investEU
Megosztás

Nagyrédei Kecskefarm

Ökogazdálkodás és gasztroturizmus Nagyrédén

A projektről

A Mátra déli lábánál található ökogazdaság alapítói 1998 óta készítenek különleges ízvilágú sajtokat, melyek egyedisége a térség vulkanikus kőzeteiből ered. A hosszú évek óta tartó üzemelés miatt a kecskefarm korszerűsítésre szorult, ezért a tulajdonos 2017-ben elindult egy uniós pályázaton, amelyen támogatást nyert a tervezett munkálatokra.    

Gasztrofarm a Mátra déli lábánál

A Nagyrédei Kecskefarmot 1995-ben azzal a céllal hozta létre Sánta Judit és családja, hogy népszerűsítse a természetközeli életmódot, és a gazdaságban egy mesterséges anyagoktól mentes, sajtkészítő technológiát alakítson ki. A tulajdonosok 1998 óta lágy-, krém- és félkemény sajtok készítésével is foglalkoznak.

A kecsketejből készülő sajtok egyedisége a térség vulkanikus kőzetein fekvő, ásványi anyagokban gazdag legelőknek és a tufapincében történő érlelésnek köszönhető.

A termékek minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri, hiszen a farm számos versenyen is szép eredményt ért el, és elnyerte a Földművelésügyi Minisztérium „Hagyományok-Ízek-Régiók” védjegyének használati jogát is.

A falusi vendéglátással is foglalkozó ökofarm gyakran ad otthont sajtkóstolásnak és további programoknak. Az ökogazdaság 2001 óta tagja a Mátrai Borútnak is, tulajdonosai nagy hangsúlyt fektetnek a bor és a sajt különleges kapcsolatának bemutatására.

Az évtizedek óta tartó üzemelés miatt az ökofarm korszerűsítésre szorult, ezért a tulajdonosok 2017-ben elindultak egy uniós pályázaton, amelyen 4,74 millió forint támogatást nyertek az istálló fejlesztésére, új eszközök beszerzésére.

Részletek és adatok
  • 1995-ben indult a családi vállalkozás
  • 1998 óta készítenek itt kecskesajtokat
  • az ökogazdaság 4,74 millió forintos uniós támogatást kapott a farm korszerűsítésére
  • a vállalkozás két kategóriában is ezüstérmes lett az Európai Regionális Kecske Konferencián
  • a Hagyományok-Ízek-Régiók hivatalos védjegyének birtokosa
  • sajtjaik minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri
  • az ökogazdaság 2001 óta tagja a Mátrai Borútnak is
Koordinátor:
Sánta Judit, kézműves sajtkészítő, kecskefarm-tulajdonos
Partnerek:
N/A
Helyszín:
Magyarország, Nagyréde
Időtartam:
2014 - 2020
ECAS Login