investEU
Delen

Slimmere technologie, op de kleinste oppervlakten

Imec ontwikkelt oplossingen voor de wereld van morgen

Over dit project

Dertig jaar na hun oprichting is het onderzoekscentrum imec een van de marktleiders geworden op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën. Gevestigd in Leuven, werken onderzoekers hier aan technologieën op een oppervlakte kleiner dan een haar. Met de EU aan hun zijde combineert imec microchips met digitale technologie. Dat maakt onder andere een vroege detectie van kanker mogelijk, helpt om de auto's van morgen slimmer en veiliger te maken in het verkeer en vergemakkelijkt ons leven door dagelijks gebruikte apparaten naadloos met elkaar te verbinden.

Kankercellen sorteren? Imec doet het!

Liesbet Lagae, imec programmadirecteur

Kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. De ziekte is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van alle sterfgevallen per jaar. Een vroege diagnose is dan ook cruciaal. En dat weet imec maar al te goed.

Onder leiding van Liesbet Lagae werkt imec namelijk aan een chip die op 15 minuten kanker kan opsporen via één bloedstaal. “Hoe sneller we kanker opsporen, hoe groter de kans op genezing. Nu moet de patiënt soms weken wachten op een diagnose.” vertelt Liesbet Lagae, Programmadirecteur bij imec.

De chip, die niet groter dan een usb-stick moet worden, onderscheidt de kankercellen van de bloedcellen, die dan verder onderzocht worden door de arts. Via deze chiptechnologie kunnen ook uitzaaiingen opgespoord worden. Dankzij de nieuwe technologie zullen artsen ook meteen kunnen zien of een behandeling aanslaat of niet. De screening wordt op die manier niet alleen toegankelijker, maar ook  nog eens veel goedkoper.

De Europese Unie ondersteunt dit levensbelangrijk onderzoek via een ERC (European Research Council) Grant. “Dankzij die investeringen, creëert Europa jobs bij ons, en is er een positief effect op de gezondheid van ons allemaal. Wat we hier dus doen met een team van 100 mensen, zal dus binnen een paar jaar impact hebben op mensenlevens wereldwijd,” besluit Liesbet.  

Imec timmert aan de weg richting autonoom rijden

Veiliger van A naar B, samen met Europa
Björn Debaillie, Project Coördinator bij imec

Sensoren op je wagen houden de omgeving rondom je in de gaten. Maar met Europa, en industriële en academische partners aan haar zijde ontwikkelt imec chips die de autonome wagen naar een nog hoger niveau tilt. Die radarchips zijn veel kleiner dan de bestaande chips en kunnen zo op meer plaatsen in de auto worden ingebouwd, en dat vaak onzichtbaar.

“Bij imec werken wij aan de volgende generatie van sensing technologieën, zoals bijvoorbeeld radar. Die radars kunnen geïmplementeerd worden in auto’s om zwakke weggebruikers te lokaliseren en hun snelheid en bewegingen te voorspellen. Daarbovenop kunnen de radars ook bepalen welk type object zich in de buurt van de wagen bevindt: een auto, fietser of voetganger,” vertelt Björn Debaillie, Project Coördinator bij imec.

De chip functioneert ook in de meest extreme weersomstandigheden, van duisternis, regen en mist, tot hitte en zelfs fel zonlicht, en dit in tegenstelling tot de meeste andere sensoren zoals de klassieke camera. Kortom, deze technologie heeft een positieve impact op de veiligheid van weggebruikers rondom de auto, op de bestuurder zelf en dus op het volledige verkeer.  

Neurale probe onderzoekt 1000 hersencellen tegelijk

Marleen Welkenhuysen (midden), NeuroSeeker-projectmanager bij imec

Bij imec zoeken ze naar oplossingen voor hardnekkige hersenziekten. Zo ontwikkelden ze een neurale probe die gelinkt is met een chip voor hersenonderzoek en die een hele nieuwe wereld in ons breint opent. “Wij willen de technologie vooruithelpen om hersenen beter te begrijpen,” zegt Marleen Welkenhuysen, NeuroSeeker-projectmanager bij imec. “Met de huidige technologie kunnen we ofwel enkel een ruw beeld krijgen van een groot stuk van de hersenen, ofwel een gedetailleerd beeld van één of een paar hersencellen. Maar met onze neurale probe kunnen we 1000 hersencellen tegelijk gedetailleerd onderzoeken. Dit laat ons toe om veel beter te begrijpen hoe de verschillende delen van de hersenen met elkaar in verband staan.”

De nieuwe neurale probe van imec is 8 millimeter lang, 100 micrometer breed en 50 micrometer dik. En toch huist ze bijna 1500 sensoren op een oppervlakte van 0.8mm², dunner dan een haar van een mens. Doordat de naald zo extreem dun is, wordt de schade aan het hersenweefsel tijdens een onderzoek tot een minimum beperkt. Vijfendertig procent van alle ziektes zijn bovendien hersenziektes, en als je boven de 80 bent is er 90 procent kans dat je een hersenaandoening krijgt. De neurale probe van imec is dus een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar de genezing van ziektes als Alzheimer en Parkinson.

U bent op zoek naar financiële steun voor onderzoeksprojecten en wetenschappers? Lees meer over EU-financieringsmogelijkheden:

imec zet ‘slim’ voor alles

En alles moet er kleiner, veel kleiner

30 jaar na de oprichting van imec is het onderzoekscentrum uitgegroeid tot de wereldleider in nano-elektronica en digitale technologieën. Vandaag leg je microchips op het topje van je wijsvinger, maar de efficiëntie en reken- en geheugencapaciteit zijn ongezien.

Deze kleine computers hebben we namelijk nodig om nieuwe en meer revolutionaire ideeën tot leven te brengen en om toepassingen voor te stellen die simpelweg levens kunnen redden. En net daar is onderzoek voor nodig, heel veel onderzoek. Zo wordt er volop geëxperimenteerd, en helpen in totaal 3500 werknemers aan de wereld van morgen.

Maar hebben we die technologieën echt nodig? Hoe helpen ze ons in het dagelijks leven?  Lees verder en maak kennis met imec, en krijg met eigen ogen te zien hoe Europa bijdraagt aan al dit fascinerend onderzoek.

Feiten en cijfers
  • In België stelt imec bijna 2000 mensen te werk in Leuven, Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk en Hasselt
  • Wereldwijd stelt imec 3500 onderzoekers te werk uit meer dan 70 landen
  • Imec heeft afdelingen in onder andere Nederland, Taiwan, India, Japan, de Verenigde Staten en China, en werkt samen met bedrijven en universiteiten van over de hele wereld
  • Imec is marktleider op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie
  • Europese financiering is verantwoordelijk voor 7% van imec’s middelen
Coördinator:
Luc Van den hove – CEO; Tru Lefevere – Director, Corporate Relations; Anne Van den Bosch – Director, Public R&D Policies and Programmes
Partners:
N/A
Locatie:
België, Hoofdzetel in Leuven, Provincie Vlaams-Brabant
Looptijd:
2014 - 2020
ECAS Login