Skellefteå
Časovni okvir:
2018 - 2018
ECAS Login