investEU
Споделете

Нова надежда в борбата с рака на гърдата

Иновациите на MaXIMA имат потенциал да спасяват животи

За този проект

Българският проект MaXIMA, финансиран от ЕС, създава 3D компютърни модели на злокачествени тумори на гърдата. Те могат да бъдат използвани за разработването на нови технологии за ранно диагностициране на най-сложните форми на болестта. Проектът се развива в партньорство с екипи от Белгия и Италия, и има реален потенциал да помогне в борбата с тежкото заболяване.

Иновации в медицината за борба с рака на гърдата

Една от осем жени е засегната от рак на гърдата – годишно болестта отнема над 570 000 живота по цял свят. С подкрепата на Европейския съюз, екипът от учени на MaXIMA работи за откриване на формите на болестта, които са трудни за улавяне при стандартните прегледи. Те създават 3D компютърни модели на злокачествени тумори, които могат да бъдат използвани за усъвършенстване на съвременните техники за ранна диагностика. Проектът, финансиран по програма „Хоризонт 2020“, цели също така да информира широката общественост за важността на профилактиката и ранната диагностика на заболяването.

Екипът на MaXIMA работи върху създаването на база данни с над 180 туморни модела, както и на софтуерни приложения, които използват тези модели и предоставят висококачествени изображения за целите на ранната диагностика. След края на проекта базата данни ще бъде предоставена свободно на други изследователски екипи, лекари и производители на медицинска апаратура.

Чрез MaXIMA ръководителят на проекта доц. д-р инж. Кристина Близнакова утвърждава България като център на научноизследователската и развойна дейност в Европа. „Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм искала да работя в родната си страна – благодарение на множеството европейски инвестиции у нас се завръщат редица отлични учени с желание да развиват научна дейност в България“ – казва доц. Близнакова.

Факти и цифри
  • 1 от 8 жени в света е засегната от рак на гърдата.
  • Проектът MaXIMA би могъл да подобри съвременните техники за ранна диагностика на болестта.
  • Като част от проекта е създадена специална база данни с над 180 компютърни модела на туморни образования на гърдата, които са трудни за улавяне при стандартните прегледи.
  • Моделите ще дадат възможност на лекари и компании, разработващи медицинска апаратура, да предоставят нови медицински продукти и решения на пазара.
  • MaXIMA цели също така да информира широката общественост за характеристиките на рака на гърдата и да насърчи профилактиката и ранното диагностициране на болестта, които наистина могат да спасят човешки животи.
Координатор:
Доц. д-р инж. Кристина Близнакова
Финансиране от ЕС:
EUR 998 050
Партньори:
Технически Университет – Варна, Католически университе в Льовен – Белгия, Университет на Неапол „Федерико II“ – Италия
Местоположение:
България, ВарнаБелгияИталия
Етапи:
2016 - 2018
ECAS Login