investEU
Partajați

Economii inteligente de energie pentru locuințe

O aplicație permite controlul de la distanță al instalațiilor de aer condiționat

Despre acest proiect

Cu sprijinul UE, compania bulgară MClimate a elaborat dispozitivul inteligent Melissa, care controlează reglarea aerului condiționat prin intermediul smartphone-ului și al unei aplicații Wi-Fi. Melissa studiază diverși parametri, cum ar fi temperatura pe care utilizatorii preferă să o găsească atunci când vin acasă sau durata de care are nevoie instalația de aer condiționat pentru a ajunge la temperatura în cauză. După aceea, aplicația reglează sistemul în mod corespunzător, cu un consum minim de energie.

Soluții inteligente pentru controlul de la distanță al sistemelor din locuințe

Încă din timpul liceului, fondatorul MClimate, Lubomir Yanchev, și-a dorit să participe la competiții de proiecte inovatoare, în loc să studieze materia școlară obligatorie. În clasa a XII-a, a creat un asistent inteligent pentru locuințe, care îi scutește pe utilizatori de grija opririi aerului condiționat sau a centralei termice. Invenția i-a adus primul loc în cadrul concursului „Young talents”, iar acest moment a marcat apariția MClimate.

Mai târziu, Lubomir și echipa sa au găsit finanțarea de care aveau nevoie pentru a-și pune afacerea pe picioare. Investiția s-a ridicat la 1,1 milioane EUR, din care 200 000 provin de la Eleven, fondul de capital de risc sprijinit de UE. Astăzi, MClimate dezvoltă produse care conectează la internet dispozitivele din locuințe și adaugă funcționalități menite să le optimizeze funcționarea și să permită realizarea de economii.

„Cu ajutorul investițiilor din fondul Eleven, ne-am extins echipa și spațiul de lucru și am înființat prima companie din Bulgaria care produce dispozitive inteligente pentru locuințe”.

Fapte și date
  • MClimate este unul dintre start-up-urile din Bulgaria cu cea mai rapidă dezvoltare.
  • Doi dintre fondatorii săi, Lubomir Yanchev și Blagovest Dimitrov, au câștigat în 2016 premiul fundației ABLE pentru cel mai bun start-up al anului. Lubomir Yanchev este unul din cei 12 finaliști ai competiției „Next Generation 2017”, organizată de ziarul Capital și Karieri.bg.
  • Echipa este formată din aproximativ 20 de persoane și toți dezvoltatorii sunt din Bulgaria. Compania are reprezentanți de vânzări în Barcelona, Madrid și New Delhi.
  • Principalele piețe ale MClimate sunt țările scandinave și baltice.
  • Dispozitivele Vicki (pentru radiatoare) și Bobbie (pentru centrale) au fost introduse pe piață în toamna anului 2017. Compania a realizat și o priză inteligentă. În prezent, caută soluții pentru îmbunătățirea securității (ex. detectoare de mișcare, fum și scurgeri sau detectoare pentru ușile și ferestrele deschise).
Coordonator:
MClimate, Sofia
Parteneri:
Eleven - fond de capital de risc finanțat de programul JEREMIE al UE
Loc:
Bulgaria, Sofia
Interval de timp:
2014 - 2016
ECAS Login