investEU
Megosztás

A világ legzöldebb akkumulátora

A Northvolt vállalat a vízenergiára támaszkodva készít akkumulátorokat elektromos autókhoz.

A projektről

Az akkumulátorok gyártásával foglalkozó Northvolt vállalat célja, hogy Észak-Svédországban előállított vízenergia felhasználásával megalkossa a világ legzöldebb akkumulátorát. A Northvolt az uniós finanszírozásnak köszönhetően létrehozhatja a Northvolt Labs fejlesztőközpontot. Ebben a központban végzik majd az akkumulátorok fejlesztését és tesztelését, ezt követően pedig a Skellefteå-ban található gyárban történik majd az akkumulátorok nagyüzemi előállítása. A fejlesztőközpontban négyszáz álláshely létesül.

Zöldebb közlekedéssel az egészségesebb jövőért

2015-ben Európában becslések szerint 400 ezer ember halt meg idő előtt légszennyezés következményeként, közülük hétezren Svédországban. Figyelemmel arra, hogy a légszennyezés jelentős részét autók okozzák, a zöldebb közlekedési megoldások alkalmazásával várhatóan radikálisan csökkenthető majd a halálozások száma.

Az európai közlekedési ágazat az elektromos meghajtás alkalmazásának irányába mutat elmozdulást, növelve az elektromos autók iránti keresletet. Azáltal, hogy támogatja a Northvoltot azon célkitűzésében, hogy 2020-ra piacra dobja a világ legzöldebb elektromos autóját, az Európai Unió is hozzájárulhat az elektromos autók iránti kereslet kielégítéséhez.

Az Európai Unió által biztosított 52,5 millió euró összegű hitel igénybevételével a Northvolt lehetőséget kap a világ legzöldebb gépjármű-akkumulátorának előállítására. Mindemellett a vállalat ipari felhasználásra, energiatárolásra és mobil felhasználásra is készít majd akkumulátorokat.

Az akkumulátorok előállítását a fenntarthatósági követelményekre figyelemmel, a szén-dioxid-lábnyom legalacsonyabb szintre szorítása mellett tervezik megvalósítani. A Skellefteå-ban található gyár működtetéséhez vízenergiát vesznek majd igénybe, a hőfelesleget pedig a helyi villamosenergia-hálózatában hasznosítják. Az akkumulátorok előállításához használt nyersanyagokat megbízható és biztonságos forrásból szerzik be.

A Northvolt célkitűzései szerint a gyár éves termelése 2024-től kezdődően meghaladja majd az évi 400 ezer gépjármű-akkumulátort. Az uniós támogatás tehát felgyorsítja az átállást a fosszilis tüzelőanyagról a megújuló energia alkalmazására, továbbá lehetővé teszi új munkahelyek létrehozását, valamint javítja Európa versenyképességét az ágazatban.

„Európa jó eséllyel juthat vezető szerephez az elektromos közlekedés területén, mivel bármely más térségnél határozottabb eltökéltséget mutat a szén-dioxid-szennyezéstől mentes társadalom megvalósítása iránt”, mondta Peter Carlsson, a Northvolt vezérigazgatója.

Részletek és adatok
  • Västeråsban a Northvolt Labs fejlesztőközpontban négyszáz álláshely létesül.
  • A Skellefteå-ban található gyárban további mintegy 2500 álláshely jön létre.
  • A Northvolt akkumulátorainak előállítása csak csekély mennyiségű szén-dioxid-kibocsátással jár, a gyártás során keletkező hőfelesleget pedig 2024-től kezdődően Skellefteå helyi villamosenergia-hálózatában hasznosítják.
  • A Skellefteå-ban található gyárban évente több mint 400 ezer akkumulátort fognak előállítani elektromos autókhoz,
  • mindemellett a gyárban ipari felhasználásra, energiatárolásra és mobil felhasználásra is készülnek majd akkumulátorok.
Koordinátor:
Peter Carlsson, vezérigazgató
Partnerek:
ABB, Scania, Stena, BMW, Skellefteå Kraft
Helyszín:
Svédország, Stockholm, Västerås és Skellefteå
Időtartam:
2018 - 2018
ECAS Login