investEU
Κοινοποίηση

Κατασκευή 24 καινοτόμων σχολικών μονάδων στην Αττική

Επένδυση της Ε.Ε. στην ελληνική κοινωνία με την υποστήριξη της κατασκευής 24 σχολείων με μοναδικά χαρακτηριστικά σε 10 δήμους της Αττικής

Σχετικά με αυτό το έργο

Τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα συχνά παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, έλλειψη συντήρησης ή ανεπάρκειες. Επίσης, έχει σημειωθεί ότι ο αριθμός των υπαρχόντων μονάδων δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες διδασκαλίας και το σύνολο των μαθητών. Οι νέες 24 καινοτόμες σχολικές μονάδες σε 10 δήμους της Αττικής δίνουν λύση στο πρόβλημα της περιορισμένης χωρητικότητας ή συστέγασης προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών. Πρόκειται για άριστες δημόσιες σχολικές δομές, ενεργειακά αυτόνομες, που προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Ιδιαίτερα υψηλής προστιθέμενης αξίας είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στο Ίλιον, το καλλιτεχνικό σχολείο στο Κερατσίνι, στο χώρο του ανακατασκευασμένου διατηρητέου κτίσματος των λουτρών Παλαντζιάν και το σχολείο στο Θησείο, στο χώρο αναστηλωμένων διατηρητέων κτιρίων.

Αφιέρωμα της Lifo για τα ‘24 σχολεία της Αττικής’

«Ένα μεσημέρι σε ένα σχολείο βγαλμένο από το μέλλον»

Ίσως να ακούγεται λίγο υπερβολικός ο τίτλος του δημοσιογράφου της Lifo στο άρθρο του σχετικά με την επίσκεψή του στο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Κρωπίας (νηπιαγωγείο, δημοτικό, 3ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο) αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς καλύτερα τα 24 υπερσύγχρονα σχολεία της Αττικής; Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το πως θα έπρεπε να κατασκευάζονται όλες οι σχολικές μονάδες στην Ελλάδα.

Στο αφιέρωμα της εφημερίδας Lifo, ο συντάκτης περιγράφει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σχολικών κτιρίων και εγκαταστάσεων που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα συμβατικά σχολεία που κατασκευάζονται στη χώρα μας. Ταυτόχρονα επισημαίνει τον αντίκτυπο του έργου στην τοπική κοινωνία ενώ στον υπότιτλο του άρθρου «Τα παιδιά σέβονται το χώρο γιατί νιώθουν ότι τα σέβονται» δηλώνεται απόλυτα τι σημαίνει αυτό το έργο για το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας.

Δήλωση του διευθυντή του 2ου δημοτικού σχολείου Πεντέλης

H χρηματοδότηση της ΕΕ για τις σχολικές υποδομές στην Ελλάδα επιτρέπει στους δασκάλους να επικεντρωθούν στο έργο τους
Nikitas Tsirigos, headmaster of the 2nd primary school of Penteli

Ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Πεντέλης, κος Νικήτας Τσιρίγος αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι σύγχρονες υποδομές βοηθούν τον ίδιο και την ομάδα του στο έργο τους: «Το σχολείο αυτό σου παρέχει τις δυνατότητες να λειτουργήσεις σαν διευθυντής ολοκληρωτικά χωρίς να σε απασχολούν θέματα που απασχολούν τους καθηγητές σε άλλα σχολεία συμβατικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσο αφορά στη λειτουργία του σχολείου, τη συντήρηση του κτιρίου. Δεν απευθύνεσαι σε καμία υπηρεσία για να σου παρέχει πράγματα τα οποία σου παρέχει από την αρχή αυτός ο χώρος. Άρα, μπορείς απερίσπαστος να αφιερωθείς στο έργο σου, στο έργο του διευθυντή του σχολείου».

Και συνεχίζει προσθέτοντας ότι: «Βλέπω ότι η δική μου η δουλειά έχει γίνει πολύ πιο απλή, αφιερώνομαι σε αυτό το οποίο πραγματικά πρέπει να κάνω στη διεύθυνση του σχολείου και μπορώ σε συνεργασία με τους δασκάλους να στεκόμαστε απερίσπαστοι πάνω στη διαδικασία της εκπαιδευτικής μάθησης για το σχολείο».

24 καινοτόμες Σχολικές Μονάδες στην Αττική

Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 110 εκατ. ευρώ αποτελεί πρότυπο κατασκευαστικό παράδειγμα με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς προβλέπει για τα επόμενα 25 χρόνια τη λειτουργία και συντήρηση των 24 σχολικών κτιρίων από την εταιρεία κατασκευής τους.  

Τα πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα κτίρια ανώτερης ενεργειακής βαθμίδας παρέχουν άριστες υποδομές και συνθήκες για τη δημόσια εκπαίδευση. Φέρνουν την καινοτομία στον τομέα των σχολικών υποδομών στην Ελλάδα διαθέτοντας τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές όπως εγκαταστάσεις για μαθητές ΑΜΕΑ, φυτεμένες στέγες, διαχείριση βρόχινου νερού, φωτοβολταϊκά στις οροφές, πλωτές σκάλες, ανακύκλωση νερού, θερμομόνωση σε εξωτερικούς τοίχους και δάπεδα αλλά και συνθετικά δάπεδα για τους χώρους άθλησης. 

Ο Δήμαρχος Πεντέλης, κος Δημήτρης Στεργίου δήλωσε σχετικά: «Η Πεντέλη στήριξε από την αρχή το θεσμό ΣΔΙΤ και συνεχίζει να τον στηρίζει. Με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάθεση 13 στρεμμάτων γης από το δήμο Πεντέλης δημιουργήθηκε στον τόπο μας ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα δύο σχολείων, ενός κλειστού γυμναστηρίου και τριών ανοικτών γηπέδων μπάσκετ, εγκαταστάσεις στολίδι για την περιοχή της Πεντέλης και την Ελλάδα ευρύτερα». 

Η εταιρεία κατασκευής του έργου δεσμεύεται μέσω σύμβασης για τη φύλαξη και τη συντήρηση των υποδομών. Τα νέα σχολεία αναβαθμίζουν τις τοπικές κοινωνίες καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις ή αίθουσες πολλαπλής χρήσης θα μπορούν να παραχωρηθούν από τη σχολική επιτροπή σε τοπικούς φορείς, εφόσον θα φυλάσσονται, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια κατασκευής των σχολείων δημιουργούνται τουλάχιστον νέες 200 θέσεις εργασίας. 

Το έργο έχει βραβευτεί ως Συμφωνία της Χρονιάς στον τομέα της εκπαίδευσης από το διεθνές περιοδικό World Finance για την καινοτόμο χρηματοδότηση και την εξαιρετική ποιότητα του.  

Γεγονότα και αριθμοί
  • 24 σχολικές υποδομές σε 10 δήμους
  • 6.500 μαθητές
  • 200 νέες θέσεις εργασίας
  • 25 χρόνια συντήρησης των υποδομών

 

Συντονιστής:
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ)
Χρηματοδοτήσεις της ΕΕ:
EUR 71 600 000
Εταίροι:
Κτιριακές Υποδομές ΑΕ (πρώην ΟΣΚ ΑΕ), J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. , AΤΕΣΕ A.E.
Τόπος:
Ελλάδα, Αττική
Χρονικό πλαίσιο:
2014 - 2017
ECAS Login