investEU
Delen

De groenste accu ter wereld

Northvolt produceert met behulp van waterkracht accu’s voor elektrische auto’s

Over dit project

Batterijproducent Northvolt wil de groenste accu's ter wereld produceren en gebruikt daarvoor waterkracht uit Noord-Zweden.

Het bedrijf kan dankzij EU-financiering het Northvolt Labs-ontwikkelingscentrum bouwen. Daar zullen de accu's eerst ontwikkeld en getest worden. Daarna zullen ze op grote schaal worden geproduceerd in een fabriek in Skellefteå. Het centrum zal 400 banen opleveren.

Groener vervoer voor een gezondere toekomst

Naar schatting 400 000 Europeanen, in Zweden alleen al 7000, zijn in 2015 vroegtijdig overleden aan de gevolgen van luchtverontreiniging. Een groot deel van de vervuiling is te wijten aan auto’s. Milieuvriendelijker vervoer zou dit probleem dus drastisch kunnen terugdringen.

De vervoerssector richt zich steeds meer op elektrische energie, en de vraag naar elektrische auto’s stijgt. De EU kan helpen om aan deze vraag te voldoen door Northvolt te steunen, het bedrijf dat tegen 2020 de groenste accu’s voor elektrische auto’s wil produceren.

Dat is mogelijk dankzij een EU-lening van 52,5 miljoen euro. Het bedrijf zal ook batterijen produceren voor industrieel gebruik en energieopslag en voor draagbare producten.

Het productieproces zal duurzaam zijn en een beperkte ecologische voetafdruk hebben. De fabriek in Skellefteå zal immers op waterkracht draaien, en het overschot aan warmte-energie wordt opgeslagen voor gebruik in het lokale elektriciteitsnet. De grondstoffen in de accu's zullen afkomstig zijn van betrouwbare en veilige bronnen.

Tegen 2024 wil Northvolt met deze fabriek jaarlijks meer dan 400 000 accu’s produceren. Zo kan de steun van de EU de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie versnellen. Dat leidt dan weer tot nieuwe banen en meer concurrentievermogen voor Europa.

“Europa heeft de kans om toonaangevend te worden op het gebied van elektromobiliteit. Het beleid is er namelijk veel sterker georiënteerd op een koolstofvrije samenleving dan om het even waar ter wereld”, zegt de CEO van Northvolt, Peter Carlsson.

Feiten en cijfers
  • het Northvolt Labs-centrum in Västerås zal 400 banen creëren
  • de fabriek in Skellefteå is goed voor 2 500 nieuwe banen
  • de accuproductie bij Northvolt heeft een minimale CO2-uitstoot en beperkt warmteverlies. Het overschot aan warmte zal namelijk worden opgeslagen en vanaf 2024 worden hergebruikt in het stroomnet van de fabriek in Skellefteå.
  • de fabriek in Skellefteå zal per jaar meer dan 400 000 accu's voor elektrische auto’s leveren
  • daarnaast zal de fabriek ook batterijen produceren voor industrieel gebruik en energieopslag en voor draagbare producten
Coördinator:
Peter Carlsson, CEO
Partners:
ABB, Scania, Stena, BMW, Skellefteå Kraft, etc.
Locatie:
Zweden, Stockholm, Västerås en Skellefteå
Looptijd:
2018 - 2018
ECAS Login