investEU
Podijelite

Najzelenija baterija na svijetu

Northvolt uz pomoć hidroenergije proizvodi baterije za električne automobile

O ovome projektu

Proizvođač baterija Northvolt želi proizvesti najzeleniju bateriju na svijetu uz pomoć hidroelektrične energije iz sjeverne Švedske.

Zahvaljujući sredstvima EU-a Northvolt će izgraditi razvojni centar Northvolt Labs u kojem će razvijati i testirati baterije prije masovne proizvodnje u tvornici u Skellefteåu. Otvaranjem tog razvojnog centra otvorit će se i 400 radnih mjesta.

Zeleniji prijevoz za zdraviju budućnost

Procjenjuje se da je 2015. otprilike 400 000 Europljana prerano umrlo zbog onečišćenja zraka, od čega samo u Švedskoj njih 7000. Velik dio onečišćenja uzrokovan je automobilima pa bi zeleniji prijevoz trebao drastično smanjiti taj problem.

Europska prometna industrija prelazi na elektrifikaciju i raste potražnja za električnim automobilima. EU može pomoći u ispunjavanju te potražnje tako što podupire rad Northvolta u proizvodnji najzelenije baterije za električne automobile na svijetu do 2020.

Uz pomoć zajma EU-a u iznosu od 52,5 milijuna eura Northvolt će to moći ostvariti. Proizvodit će i baterije za industriju, skladištenje energije i prenosive proizvode.

Proizvodnja će biti održiva te imati minimalan ugljični otisak. Tvornica u Skellefteåu radit će uz pomoć hidroelektrične energije, a višak topline skladištit će se i upotrebljavati u lokalnoj elektroenergetskoj mreži. Sirovine za baterije dolazit će iz pouzdanih i sigurnih izvora.

Cilj je Northvolta da tvornica od 2024. godišnje proizvodi više od 400 000 baterija za električne automobile. Potpora EU-a tako će ubrzati prelazak s fosilnih goriva na energiju iz obnovljivih izvora te potaknuti otvaranje radnih mjesta i poboljšati konkurentnost Europe u tom području.

„Europa ima priliku postati predvodnik u području električne mobilnosti jer više od drugih regija usmjerava politiku prema uspostavljanju društva bez ugljika”, izjavio je glavni direktor Northvolta Peter Carlsson.

Činjenice i brojke
  • otvaranjem centra Northvolt Labs u Västeråsu otvorit će se 400 radnih mjesta
  • u tvornici u Skellefeåu bit će otvoreno oko 2500 radnih mjesta
  • Northvoltova proizvodnja baterija uključuje minimalne emisije ugljičnog dioksida, a višak topline iz tvornice skladištit će se i upotrebljavati u električnoj mreži Skellefteåa
  • od 2024. tvornica u Skellefteåu godišnje će isporučivati više od 400 000 baterija za električne automobile
  • proizvodit će i baterije za industriju, skladištenje energije i prenosive proizvode
Koordinator:
Peter Carlsson, glavni direktor
Partneri:
ABB, Scania, Stena, BMW, Skellefteå Kraft, itd.
Mjesto:
Švedska, Stockholm, Västerås i Skellefteå
Rokovi:
2018 - 2018
ECAS Login