investEU
Partajați

Idei mari de la o companie mică

11 agronomi din Haute-Vienne au înființat „La Tournerie”

Despre acest proiect

În 2015, 11 tineri absolvenți de agronomie din departamentul francez Haute-Vienne au avut ideea de a înființa o fermă comunală care să vândă produse locale, ecologice. Doi ani mai târziu, proiectul a dat rezultate, iar „La Tournerie” produce fructe, legume, carne și chiar bere bio. Această abordare responsabilă din punct de vedere ecologic a fost sprijinită prin fonduri UE.

Autonomie și produse ecologice la o exploatație comună din Franța

Agricultura continuă să fie un sector economic major în Franța, această țară aflându-se în avangarda producției ecologice. Interesați de această abordare, 11 agronomi tineri au înființat în departamentul Haute-Vienne exploatația „La Tournerie”, pe care o gestionează împreună. Scopul lor a fost să dezvolte o fermă locală autonomă, care să le permită să introducă pe piață produse ecologice locale și pline de savoare.

Activitatea a început în 2015, iar doi ani mai târziu ferma funcționează la capacitate maximă. Ea oferă o gamă largă de produse: fructe, legume, brânzeturi, carne de porc, pâine și chiar bere organică. Datorită unor metode de producție inovatoare, deșeurile alimentare sunt de domeniul trecutului. Fermierii reciclează și reutilizează resursele și folosesc doar îngrășăminte naturale.

Finanțarea UE a fost decisivă pentru succesul fermei și a contribuit la crearea a 17 locuri de muncă în perioada 2015-2017.

Fapte și date
  • 11 tineri fermieri lucrează împreună
  • 83 de hectare de teren agricol, 3 sere și 6 ateliere de producție
  • 17 locuri de muncă noi
Coordonator:
Exploatația colectivă „Terre de Liens”
Parteneri:
Exploatația colectivă „Terre de Liens”, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, SAFER Limousin
Loc:
Franța , Haute-Vienne
Interval de timp:
2015 - 2017
ECAS Login