investEU
Partajați

Hydrama Grand Hotel

Restaurarea și transformarea în hotel tradițional a unui depozit istoric de tutun

Despre acest proiect

Construit în 1924, depozitul de tutun Hermann Spierer a fost emblema orașului Drama din nordul Greciei, funcționând, în vremurile sale de glorie, ca centru pentru producția de tutun.  Între 1974 și 2016, această clădire a rămas neutilizată, până când antreprenorul Manolis Ledakis a transformat-o în hotel tradițional – Hydrama Grand Hotel. Datorită acestei inițiative, clădirea a reintrat în uz și a fost reintegrată în viața de zi cu zi a orașului.

De la depozit neutilizat la hotel de lux

Depozitul de tutun Spierer a fost construit de arhitectul austriac Konrad von Vilas pentru negustorul elvețian de tutun Herman Spierer. Cu o suprafață de 7 500 de metri pătrați, această clădire inclusă pe lista monumentelor istorice este un exemplu de arhitectură industrială de la începutul perioadei interbelice, cu hale impunătoare pentru prelucrarea și uscarea tutunului.

Pentru a finanța transformarea depozitului în hotel s-au acordat 15 milioane de euro prin programul „Competitivitate și antreprenoriat” din Cadrul național strategic de referință pentru perioada 2007-2013. Această sumă include o contribuție națională de 1,2 milioane de euro și o finanțare europeană în valoare de 6,8 milioane de euro. Restul banilor au provenit din capital privat și dintr-un împrumut acordat de Banca de investiții a Greciei în cadrul instrumentului financiar JESSICA al Uniunii Europene.

„În ciuda dificultăților și a obstacolelor pe care le-am întâmpinat pe durata construcției, lucrările s-au încheiat, iar hotelul înfrumusețează acum orașul și regiunea, fiind un pol de atracție pentru vizitatori din Grecia și din străinătate”, spune proprietarul Manolis Ledakis.

Fapte și date
  • 55 de locuri de muncă permanente
  • 16 000 de oaspeți anual
  • Edificiu clasificat drept monument istoric de către Ministerul mediului, planificării teritoriale și lucrărilor publice și de către Ministerul culturii
  • Crearea de rețele cu monumente similare din Grecia și Europa și dezvoltarea dialogului intercultural
Coordonator:
Ministerul finanțelor și dezvoltării
Finanțare europeană:
EUR 1 900 000
Parteneri:
TACHYDOMI S.A.
Loc:
Grecia, Drama
Interval de timp:
2006 - 2016
ECAS Login