investEU
Megosztás

Innovatív városi vízelvezetés

Kerámia-útburkolat az áradások és szárazságok kezelésére

A projektről

Az uniós finanszírozású LIFE CERSUDS projekt alacsony kereskedelmi értékű kerámialapok használatán alapuló vízelvezető rendszert fejlesztett ki városok számára. Ez az innovatív és fenntartható rendszer segít a településeknek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz azáltal, hogy nagy esőzésekkor csökkenti az áradás veszélyét, csapadékszegény időszakokban pedig lehetővé teszi a tárolt víz újrafelhasználását.

Vízelvezető rendszer az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére

Az EU kiemelt feladatának tartja, hogy előmozdítsa a munkahelyeket teremtő, fenntartható beruházási projekteket. Ezért társfinanszírozást nyújtott a LIFE CERSUDS projekthez, mely zöld infrastruktúrát, fenntartható vízelvezető rendszereket tervez és készít városok számára. Ez lehetővé teszi a településeknek, hogy megbirkózzanak az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó természeti jelenségekkel, például az árvizekkel.

Az alacsony kereskedelmi értékű, tehát költséghatékony kerámialapokkal borított LIFE CERSUDS útburkolat átereszti a vizet, amely így a talajba kerül. Az a víz, amelyet a talaj nem tud felszívni, egy, a kerékpárutak alatt kialakított vízcsatornába folyik, és ott elraktározódik. Szárazság esetén ez a tárolt csapadékvíz felhasználható öntözésre. Ez a vízcsatorna szabályozza továbbá a hálózatba kerülő vízmennyiséget heves esőzésekkor.

A projekt első szakaszában Benicàssim városában kerül kiépítésre az innovatív vízelvezető és -tároló rendszer. A Benicàssimban nyert tapasztalatok alapján Spanyolország más területein, valamint Olaszországban és Portugáliában tervezik az infrastruktúra telepítését.

A LIFE CERSUS vízáteresztő útburkolata segít megelőzni, illetve mérsékelni az esőzések okozta áradásokat, s az eltárolt vizet fel lehet használni öntözésre. Fenntartható megoldásokkal elejét venni a természeti katasztrófáknak: ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a városok sikeresen alkalmazkodjanak az éghajlatváltozáshoz. Márpedig az Európai Bizottság egyik fő célkitűzése, hogy ezt elősegítse.

Ezért a LIFE program révén 986 947 euró összegű finanszírozásban részesítette a LIFE CERSUDS projektet.

Részletek és adatok
  • A biztosítási kártérítésekkel foglalkozó spanyol Consorcio de Compensación de Seguros becslése szerint az áradások 800 millió euró kárt okoznak évente.
  • Valencia tartomány Benicàssim településének egyik főutcáján létesült az első, 3200 m2alapterületű vízelvezető rendszer a LIFE CERSUDS projekt keretében az újszerű infrastruktúra tesztelésére.
  • A spanyol kerámialapok 80%-át Valencia tartományban állítják elő.
  • A vízelvezető rendszer segíteni fog az áradások megelőzésében, és élénkíti a kerámiacserepek iránti keresletet.
Koordinátor:
Kerámiatechnológiai Intézet (ITC-AICE)
Uniós finanszírozás:
EUR 986 947
Partnerek:
Valenciai Műszaki Egyetem, Benicàssim települési önkormányzata, CHM, a Trencadís de sempre vállalat, Centro Ceramico Bologna (Olaszország), Centro Tecnológico da Cerâmica e do Vidro (Portugália)
Helyszín:
Spanyolország, Benicàssim
Időtartam:
2016 - 2019
ECAS Login