investEU
Dela

Hydrama Grand Hotel

Historisk tobaksfabrik restaureras och byggs om till traditionellt hotell

Om detta projekt

Herman Spierers byggnad från 1924 har varit en symbol för Drama i norra Grekland sedan sin storhetstid som tobaksfabrik. Efter att ha stått oanvänd mellan 1974 och 2016 har fabriken nu omvandlats till ett lyxhotell – Hydrama Grand Hotel – på initiativ av entreprenören Manolis Ledakis. Därmed kan byggnaden återigen inta en central roll i stadens liv.

Från öde fabrik till lyxhotell

Spierers tobaksfabrik byggdes av den österrikiske arkitekten Konrad von Vilas för den schweiziske tobakshandlaren Herman Spierer. Den 7 500 m² stora byggnaden har k-märkts för sin industriarkitektur från tidig mellankrigstid och har storslagna fabrikshallar och torkrum.

Det kostade över 15 miljoner euro att omvandla fabriken till hotell. Finansieringen säkrades genom programmet ”Konkurrenskraft och entreprenörskap” i 2007–2013 års nationella strategiska referensram. Av dessa pengar kom 1,2 miljoner euro från staten och 6,8 miljoner euro från EU. Resten finansierades genom privata investerare och med hjälp av ett lån från den grekiska investeringsbanken inom EU:s finansieringsinstrument Jessica.

– Trots alla svårigheter och hinder under projektets konstruktionsfas fick vi klart jobbet. Hotellet är nu ett smycke för staden och regionen och en besöksmagnet för människor från Grekland och utlandet, säger ägaren Manolis Ledakis.

Fakta och siffror
  • 55 fasta jobb
  • 16 000 gäster om året
  • Ett monument som listats av det grekiska miljöministeriet och k-märkts av det grekiska kulturministeriet
  • Interkulturell dialog och nätverk med liknande historiska monument i Grekland och övriga Europa
Samordnare:
Grekiska finans- och utvecklingsministeriet
EU:s stöd och program:
EUR 1 900 000
Partners:
Tachydomi S.A.
Plats:
Grekland, Drama
Tidsram:
2006 - 2016
ECAS Login