investEU
Delen

Belangrijke ondersteuning voor ontwikkelaars van videogames

Nederlandse incubator levert kantoorruimte en bedrijfsopleiding

Over dit project

Videogames zijn hard op weg om in Nederland een belangrijke bedrijfstak te worden. Met financiering van de EU ondersteunt incubator Dutch Game Garden gamebedrijven, door hen kantoorruimte en opleidingsprogramma’s aan te bieden zodat ze kunnen beschikken over de nodige vaardigheden om succes te hebben.

Allang geen spelletje meer

De Nederlandse gamesector is wat je noemt booming. Inmiddels zijn er al een paar honderd kleine bedrijven. Dutch Game Garden ondersteunt beginnende, maar ook ervaren gamebedrijven met onder andere huisvesting in een bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht.

Ook maakt Dutch Game Garden jonge ondernemers wegwijs in ondernemersland. “Veel game-ontwikkelaars zijn mensen met een creatieve opleiding,” zegt Christel van Grinsven, operationeel manager bij Dutch Game garden. “Ondernemers-skills zitten vaak niet in het pakket. Wij bieden ze trainingen op het gebied van onder meer financiering en marketing. Verder maken wij de gamesector zichtbaarder door de interessantste games van onze partners op game-evenementen te presenteren.”

Wie aan games denkt, ziet al snel een jongere voor zich die zich schietend een weg baant door een woud van tegenstanders. Schietspellen vormen inderdaad een belangrijk deel van de gamesmarkt, maar games worden tegenwoordig steeds vaker ingezet voor serieuze doeleinden. Er is zelfs een naam voor: serious (of applied) games.

Zo heeft het bedrijf Active Cues, dat in het gebouw van Dutch Game Garden is gevestigd, de serious game Tovertafel ontwikkeld, voor ouderen in de laatste fase van dementie.
 “Het verzorgend personeel probeert de ouderen te activeren,” zegt Christel. “Elke
 vorm van beweging is goed om ze uit hun lethargische toestand te halen. Tovertafel is een lichtprojectiekastje dat boven tafels in verzorgingshuizen hangt. Het projecteert bijvoorbeeld teksten van bekende versjes
 op tafel, die mensen dan kunnen aanvullen. Tovertafel creëert kleine geluksmomentjes.” 
Al meer dan duizend verzorgingshuizen in Nederland en daarbuiten gebruiken Tovertafel.

Dutch Game Garden ontving voor de ontwikkeling van zijn activiteiten van het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) een subsidie van 1,6 miljoen euro. Het EFRO stimuleert innovatie en onderzoek in de regio.

Feiten en cijfers
  • De Nederlandse videogamesector zit enorm in de lift, met vele honderden kleine bedrijven
  • Dutch Game Garden helpt videogame-startups en gevestigde bedrijven door kantoorruimte te voorzien in haar bedrijvencentrum in Utrecht
  • Het helpt jonge ondernemers tevens door opleidingen aan te bieden over onderwerpen zoals financiering en marketing
  • Veel games die ontwikkeld worden door de bedrijven die gevestigd zijn in het bedrijvencentrum worden gebruikt voor belangrijke doeleinden
  • Ter ondersteuning van dit werk heeft Dutch Game Garden van de EU een financiering gekregen van €1,6 miljoen
Coördinator:
Dutch Game Garden
EU-financiering:
EUR 1 600 000
Partners:
N/A
Locatie:
Nederland, Utrecht
Looptijd:
2016 - 2018
ECAS Login