investEU
Del

Verdens mest miljøvenlige batteri

Northvolt udvikler batterier ved hjælp af vandkraft

Om dette projekt

Batterifabrikant Northvolt arbejder på at udvikle verdens mest miljøvenlige batteri ved hjælp af vandkraft fra det nordlige Sverige.

Takket være støtte fra EU kan Northvolt opføre udviklingscentret Northvolt, hvor batterierne vil blive udviklet og testet, inden de sættes i storproduktion på en fabrik i Skellefteå. Udviklingscentret vil skabe 400 arbejdspladser.

Grønnere transport for en sundere fremtid

I 2015 døde omkring 400 000 europæere for tidligt på grund af luftforurening – 7 000 af dem alene i Sverige. En stor del af denne forurening skyldes biler, så mere miljøvenlig transport vil kunne mindske problemet drastisk.

Europas transportindustri gør større og større brug af elektriske køretøjer, og efterspørgslen på elbiler vokser. Ved at støtte Northvolts arbejde på at fremstille verdens mest miljøvenlige batteri til elbiler inden 2020 kan EU hjælpe med at imødekomme denne efterspørgsel.

Med hjælp fra et EU-lån på 52,5 mio. euro kan Northvolt fremstille verdens mest miljøvenlige bilbatteri. Virksomheden vil også fremstille batterier til industrien, energilagring og bærbare produkter

Produktionen vil være bæredygtig og sætte det mindst mulige CO2-fodaftryk. Fabrikken i Skellefteå vil blive drevet på vandkraft, og den overskydende varme vil blive oplagret og anvendt i det lokale el-net. Råmaterialerne i batterierne vil stamme fra pålidelige og sikre kilder.

Northvolts mål for fabrikken er at levere over 400 000 bilbatterier om året fra 2024. Støtten fra EU vil dermed være med til at sætte gang i overgangen fra fossile brændstoffer til vedvarende energi samt at skabe job og forbedre Europas konkurrenceevne på området.

"Europa har mulighed for at blive førende inden for elektromobilitet, fordi vores politikker i højere grad end nogen anden region fokuserer på at skabe et kulstoffrit samfund," udtaler Northvolts administrerende direktør Peter Carlsson.

Tal og fakta
  • Centret Northvolt Labs i Västerås vil skabe 400 arbejdspladser
  • Fabrikken i Skellefteå vil skabe omkring 2 500 arbejdspladser
  • Northvolts produktion af batterier har en minimal udledning af CO2, og den overskydende varme fra fabrikken vil blive lagret og anvendt i Skellefteås el-net fra 2024
  • Fabrikken i Skellefteå vil levere over 400 000 batterier til elbiler om året
  • Den vil også fremstille batterier
Koordinator:
Peter Carlsson, administrerende direktør
Partnere:
ABB, Scania, Stena, BMW, Skellefteå Kraft, m.fl.
Sted:
Sverige , Stockholm, Västerås og Skellefteå
Tidsramme:
2018 - 2018
ECAS Login