investEU
alt text
Delen

Integratie door werk

Fins project helpt immigranten aan werk en bedrijven aan personeel

Over dit project

Door opleiding en werk kunnen immigranten makkelijker integreren in Finland. Het project Social Impact Bond (SIB) wil 2500 immigranten helpen werk te vinden in sectoren met een personeelstekort. SIB loopt van 2016 tot 2019 en moet de Finse staat tot eind 2022 zo'n 28 miljoen euro besparen. Dit is mogelijk door hogere belastinginkomsten en lagere uitgaven voor uitkeringen en integratie.

Opleiding om immigranten te helpen een carrière en een netwerk op te bouwen

In sommige sectoren van de Finse economie, vooral in de industrie, de logistiek en de bouw, is er een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Immigranten kunnen deze tekorten opvullen, maar in Finland is vaak een jarenlange opleiding nodig voordat iemand aan het werk kan.

Ook is de arbeidsmarkt steeds meer geglobaliseerd, waardoor werkgevers hoger opgeleid personeel nodig hebben. Een cultureel diverse arbeidsmarkt helpt Finland om toptalent te trekken.

Daarom is het is belangrijk om werkgevers, potentiële werknemers met een immigratieachtergrond en opleidingen efficiënter samen te brengen. Het project SIB biedt immigranten een opleiding op de werkplek die aangepast is aan hun behoeften en die van de arbeidsmarkt. Ze krijgen ook de kans om deel te nemen aan taalcursussen. Dit is nodig om snel een baan te vinden en een carrière en een netwerk op te bouwen.

Feiten en cijfers
  • Hulp bij de integratie van immigranten in de Finse maatschappij
  • 28 miljoen euro netto besparingen tot eind 2022
  • 53% van de deelnemers is binnen drie jaar na de start van het project aan het werk
Coördinator:
Ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid, TE Services, Sitra, Epiqus Oy, FIM
Partners:
N/A
Locatie:
Finland
Looptijd:
2016 - 2019
ECAS Login