investEU
Del

Helt ny allergitest

EU støtter udvikling af reagensglastest af kemikalier, der forårsager luftvejsallergier

Om dette projekt

Med finansiering fra EU har SenzaGen udviklet en allergitest. Testen, der ikke kræver dyreforsøg, kontrollerer, om de kemikalier, vi kommer i kontakt med i hverdagen, er allergifremkaldende. Indtil videre har der ikke været metoder til kontrol af, hvorvidt kemikalier fremkalder luftvejsallergier. Luftvejsallergier er et stigende problem. Næsten 10 % af Sveriges befolkning og 4 % af europæerne lider af astma. Dette skyldes delvis, at visse kemikalier, vi kommer i kontakt med, kan fremkalde astma og allergi.

Virksomhed finder allergifremkaldende kemikalier uden at bruge dyreforsøg

Luftvejsallergier er et stigende problem i Sverige, hvor 8-10 % af befolkningen lider af astma. Det skyldes til dels kemikalier, som folk regelmæssigt kommer i kontakt med. Uden smertefulde dyreforsøg har SenzaGen undersøgt, hvilke kemikalier der bruges i kosmetik, medicin, fødevarer og farvestoffer, og som medfører luftvejsallergier. En nøjagtig test for den slags allergener vil betyde sikrere arbejdsmiljøer og forbrugsgoder. Det har krævet tid og penge at fremstille og markedsføre testen, og det havde ikke kunnet lade sig gøre uden finansiering på 2,4 millioner euro fra EU. Udviklingen af teknologien begyndte på Lunds universitet i 2005, og SenzaGen startede i 2010, mens driften begyndte i 2014.

Tal og fakta
  • Luftvejsallergier er et stigende problem, og næsten 10 % af svenskerne og 4 % af europæerne lider af astma
  • SenzaGen har udviklet GARDair-testen, som opdager kemikalier, der forårsager luftvejsallergier, med op 90 % nøjagtighed
  • GARDair er den første test af sin slags for kemikalier på markedet
  • Siden projekterne blev udviklet, er der ansat 10 personer, og firmaet ansætter stadig nye medarbejdere.
Koordinator:
SenzaGen
Partnere:
AstraZeneca
Sted:
Sverige , Lund
Tidsramme:
2017 - 2019
ECAS Login